Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Повод за искането е коментар на депутата Пьотр Толстой
23 юли 2023 15:17, Нели Христова
531
Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата
Снимка: БГНЕС

Шест стъпки за защита на България от руската "хибридна агресия" публикува в профила си Атлантическият съвет. Съпредседател на организацията е доц. д-р Момчил Дойчев.

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в ТВ предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми."

Припомняме, че това не е първото скандално изказване на Толстой спрямо нашата страна. През 2016 г. той заяви следното: „България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието й вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици.

Правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой.

България е на само мишена на руската хибридна война, но и държава, върху която Кремъл иска да установи контрол. За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия.

Във връзка с тази нова хибридна атака, България трябва да реагира официално и решително със следните спешни по-важни ходове за гарантиране на суверенитета ни:

1. Задължително е в МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й бъде връчена остра протестна нота.

2. Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.

3. Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.

Първите три стъпки трябва да бъдат направени едновременно още в понеделник, 24 юли 2023 г.

4. Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.

5. Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власти, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

6. Призоваваме ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на пРезидента. В тази връзка предлагаме служебното правителство да бъде премахнато. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Не на последно място, от президента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява.

Във връзка с тези спешни предложения за действие, напомняме, че на 31 юли 2022 г. Атлантическият съвет на България излезе с декларация-призив към евроатлантическите дясноцентристки и десни партии, съдържаща 40 стъпки за дерусификация и декомунизация на България. Засега изпълнението й необяснимо защо се бави.

България за пореден път днес е подложена на хибридна атака от страна на Кремъл, но ние не сме троянски кон на Москва.

Троянският кон умря!

Призоваваме евроатлантическото мнозинство активно да поеме защитата на държавата. Защото само с усилията и гласовете на гражданското общество трудно ще устоим на кремълската хибридна агресия", пишат още от Атлантическият съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
1
 
0
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 9 месеца
тази вещица отдавна трябваше да бъде изгонена в русия, всички русофили и тая натоварени на конски вагони и еднопосочно в русия
457
3
 
2
 
! Отговори
ънкъл скам преди 9 месеца
Виждали сме това много пъти в миналото. Например в Сайгон, Виетнам през 1975 г. или в Кабул, Афганистан през 2021 г. Освен че Холивуд направи филми за Рамбо и ни проми мозъците, за да вярваме, че Съединените щати Джон Рамбо и Капитан Америка са спечелили във Виетнам и в Афганистан и са кацали на луната.
456
1
 
2
 
! Отговори
Командир Пикар преди 9 месеца
Атлантическия съвет що не вземе и да ...............
455
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще кажеш, че сме близо до Атлантика, че и съвет направили.
454
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко започва с ареста на прасенцето от ДАНС и на други служители на служби , защото България няма национална сигурност. Връщане на смъртното наказание и незабавно КСС да отнеме българското гражданство на радеви йотови гълъби масларави и останалите съветски палячовци, които изхранваме за сметка на пенсиите на нашите родители.
453
4
 
15
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Тия атлантици ,ако не е Русия ,какво ще работат ?!
452
10
 
7
 
! Отговори
Вън руснята преди 9 месеца
Айде марш
451
7
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
оставете я. много помага да отврати всеки от рушистан
450
8
 
12
 
! Отговори
Мед ми капе на Сърце преди 9 месеца
Руснята пречи на България повече от 70 години
449
9
 
10
 
! Отговори
Ще го кажа просто преди 9 месеца
Руснята вън
448
2
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
За мутрата фанатата не може по никой начин да бъде persona non grata. Правилният дипломатически термин на латински е cunnus non gratus et defectus...
447
17
 
26
 
! Отговори
Лъчо преди 9 месеца
Аз пък предлагам на въпросния "атлантически съвет" незабавно да им бъдат скъсани българските паспорти и да бъдат депортирани към истинската им родина САЩ. Някой нещо?
446
8
 
13
 
! Отговори
Пффф преди 9 месеца
Тоя пиян руски мужик вярва ли си? *** по морето са избегали баш от такива като него, 2 звезди хотел у Кранево им се струва като Лас Вегас, щото на 20км във всяка посока от Маскве и Петербур *** живеят у толкова жестока мизерия, че сигурно бездомно куче у Люлин има по-добър жизнен стандарт...
445
14
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 9 месеца
Кротко властимащите в България има много руснаци които са си купили жилища и живеят в бг. Утре ще кажат че им нарушавате правата на Путин и той ще дойде да ги защити.А ние българите обикновенните ще съдействаме на руснаците и ще създадем правосъдие за вашето измикярство.
444
1
 
1
 
! Отговори
До 462 преди 9 месеца
Ай сега земи че преведи кво искаше да кажеш, че не можах да та разбера̀!!!
443
6
 
19
 
! Отговори
12222 преди 9 месеца
Колкото пъти сме били с Европа /демек са ни зползвали/ срещу Русия толкова пъти сме яли попарата! Ние, за англо-джендер-саксите сме само колония управлявана от марионетки тип Винету и Кокорчо. За ЕВропа никога срещу Русия - това трябва да ни е национална доктрина! А не даряване даряване и пак даряване...най-бедната държава в Европа заради Боко, Чоко и Кокорчо само дарява и то военна техника срещу Русия. Долни Полит-еничари!
442
16
 
15
 
! Отговори
Щирлиц Копейкин преди 9 месеца
Квичете плебса!Нравится не нравится вашата матушка си заминава от Бъл,гария завинаги ! Желязната завеса 2 хлопна, и ние сме от правилната страна този път.Зная, че ви е яд, че страата ни няма да е повече зависима от блатните некадърници, нооо ладно...
441
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посланичката в случая не е отговорна за изказването на руски политик и не е правилно да се обявява за нежелана в страната. Колкото до отнемането на имоти на руски граждани трябва да има някакво правно основание не може ей така от нищото някой да си решава че ще отнеме нещо. Че може да се отнемат може но само заради едно изказване е смешно. Атлантическия съвет прави глупости в момента, могат да направят от тази ситуация много повече но до там им стига разума за съжаление.
440
15
 
17
 
! Отговори
Златка преди 9 месеца
Изгонете я тази каманистка тавариш мутрафонска да пали москвича и газ за Мацква
439
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
посолството иска , ние изпълняваме.