Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Повод за искането е коментар на депутата Пьотр Толстой
23 юли 2023 15:17, Нели Христова
531
Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата
Снимка: БГНЕС

Шест стъпки за защита на България от руската "хибридна агресия" публикува в профила си Атлантическият съвет. Съпредседател на организацията е доц. д-р Момчил Дойчев.

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в ТВ предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми."

Припомняме, че това не е първото скандално изказване на Толстой спрямо нашата страна. През 2016 г. той заяви следното: „България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието й вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици.

Правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой.

България е на само мишена на руската хибридна война, но и държава, върху която Кремъл иска да установи контрол. За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия.

Във връзка с тази нова хибридна атака, България трябва да реагира официално и решително със следните спешни по-важни ходове за гарантиране на суверенитета ни:

1. Задължително е в МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й бъде връчена остра протестна нота.

2. Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.

3. Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.

Първите три стъпки трябва да бъдат направени едновременно още в понеделник, 24 юли 2023 г.

4. Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.

5. Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власти, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

6. Призоваваме ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на пРезидента. В тази връзка предлагаме служебното правителство да бъде премахнато. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Не на последно място, от президента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява.

Във връзка с тези спешни предложения за действие, напомняме, че на 31 юли 2022 г. Атлантическият съвет на България излезе с декларация-призив към евроатлантическите дясноцентристки и десни партии, съдържаща 40 стъпки за дерусификация и декомунизация на България. Засега изпълнението й необяснимо защо се бави.

България за пореден път днес е подложена на хибридна атака от страна на Кремъл, но ние не сме троянски кон на Москва.

Троянският кон умря!

Призоваваме евроатлантическото мнозинство активно да поеме защитата на държавата. Защото само с усилията и гласовете на гражданското общество трудно ще устоим на кремълската хибридна агресия", пишат още от Атлантическият съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
3
 
10
 
! Отговори
Тези преди 9 месеца
Така пламенно да се борят за махането на близо 100 българи от списъка на Миротворец. И да вземат да обяснят какви са тези евроатлантически ценности.
437
8
 
10
 
! Отговори
А Соломон Паси преди 9 месеца
Кога ще бъде обявен за персона нон грата.Има доста антибългарски изказвания и прояви.
436
0
 
3
 
! Отговори
Филип Киркоров преди 9 месеца
Кой казва,че в България летния сезон бил слаб?Този Толстой кой беше?Лично аз съм много доволен от Поморие.Разшириха ми халката доволно.Стана Ф30:)
435
4
 
8
 
! Отговори
Атлантически съвет преди 9 месеца
Е директно финансиран от САЩ!!! Не остана капка северенна държава бе ее, пълна колония на САЩ сме!
434
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
"Троянският кон умря!" - прави са. Евроатлантическа българия умря.
433
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що за организация е този "Атлантически кeнeф"? Предполагам клюб на безумни натегачи в стил Паси?
432
2
 
7
 
! Отговори
Ма кой е тоя преди 9 месеца
Атлантически съвет? Пак ли ни диктуват господарите от САЩ?! Докога?
431
2
 
6
 
! Отговори
Къв е тоя преди 9 месеца
Атлантически съвет бе? Не може да е български защото ние излаз на Атлантика нямаме!!
430
6
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Сега разбирам защо след 9.9.1944 г. со съдени определени виновници.Не след много време,тези военолюбци,които насила ни тикат във война с Русия,също ще бъдат съдени.Какви са тия неизвестници от т.нар."Отлантически съвет",та ще предлагат дивотии?Някакви индивиди ще демонстрират безумие,и ние трябва да го търпим.Като се обърне палачинката,вкупом за затвора ще вървят.Като са ербап,да вземат по една рушка,и до ходят в милата им Украина.Аз моите деца на война да ги закарат,не давам.Нещастници.
429
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да изтърси номенклатурчика Толстой подобна простотия означава само едно-руснаците са в безизходица и не виждат път напред!
428
3
 
4
 
! Отговори
Ако Путин иска преди 9 месеца
обществ.мнение у нас да е що-годе неутрално ориентирано спрямо РФ,то той трябва да върже бясното си куче Толстой.Постоянното медийно лансиране на всичко украинско,на фона на поведението на украинците с всякакви претенции,сякаш сме им длъжни безрезервно да ги подкрепяме за сметка на нашия народ,доведоха до отрицателни нагласи на хората за Украйна.Аха да харесаме РФ,въпреки негативите от имперската и политика спрямо нас,и се появява Толстой с помпозни великодържавни антиБГизяви.Значи не
427
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е манифест на фашизма в България. Споменава се "защита на държавата". Това означава, че искат връщането на Закона за защита на държавата по примера на 1923 година. Добре дошъл, фашизъм. Гонения на хора по национален признак, репресии срещу хора само защото не са съгласни с фашистката власт.
426
2
 
1
 
! Отговори
Толстой преди 9 месеца
Вие се радвайте, ако ви купим! Щото хем ще си платите, хем ще ви вземем!
425
10
 
7
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
тая отдавна трябваше да бъде изгонена от България !!!
424
7
 
6
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Тая дама добре се угои тука и доволна ще си тръгне ,но е грозна и зловеща ,та дори и Путин го страх да си я прибере да не да му види сметката !!1
423
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навършват се 100 години от монархо-фашисткия деветоюнски преврат през 1923 година,когато започва диктатурата и белият терор,убийствата на членове на БКП, БЗНС и други леви партии.Кървавият професор Цанков въвежда,по модел на Мусолини от 1922 година, Закон за защита на държавата за ограничаване на гражданските прва, свободата на словото и смъртни присъди за враговете на превратаджиите. Германия още 10 години няма фашизъм и Закон за защита на държавата. Мусолини е единственият приятел на режима.
422
5
 
9
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 9 месеца
И вън окраинците!
421
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фашизмът чуукка на вратата. Много бързо ще влезе и няма излизане. Фашистите хвърлиха наметалото и лъснаха. Просто Киро, Боко, Пеевски въвеждат смес от екстремизъм, фашизъм, османизъм.
420
6
 
7
 
! Отговори
А хибридната война преди 9 месеца
срещу Русия!? И е нормално от другата страна също да има такава война след като ние обявяваме, че Русия ни е враг.
419
4
 
2
 
! Отговори
Така се говори преди 9 месеца
С Карбовски са си играли на чичо доктор