Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Повод за искането е коментар на депутата Пьотр Толстой
23 юли 2023 15:17, Нели Христова
531
Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата
Снимка: БГНЕС

Шест стъпки за защита на България от руската "хибридна агресия" публикува в профила си Атлантическият съвет. Съпредседател на организацията е доц. д-р Момчил Дойчев.

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в ТВ предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми."

Припомняме, че това не е първото скандално изказване на Толстой спрямо нашата страна. През 2016 г. той заяви следното: „България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието й вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици.

Правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой.

България е на само мишена на руската хибридна война, но и държава, върху която Кремъл иска да установи контрол. За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия.

Във връзка с тази нова хибридна атака, България трябва да реагира официално и решително със следните спешни по-важни ходове за гарантиране на суверенитета ни:

1. Задължително е в МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й бъде връчена остра протестна нота.

2. Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.

3. Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.

Първите три стъпки трябва да бъдат направени едновременно още в понеделник, 24 юли 2023 г.

4. Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.

5. Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власти, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

6. Призоваваме ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на пРезидента. В тази връзка предлагаме служебното правителство да бъде премахнато. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Не на последно място, от президента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява.

Във връзка с тези спешни предложения за действие, напомняме, че на 31 юли 2022 г. Атлантическият съвет на България излезе с декларация-призив към евроатлантическите дясноцентристки и десни партии, съдържаща 40 стъпки за дерусификация и декомунизация на България. Засега изпълнението й необяснимо защо се бави.

България за пореден път днес е подложена на хибридна атака от страна на Кремъл, но ние не сме троянски кон на Москва.

Троянският кон умря!

Призоваваме евроатлантическото мнозинство активно да поеме защитата на държавата. Защото само с усилията и гласовете на гражданското общество трудно ще устоим на кремълската хибридна агресия", пишат още от Атлантическият съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Готови са обявят България за продан. Само още не са решили цената и кой колко процента комисионна ще вземе.
17
8
 
35
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
А украинската прос ти тутка в посолствлто не им пречи, м!? Много сте долни, продажници!
16
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това отдавна трябваше да е факт! Да изхвълят рашистката лека женица обратно в мордор.
15
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най ми хареса терминът "да се отнеме собствеността от Москва" ,тия нашите нови демократи са се разбързали повече от партизаните около 9ти септември,ония национализираха за държавата поне,а тия направо отнемат и дават на наши,евроатлантици ....
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакай сега дали ще е Митрофанова или друг посланик няма значение явно искат да, закрием посолството на Русия у нас
13
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво нагло и арогантно поведение от страна на някаква си НПО
12
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
11
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А турците, дето гласуват? Или фактът, че в части на Южна България с български не се разбираш с никого, но с турски - да? Или един сладур, който в предизборните си речи говореше за Майка Турция?
10
23
 
16
 
! Отговори
Еее преди 9 месеца
Е крайно време е
9
22
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
атлантическия съвет е антибългарска организация финансирана от сащ- какво очаквате да ви предложат- като имат праблеми с руснаците да си ги решават сами да не използват чужди ръце- ние не сме украинци
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Толстой ще му направя много мощна чepна магия за cмърт! И на Путин съм правил, ама Путин има много силни защити, явно ползва най-добрите руски магове и вещици! Ако Толстой няма такава защита, ще го вкарам в гроба!
7
5
 
18
 
! Отговори
Нео преди 9 месеца
Аз съм определево за паритет на дипломатическият персонал, колкото имаме в Русия, толкова да имат те в България!
6
32
 
21
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Тази лелка колко е неприятна! Като я изгонят ще бъде празник за България :-)
5
20
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ВЪДВОРЕН В ЛУДНИЦАТА
4
36
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
3
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
2
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
1
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)