Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история

Трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение, коментира той
23 юли 2023 19:41, Нели Христова
344
Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история
Снимка: БГНЕС

"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история и колкото повече българската демокрация се развива, ние трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение", каза Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", по повод предложението на ПП-ДБ 24 май да замени 3 март като национален празник.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата, литературата, на мен ми се струва като чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", твърди Лорер.

Според него основен акцент в промените на конституцията е правосъдната форма, която е закъсняла с около 12 години. "Тя е почти факт и за нея имаме почти съгласие от близо 160 депутати - това наистина е фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява", добави още той.

От ПП-ДБ предлагат и още мандатът на главния прокурор да е 5, а 7 години, и неговият избор да не завършва с подпис на президента. "Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че съдът да не зависи и да не се страхува от прокурори, нито от избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност".

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо да си го сменяме в България?
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо националния празник на Америка да те е 11.09., когато загинаха толкова хора? Са го преместят от 04.07 на 11.09. И кое по-точно налага подобна смята?
251
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кой и откъде го докара тоя
250
3
 
6
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Този заслучажва да му се изплючт в лицето.
249
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Антихриста Путин втора година пали и граби Православни земи!Вчера бомбардира най-големия християнски храм в Одеса! Да гори в Пъкъла ВоВеки!
248
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Марш в Израел, *** мръсен
247
1
 
10
 
! Отговори
Онбашията преди 9 месеца
Разделяща е за протурските представители на властта .
246
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
245
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САТАНАТА ПУТИН ВЧЕРА УНИЩОЖИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ В ОДЕСА,КОЙТО БЕШЕ ПОД ЗАЩИТАТА НА ЮНЕСКО. ДА ГОРИ В АДА ВОВЕКИ!
244
3
 
12
 
! Отговори
Псиxодесни преди 9 месеца
3ти март е разделяща дата само за безpодните псиxодесни.
243
2
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
защо един еврей, трябва да ни казва кой ще е националният ни празник
242
7
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 9 месеца
Ruzkite svini реват, че няма да могат да развяват руския *** на националния празник на България, каква трагедия!!!
241
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Евреите са умен и кадърен народ,те от пустинята правят рай в Родината си,а "наш" Лорен,от историята ни,прави пустиня.Киро и Този, се включиха в изпирането,подсушаването парфюмирането на Борисов,нещо което ще им струва много скъпо.
240
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Г-н Лорер, Вие сте бил 20-ина години в Канада, а и по произход не сте съвсем българин, а български гражданин, така че бъркате Русия от XIX век със Съветска Русия, впоследствие Съветски съюз от 20 век. Царска Русия е била в съюз с Англия, Франция, Румъния - т.нар. Антанта през ПСВ, не е била откъсната от Европа, и е воювала срещу Германия и Австро-Унгария 2 пъти. България е очаквала своето освобождение от турско иго от 'дядо Иван', а Англия, Австроунгария, Германия, Франция са били против него.
239
3
 
14
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
хайде всяка жаба да си знае гьола, българите да решават за българската история, евреите за еврейската история! не ви ли е срам г-н гофрер? не стига, че са ви издигнали като чужд гражданин до такова ниво(немислимо в западни общества), а и сега подмяна на исторически събития и факти ще правите!
238
2
 
6
 
! Отговори
ънкъл скам преди 9 месеца
Американците са пристрастени към фентанила и печатните долари. Печатът се превърна в средство за закупуване на фентанил. Байдън не иска фондовият пазар да се смекчи или здравословно да се коригира, защото смята, че счупването на по-високия рекорд на Dow Jones е знак за одобрение на неговото президентство и че политиките му работят. В САЩ няма обществено внимание. Американците са буквално дрогирани и кастрирани да правят каквото и да било.
237
4
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 9 месеца
Искам моя рожден ден да е национален празник. Съгласувано е с посолството.
236
23
 
3
 
! Отговори
ххх преди 9 месеца
руско ли е не става за нищо.... аман от русофили по нашите земи... на изборите хората показват на къде искат... никой не иска да се връща към пРусия...
235
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самото му име е правописна грешка в българския език, а ни говори за кирилица, свобода, смяна на 3-ти март с 24-ти май. Ако не беше 3-ти март сега нямаше да имаме възможност да празнуваме и 24-ти май. Анадъмно???
234
1
 
7
 
! Отговори
интересна работа! преди 9 месеца
Навън припек, а от един висок комин се носи пушек. Да е топлофикация, не е.