Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история

Трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение, коментира той
23 юли 2023 19:41, Нели Христова
344
Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история
Снимка: БГНЕС

"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история и колкото повече българската демокрация се развива, ние трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение", каза Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", по повод предложението на ПП-ДБ 24 май да замени 3 март като национален празник.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата, литературата, на мен ми се струва като чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", твърди Лорер.

Според него основен акцент в промените на конституцията е правосъдната форма, която е закъсняла с около 12 години. "Тя е почти факт и за нея имаме почти съгласие от близо 160 депутати - това наистина е фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява", добави още той.

От ПП-ДБ предлагат и още мандатът на главния прокурор да е 5, а 7 години, и неговият избор да не завършва с подпис на президента. "Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че съдът да не зависи и да не се страхува от прокурори, нито от избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност".

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
16
 
3
 
! Отговори
Браво ! преди 9 месеца
Предложението на ПП-ДБ за приемане на 24 май за национален празник заслужава само адмирации !Значимостта на този празник за нас не е в авторстеото на самите символи, а в създаването, организирането, налагането и разпространяването на Християнска и светска книжовност и литература на говорим от 9 век в България и в Източна Европа език. Това е нашият белег за национална културна идентичност и принос към Европейската култура !Празник на Духа, който символизира българската изначална Християнска езиково-писмена култура т.е. нашата идентичност.Всички останали опции представляват дати на конкрет
212
3
 
15
 
! Отговори
Не че нещо преди 9 месеца
Според мен 1949 година е разделяща в света изобщо. Със създаването на израел.
211
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сложи си калпака на тъпата кратуна ,и не давай акъл на България !!
210
2
 
30
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 9 месеца
Тоя май не е българин. Назначен е за щатен предател!
209
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно войната в Украйна е еврейски заговор и евреите искат да ни вкарат във война и да ни унищожат като нация.
208
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ви изринем като отпадъци, каквито сте.Отдавна минахте огромното търпение на народа.Излъгахте ни, вие сте простто "Продажници" на всичко българско и родно.Предизборните обещяния бяха съвсем други.Никой не е обещавал след 3 месеца да въвежда фашизъм в България.Намерете си друга държава, където да сбъднете мечтите си за фашистка държава.Кървавият професор Цанков е примерът на оакания академик Денков.Фашистките си идеи той изпусна,когато похвали един друг професор Фотев, който има фашистки идеи.
207
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евреи ни казват какво да празнуваме и на кого да даваме оръжие и кого да гоним.
206
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно българските евреи ни провокират и искат народно разделение и да въведат фашизъм в България.
205
0
 
17
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Страхопъзльото другаря Лорер подчертава еврейският си произход .
204
1
 
31
 
! Отговори
3-март преди 9 месеца
Национален предател , ако нямаше 3-март дали днес щяхме да честваме 24 май ?!?
203
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо 3 март да е разделителна дата,като точно след 3 март 1878 год. България се е възстановила като държава в нейните реални граници отпреди османското нападение над второто българско царство,което с нищо не ги е предизвикало за невиждано отмъщение още от самото начало на нахлуването им в царството до Освобождението ни на тази дата що сме били в робство и кервани с роби са минавали през таз територия,която ни принадлежала,понеже останалите ни съседи вече са имали свои територии преди освободени.
202
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За затвора
201
1
 
15
 
! Отговори
Ппдбграбдпс преди 9 месеца
Вие не само сте прости, Вие сте и тпи.
200
0
 
16
 
! Отговори
ГербПпДпс преди 9 месеца
Османците сте, османците сте!
199
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-голям тапир дори сред съпартийците му няма. Продажно нищо, Трети март е датата, която обединява българите. Българите. Не безродните чужди слуги, като теб. Мизерабъл! Ти сори не знаеш какво се чества тогава. Нали те гледахме как ръсиш глупости от сорта на това, че на тази дата са су били на Шипка. Свотана посолствена твар.
198
0
 
23
 
! Отговори
Неразбрал преди 9 месеца
Зашто 3 март е разделяща дата в българската история???
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този ,трябва да се ралата на момента !
196
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма шанс 24 май да е Национален Празник!Това е ,Празник на Българския Език и Култура !3 март е Нациионалният Прзник на България !И ,Винаги ще Бъде !
195
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мазньо,Ако има нещо разделящо и то не само във България,това е твоето племе и неговите представители които навсякъде сеят раздори и противоборства!
194
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добре е да си ходи в родината, Израил. Но се съмнявам, че там ще му позволят да говори за национален празник.