Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история

Трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение, коментира той
23 юли 2023 19:41, Нели Христова
344
Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история
Снимка: БГНЕС

"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история и колкото повече българската демокрация се развива, ние трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение", каза Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", по повод предложението на ПП-ДБ 24 май да замени 3 март като национален празник.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата, литературата, на мен ми се струва като чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", твърди Лорер.

Според него основен акцент в промените на конституцията е правосъдната форма, която е закъсняла с около 12 години. "Тя е почти факт и за нея имаме почти съгласие от близо 160 депутати - това наистина е фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява", добави още той.

От ПП-ДБ предлагат и още мандатът на главния прокурор да е 5, а 7 години, и неговият избор да не завършва с подпис на президента. "Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че съдът да не зависи и да не се страхува от прокурори, нито от избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност".

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно такова неловко ми е, когато човек с небългарска идентичност се опитва да ми натрапва вражески на България - и вредни за народа ни - идеи кой да е националният ни празник. А като си припомня и кой отвори портите на Търново, съвсем странно се чувствам, леко побойнически...
232
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доста недалновидно е празникът да се смени на 24-ти май. Трети март поне символично ни обединява с една от световните велики сили.Няма да назовавам имена че вече чувам ,несвързано ломотене и пръскане на много слюнка.Нещо като Зеленски кога го питаха що Украйна 30 години не е подала в ООН документ в който описва и определя собствените си граници. Та трети март ни паралелизира с една от държавите които движат световният ред. А 24-ти какво?Някаква безмислена азбука. Всички ползват английски.
231
1
 
2
 
! Отговори
Lina преди 9 месеца
Най - подходящи са:Рождения ден на бОцанРождения ден на шИшан. Или ротация.
230
1
 
9
 
! Отговори
Kiki преди 9 месеца
Къв е тоя .....
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може и 14 юли. Нали сме франкофонска държава... Абе, нещата вървят към връщане на 9-ти септември. Много подходящо време за събори и кебапчета.
228
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новата коалиция се излага всекидневно.Да закрият държавата .
227
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закривай я тая държава, всичко оправиха тия ***, та до празника стигнаха.
226
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как пък все не-българи и анти-българи искат да ни сменят и конституцията и националния празник, и да ни пишат историята, и да решават децата ни как ще растат и с какви ценности!
225
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли друга страна която така да си сменя празниците 3ти март е добра дата не виждам защо трябва да си тъпчем по собственото достойнство изпълняващи нечии сънища пък били те и еврейски
224
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3-ти март никога не бил разделяща дата, но с това си изказване, вечно безработния Лорер успя да раздели българското общество. Моля изпратете Лорер като посланник някъде (Уганда или Нигерия са добри опции), за да престане да вреди на българската държавност и общество.
223
3
 
41
 
! Отговори
До Лорер преди 9 месеца
Факт е че ако нямаше 3 март, нямаше да има държава България, нямаше да има този сайт и нямаше да водим този разговор, а хората останали живи на тази територия щяха да ходят с ф.есове и ф.ереджета да се чуват маанета от стотиците д.жамии на около и да се молят на килимчето през няколко часа. А ти специално Лорер трябва да си благодарен още повече на Русия защото тя освободи Европа и от нацистите ! Знаеш къде щеше да бъдеш ако беше останал Хитлер на власт ! И кажи на САЩ да си сменят нац празника
222
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Народе?!
221
27
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 9 месеца
Трети март не е никакъв празник! Русия и Турция сключват мирен договор след поредната си война! Трети март може да се празнува, като официален, а не национален празник! Трети март 1918 г., когато Русия капитулира пред българските войски, яла бой в Добруджа и се сключва Брест Литовския мирен договор!И не е ужно да се прави референдум сред ***! Който харесва и защитава Русия, да се третира като национален предател и да се "премахне"!
220
4
 
32
 
! Отговори
Смирен преди 9 месеца
Лорер клоун с трибуна. Петков комплексар с власт. Иванов некадърен юрист с идей. Борисов пожарникар с власт. Пеевски кукла на конци с държавни средства. Атанасов ченге с жажда за власт.Политическият елит на България
219
2
 
10
 
! Отговори
Смирен преди 9 месеца
Лорер *** с трибуна. Петков комплексар с власт. Иванов некадърен юрист с идей. Борисов пожарникар с власт. Пеевски кукла на конци с държавни средства.Политическият елит на България
218
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в Израел защо евреите извършвате геноцид над палестинците?????
217
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я се махай от България.............мястото ти е в Израел............не искаме ционисти в България!!!
216
3
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Този шарлатанин дали е учил история? Без трети март ще празнува 24-ти май,ама друг път.
215
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Книга: Иво Инджев - Измамата Сан Стефано
214
2
 
20
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
Единствено, простотии, глупости и малоумщини говори тоя *** !Как един път не се замислят за Българския народ ?