Проф. Близнашки: Не можеш да избягаш от историята си

Искат промени в Конституцията по "бърза писта", задачата на Сарафов е да натисне "Delete"
29 юли 2023 22:00, Йоана Цонева
270

Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Един цитат от интервюто с проф. Близнашки, който не е публикуван тук : "Правителството беше съставено под натиск от САЩ след посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън".
190
0
 
0
 
! Отговори
Ха преди 8 месеца
Че кой пък иска да бяга от историята си? Над сто *** съм 'потрошила", а както знаем жена без минало няма бъдеще. Хихихи.
189
1
 
1
 
! Отговори
Кой какъв е преди 8 месеца
До На Русия не и: На сто американци един не знае къде е България. Но да ни измъкнат милиард и половиба долари за самолети, които не се знае кога ще получим - от това не се отказват.
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоалетната хартия се е появила в края на 19 век в САЩ .Тоалетната хартия се появява за първи път в Москва 1991 година,в края на 20 век.Появата на Руската Федерация е и появата на тоалетна хартия по тези територии.До тогава целия социалистически интернационал ползваше вестник Правда,Работническо Дело,охлювчета по стените и т.н.Извод:Руската Федерация вкара загниващите порядки на Запада сред масите от които е и Радев и ги развали.
186
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници.Спекуланти са омразни интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи. Ив. Вазов
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
183
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
182
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Московския наркокартел изпрати фашизирани, азиатски биомаси да унищожават славянското население на православна Украйна.Права беше Ванга,като казаше ,че Антихриста ще дойде от Изток и ще донесе тъмнина и страдание! Светът ще се обедини около Владимир и след тежки изпитания ще се възроди Русь,спасявайки целият Свят!Киевска Русь,която няма нищо общо с блатните орди на рептила Путин!
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е първата в света държава с електронни протести!!! Само така!!! Да живее техническия прогрес! Дано са ефективни като онези натуралните, които са за варвари...
180
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Връщане на България в границите отпреди 1878г! Забрана на славянската писменост и език! Само така ще бъдат частично заличени щетите от руската агресия през 19в. Русия винаги е била агресир. Какво освобождение, какви пет лева! Не виждате ли къде сме сега??? Последни по всички показатели, стандарт на живот като за Африка...
179
4
 
3
 
! Отговори
На Русия не и преди 8 месеца
Дреме за България. Ясен ли съм русуфилчета
178
2
 
1
 
! Отговори
Тоя трябва да си преди 8 месеца
Хвърли дипломата
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Трудно е 154. Виждам те че си троол - платен пропагандатор на Сорос с промит мозък, но все пак, защо не празнуваме освобождението от турско робство на друга дата? Коя предлагаш дата от историята на Германия, Франция, Англия или САЩ??? Някоя от поредните им войни, както нагло си писал? Няма такава дата и това е, защото те са помагали на Османската империя със средства, с оръжие със съветници и генерали, учили са ги как да ни избиват и пречели на Русия да ни освободи. Врагове са още от тогава
176
4
 
5
 
! Отговори
Така е преди 8 месеца
До Може може: Ако следваме логиката на евроатлантическата пропаганда трябва да кажем, че през Руско-Турската (освободителна за нас) война от 1877-1676г. Русия е нападнала суверенната Османска империя за да отвоюва нейна територия, на която е създадено княжество България. Следователно Русия е била агресор. А великобритания е била съюзник на Турция и затова е получила от султана остров Кипър.
175
1
 
5
 
! Отговори
Може може преди 8 месеца
А после, ще пише в евроатлантическите учебници по история, че Руско- Турските войни, са ни Освободили от Руско робство ;) Турската империя също е защитавала Териоториялната си цялост срещу Руския Агресор ;))
174
0
 
3
 
! Отговори
До народ преди 8 месеца
Има бъдеще..като колония и робски народ обаче ;)
173
0
 
7
 
! Отговори
Народ преди 8 месеца
Който не си пази историята, няма бъдеще!!
172
0
 
9
 
! Отговори
Може може преди 8 месеца
Както и в Украйна махат паметници! Ке махнат и паметника на Освободителя и Шипка! Ще учим, че е било просто османско присъствие..миротворческо ;) Или са били та екскурзия!