Проф. Близнашки: Не можеш да избягаш от историята си

Искат промени в Конституцията по "бърза писта", задачата на Сарафов е да натисне "Delete"
29 юли 2023 22:00, Йоана Цонева
270

Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Умните не бягат от историята си, а я разучават много подробно за да извлекат поуки от грешни ходове в миналото и да направят планове за бъдещето -- в българийка няма такова нещо -- едно крадливо пожарникарче е б а мамата на пейзажа и никой не смее да му каже гък. Ха-ха, хи-хи !
150
5
 
16
 
! Отговори
ПП преди 9 месеца
продължавали промяната............коя промяна продължавате бе, тъ@@@@паци??тая дето ви я наредите да направите за България от САЩ и Канада??махайте се ............вие сте едни предатели...............един път гласувах за вас, сега искам българите да ми простят, направих го от наивност.........не знаех кои сте, сега разбрах.........една партия, зачената в лабораториите на Запад, чужда на Бългхария и на българските интереси!!!
149
3
 
13
 
! Отговори
явно преди 9 месеца
може да избягаш от историята си.........ще дам два примера...........Македония и Украйна, две изкуствени държави, без своя история или с много къса история.............но се правят на велики..........затова ще ядат много бой!!!
148
2
 
14
 
! Отговори
ДПС преди 9 месеца
разбирам защо искат промяна на националния празник, те са протурска партия, наследник на терористичната организация "Турско национално-освободително движение", които взривяваха гари и убиваха български деца и жени.....за тях ясно!Но защо го правят ГЕРБ и ПП? И двете партии са предателски и антибългарски, затова.ГЕРБ са проектирани в Германия, ПП-в САЩ и Канада!!Оставка на предателите, които сега управляват България!!!
147
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От историята непрекъснато бягат.Кога у нас са отбелязвани англо-американските бомбардировки, особена над София и околностите?От 35 г.никой не говори за деветоюнския фашистки преврат.(Пардон, в една медия имаше статия, която го класифицираше като полезен,)Кой български гражданин под 80 години знае, че в младебката фашистка оирганизация в България са членували стотици стотици хиляди !! БЕДНИ, много бедни младежи,защото са ги привличали с облекло, обувки и храна.30-те тодини - а говорят за разцвет
146
4
 
3
 
! Отговори
Близнашки преди 9 месеца
Като знаеш как стана асистент и професор...как имаш очи да даваш съвети и мнения.
145
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно умно изказване на професор Близнашки.
144
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От историят непрекъснато бягат. Кой у нас знае за опиумните войни? Кой знае, че Великобритания, поради това, че не е имала НИЩО, с което да плаща, а и стоки не е имала, искайки да търгува с Китай, който от своя страна приемал единствено злато, че същаъа тази Британия подмолно вкарва наркотици и наркотизира голяма част от населението на Китай, което отслабва държавата. Затова на паметника на свободата в Пекин е изобразено изгарянето на наркотици. По същия начин, чрез наркотици, започнаха и у нас.
143
10
 
2
 
! Отговори
Трудно е преди 9 месеца
Специално за ония с минусите :- отидете на Царевец - забравете стените и арбалетите, вижте останките на параклисите - на този малък хълм има 40 открити параклиса - а сега кажете кой е бил важния приоритет за българите по туй ми ти просто време- по турско - всяка селска и градска община е хранила даскал , в Панагюрище целия град е плащал на даскала заплатата за да не избяга в Белград и да учи децата. А сеа си помислете пак какво е 24 май и какво е пришития 3 март
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слаби президентски институции са учредени във васлните държави. Като окупирана Германия, окупирана Австрия. Целта е да има разнобой и държавата да се държи слаба. БЕЗСПОРЕН факт.
141
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 9 месеца
На 3 Март 1978 нито един българин не е присъствал на подписването на Сан Стефанския договор. Но затова пък на 3 Март 1918 г болшевишка Русия капитулира пред България и съюзниците и с Бресто Литовския договор. Да живее 3-ти Март!
140
0
 
14
 
! Отговори
До Близнашки (202) преди 9 месеца
Хрантутим цял Институт за държавата и правото към БАН, който претендира, че се занимава с фундаментални и приложни изследвания, а също и с научно-експертна и консултантска дейност по всички въпроси, свързани с проблемите на държавното управление или възникващи в правния мир. Та затова се чудя къде са дремали, когато е била обсъждана и гласувана тази конституция, която ти окачествяваш като изначално сгрешена? Все пак ние, данъкоплатците им осигуряваме заплатите и очакваме от тях да вършат работа.
139
5
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 9 месеца
На корумпираното правителство!
138
15
 
7
 
! Отговори
Трудно е преди 9 месеца
Когато 45+ години са ти повтаряли че руснаците са те освободили ДВА пъти да осъзнаеш че май и половин път не е имало. След всяка една руско турска война потърпевшите са били българите. Раковски още навремето го е осъзнал, както и Левски. Време е да си отворим очите за истината - трети март е датата на която е подписан поредния мирен договор след поредната руско турска война, пак кърваво платена от нас. 24 май е празникът на просветата която е водила народът - истинската ценност за българите
137
1
 
8
 
! Отговори
БАН произнесе ли се? преди 9 месеца
Нали хрантутим цял Институт за исторически изследвания плюс още няколко, занимаващи се с различни аспекти на културата и с изследвания върху обществените нагласи? Сега ще видим какво е там съотношението между 1) ветропоказателите, които угодничат на силните на деня, 2) патологичните русофили, които винаги са получавали бонуси за безкритичността си и 3) истинските учени, добросъвестно служещи на България. Ще видим дали ще има стабилни становища на самите институции или ще си замълчат страхливо.
136
10
 
5
 
! Отговори
Близнашки преди 9 месеца
изначално тази конституция е сгрешена:1. Прокуратурата е държавно обвинение, и не трябва да е в състава на съдебната власт.2. Служебното правителство е излишен институт. Увеличава едноличната власт на президента. Да се премахне. Само излишни разходи.3. Пише, че парламентът е постоянно действащ орган, а у нас те се разпускат веднага, след сваляне на кабинета. Защо? 4. Президентът трябва да се избира от парламента.Да се премахне фигурата - вицепрезидент.5. На всички избираеми 2 мандата.
135
3
 
9
 
! Отговори
Ангеларий до 199 преди 9 месеца
За да се спаси кожата на Боко тиквата.
134
5
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 9 месеца
Прав е! Подмяна на историята. Тези с промяната търсят популизма, обслужване на чужди интереси и не ги интересуват проблемите българите!!!!
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално е ДПС да иска подмяна на историята чрез смяна на националния празник.И за хора като дб,които твърдят,че е имало турско присъствие,а не турско иго също е нормално.Да не говорим за самозабравили се предатели- пп,които вдигнаха ветото над Македония. Но защо ГЕРБ го прави... не знам
132
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Можеш да избягаш от историята си. Макетата избягаха, украинците вече лъжат за историята си, крадат. Нашите политичари и историчари вече бягат от историята и фактите.