Проф. Близнашки: Не можеш да избягаш от историята си

Искат промени в Конституцията по "бърза писта", задачата на Сарафов е да натисне "Delete"
29 юли 2023 22:00, Йоана Цонева
270

Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
11
 
3
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА СГАН преди 9 месеца
До Анонимен 3 март е руски национален празник. Нормално е руските партии Разграждане и БСП да са против...
130
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Партиите да се разделят на български и османски. Българските ще празнуват на 3 март, а османските партии ще страдат от 3 март за загубата и поробването си.
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите историчари и политичари надминаха македонските. Машала, евала, османци. Политичарска извратения и историчарска извратения ще слушаме от нашите политичари и историчари десни и бесни османци Пинокио, Карабас-Барабас, Кирчо Киртака.
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може, може! Колко Българи знаят, че Австрия поне 10 години след 1945 е била управлявана от окупационните представители на 4 държави (САЩ, СССР, Великобритания, Франция)? Колко души знаят, че де юре Германия и Япония и сега НЕ са суверенни държави? ...
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може, може. И то - най-близката история, за която има още живи свидетели. Ето например 99, 99% от българите на знаят,че "Източна Германия" за немците са били земите на изток от Ниса и Елба, които Сталин, след капитулацията на Хитлер ги дава на Полша. А това, което нариачат "източна" , е средна(Mittel). Не знаят също, че въпреки картата, са били де юре ЕДНА държава и на Олимпийските игри 25 години са били длъжни да са ЕДИН отбор (без да се позволява какъвто и да е контакт между двата лагера)...
126
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние сме освободени на 3 март, а кога ще бъдат освободени десните бесни османци Пинокио, Просто Киро и Колебливия Боко, още не знаем. Те очакват бъдещото си освобождение от НАТО. Османците от османските партии твърдят, че не са освободени все още.
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички десни бесни да заминават или в Северна Македония, или в Турция. Фалшивите им истории и извратените им лъжи ще бъдат одобрени в Северна Македония и Турция. В Турция могат да очакват Освобождението от НАТО от Турция.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За бягащите от "комунистическата пропаганда":В Турция в Истанбул на площад Тексим има паметник на основателя на модерната турска държава.Паметникът е по проект на италианец и е издигнат преди 100 г.В основата му има фигури в цял ръст,сред които тези на Ворошилов и на Фрунзе -видни партийбни и държавни функционери ор сталинско време. Причината е, че точно СССР, въпреки че са били в голяма разруха и в гражданска война, активно са подпомагали Ататюрк военно, после са изградили индустрията на Турция
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаме решение на проблема на макетата от София. 3 март е национален празник на България, 24 март е празник на макетата от София. Само макетата от София искат да сменят националния празник на народа. София не е България. София да има отделен празник.
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но може да избягаш от географията си!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голяма част от десните са станали български макета. Това е опасно за държавата и народа. Десните български макета са същите като оттатък макетата. Макетата Просто Киро, Пинокио надминаха по историческа извратеност партиите на Северна Македония.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може, може. КОлко българи знаят, че на картата на Европа, преди татарското начестие е имало две Българии?Едната -по горното течение на река Волга?Между другото, в немски учебници пише, че най-дълхата река в Европа е Рейн. Волга въобюе я игнорират.А в друг- че страната с най-голяма плищ в света е Канада. Нека българските власти се снабдят с украински учебници, да видят там какво пише. Оня ден в"Туризъм"по БНТ2 за крепостта червен казаха,че името можело да идва ор Червоная Русь в Галиция (Украйна_
119
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шепа лумппени евролеви градски софийски десни, освободени беснни шопи от Европа, не желаят да са освободени. Отказват да бъдат освободени. Да им дадем турските паспорти на тях и да ги изпратим в Турция. В Турция да чакат НАТО да ги освободи от Турция.
118
6
 
3
 
! Отговори
Абе кой бяга бе преди 9 месеца
Никой не бяга само нема нужда го празнуваме стига с тая комунистическа пропаганда на един фалшив празник. Трети март е тъжен факт от българската история, не повод за празник. 24 май е празникът който е напълно български и няма общо с имперските амбиции на който и да е
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България така и не се състоя демократичен преход, състоя се преходът по схемата на БКП и ДС.Резултатът е налице.БКП-Български народ 20:0......
116
1
 
4
 
! Отговори
Не си наясно преди 9 месеца
До da /173/ Повечето седесари бяха патриоти. Имам предвид масите, спонтанно нахлули в СДС без да се интересуваха кой е замислил коалицията и как се е опитал да я структурира чрез предварително подбрани подставени лица. Основната маса седесари влязоха там като демократи-некомунисти и на много места в низовите организации и отчасти във върхушката подставените креатури просто бяха изритани. През 1998 г. подставено лице торпилира СДС, а чрез изборите през 2001 г. дясното бе подменено чрез НДСВ.
115
2
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
От "историята" не само няма как да се "избяга" , но тя трябва да се помни и взимат поуки от нея.Тогава ,когато поуките не са направени и уроците не са научени - "историята" се повтаря.Добре е ,че в онзи "исторически момент" е имало "жертвоготовни люде" ,за които чест и достойнство ,не са били само високопарни красиви слова .В днешният "исторически момент има предимно неблагодарни хора ,без принципни позиции за националните интереси на държавата.Не всичко ,което е от " запад" е "светло".
114
2
 
4
 
! Отговори
още нещо преди 9 месеца
да знаете.................тука на Балканите България няма приятели.................има само явни врагове и потенциални врагове.............всяка от Балканските държави е готова да забие нож в гърба на България и да откъсне българска територия.....................това също е доказано в историята, но ако трябва да степенуваме враговете на България, най-опасни са Турция и Гърция!!!
113
3
 
8
 
! Отговори
до 176 и 175 преди 9 месеца
Може да давате 1000 минуса,но не може да промените историята.............това, че най-големите врагове на България са Турция, Гърция, Великобритания и Франция!!!
112
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Знаете ли, че през 1919 г. е имало план да бъде план на Гърция да бъде унищожена България, този план е бил подкрепян от Румъния, Сърбия, Великобритания и Англия.............но на този план се е противопоставил един голям американски президент Удроу Уилсън..............още едно доказателство, че най-големите врагове на България от Великите сили са Великобритания и Франция!!Ролята на Русия в БГ-история е по-скоро положителна(с малки изключения)!!!