Нинова: Днешните изменения са повече в подкрепа на насилието отколкото в борба с него

БСП защитила конституцията на България за трети път
7 авг 2023 19:15, Нели Христова
44
Нинова: Днешните изменения са повече в подкрепа на насилието отколкото в борба с него
Снимка: БГНЕС

"Искаме да изразим своето задоволство от резултата, което мога да обобщя в едно изречение: За трети път БСП опази конституция и спаси България от Истанбулската конвенция" - така лидерката на левицата Корнелия Нинова коментира приетите поправки в Закона за защита от домашното насилие, които парламентът прие преди минути.

Нинова припомни, че социалистите не подкрепиха конвенцията през 2018 г., както и предложенията за промени в закона, внесени от "Демократична България" в 48-ото НС, и частично днешните.

Дебатът продължи седем часа, а законопроектът мина и на първо, и на второ четене, но претърпя промени. Като окончателно бе прието, че насилие между интимни партньори може да има само ако двамата души са били заедно поне 60 дни. Изрично бе упоменато, че те трябва да са мъж и жена, по предложение на БСП. В първоначалния вариант се говореше за "две лица".

Нинова обясни: "Смятаме, че това беше отваряне на вратата към нарушаване на конституционната норма на България, че бракът е съюз между мъж и жена".

"Не ни притеснява, защото защитата от домашно насилие трябва да минава най-вече и да се прилага през Наказателния кодекс. Всички хора, дори тези с различна сексуална ориентация, са защитени от домашно насилие като престъпление през нормите на НК - дали това е лека, средна телесна повреда, тежка, опит за убийство или убийство, НК е в сила за всички и той трябва да се прилага много по-стриктно, за да има резултат от битката срещу домашното насилие", отговори тя на въпрос не се ли притеснява, че с така приетите промени еднополовите двойки няма да бъдат защитени.

Според нея днешните изменения са "повече в подкрепа на насилието отколкото в борба с него", тъй като трудно може да се докаже интимна връзка.

"Това е абсурдно, несправедливо. Значи могат да пребият в интимна връзка до 59-ия ден и това не е насилие и няма да се преследва от този закон, а след 60-ия ден вече това ще е насилие и ще се преследва от закона. Това е абсурден текст", коментира още тя.

Соцлидерката не коментира изказването на Вежди Рашидов от по-рано днес - не го е чула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Веждито го каза най-вярно за закона им.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Биеш и хвърляш до 60-я ден.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен това как ще се доказва една двойка как,кога и от кого,от чие знание и съгласие е влязла в обикновена връзка,че да и бъде дадено срок от 60 дни да влезе в интимна връзка за да се зачете съгласието на интимно обвързване на запозналите се за съвместен живот,че още щом в такива къси срокове ги задължават да са в интимни отношения каква е разликата между наказанията за насилие над по слабия пол в случаите-без обикновена връзка,по време на обикновена връзка без интимна и в семейна интимна връзка
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Получава се,че с тези промени свързани с домашното насилие карат двойката запознала се за връзка по бързо да влиза в интимна връзка искат или не искат след 60 дни ще ги считат в интимна връзка или на 60-я ден трябва да ги сватосват младите,че да се разбере,че вече имат интимен живот и живеят заедно при някой от родителите най-често или самостоятелно,ако имат свое жилище и започват предбрачен живот до 6 месеца да свикнат заедно съвместно да живеят и след това свадба с брак църковен и граждаски.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Факт е, че Конституцията се пише от Борисов, Пеевски и Христо Иванов. Лодкаря постоянно мисли как чрез нагласяване на основния закон да изпере тези, срещу които уж щеше да се бори. Най вероятно ПП-ДБ след тази тотална подмяна ще паднат под 5 %.
32
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Ако е необходимо защото ще се промени отново.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам какво ще пее Нинова, ако някой й разплете кошницата на нея. И тогава ли ще брани насилниците. Никога не са били хора от БСП, няма и да бъдат.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нинова виждам, че ти е весело да ходиш на плаж по столчетата на парламента? Ако тази година не направиш дууупетоси шоколадово пак като миналата година, не те признавам за най-готината дама в парламаента!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бий за да те уважават :)))
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, то нали това беше целта. Да се подкрепят мутрите да могат да бият и да режат спокойно. Да не се притесняват от правосъдието на разюзданата тълпа от маргинали, които нищо не разбират.
27
6
 
4
 
! Отговори
Курнелия преди 9 месеца
Скъпи мои сънародници, като първа въвела джeндъp идиологията в България, сега имам право и да се боря срещу нея. Благодаря
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БСП постоянно се изявява като клон на путинската Единна Русия.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плюя на феминистката ***!
24
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Мноясно,нали по времето на режима Живков,нямаше насилие или и,аше,но както за много неща и за това не се знаеше,а културата беше такава на ниви,че никой не разбра ,,кой уби колтуроведите '' и дори забраняваха филми по онова ,,свободно от насилие''време,та сега плачат за справедливост ,където за първи пъ НАРОДА СЕ УСМЕЛИ ДА КАЖЕ -БАСТА !! а няко културем МИНИСТЪР се истърва ,че сега се сетили Ку...те да стачкуват .щото били навремено изнасилени...ами може и да е прав,???
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И с ИК и без ИК, желаещи да изнасилят Корнелия няма.
22
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 9 месеца
За Корнито ли си бил женен ? Ох , горкия човек!
21
2
 
4
 
! Отговори
бабик преди 9 месеца
хаджигенов/а на какво мнение е ?
20
8
 
5
 
! Отговори
4667 преди 9 месеца
Едно си баба знае, едно си бае! Не мина номера с хартиената бюлетина сега почна с джендърската идеология! Тя не се тревожи как да се промени закона, а как да разтяга лафове в НС! Съперници са й Коцето Балалайков/антиваксърчето/ и оня Тошко Софийски с неговата жълтозъбеста усмивка и просташки изрази! Долу НАТО, долу ЕС съюз, долу..., ами после къде ще ни водиш бре малко сидерче...!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая все лъже. Значи голямата част от депутатите цял ден мислят , бистрят , гласуват.. и накрая тая излиза и каже как видиш ли даже закона бил по зле от преди:)) Аман от тъппии комунистии
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вигенин е живия образ на Истанбулската Конвенция, ама не го споменава!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe