Над 18 млн. лева от бюджета отиват за субсидиите на партиите

Парите от държавата формират 64% от всички приходи на политическите сили
Обновена: 8 авг 2023 09:11 | 8 авг 2023 09:11, Камелия Цветанова
36
Над 18 млн. лева от бюджета отиват за субсидиите на партиите
Снимка: НС

112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата, а 18 са закъснели или не са подали необходимите документи. Настоящият анализ обхваща данните от годишните отчети на 112 формации.

Цели 94% от декларираните приходи или 26 621 000  лв. са набрани от шестте формации в настоящия парламент, посочва в анализа Институтът за развитие на публичната среда.

От подадените отчети става ясно и че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос пък са 74. 

Най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лв. или 64% от всички приходи. Практиката, по която тя се посочва в отчетните форми обаче, е твърде разнопосочна – някои партии я отчитат в графите “Дарения” или “Други“. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за отчет и изисква да се проследят всички допълнителни документи, подадени към него. Дори в този случай, твърде често има разминавания между тях. Тъй като през 2022 година действаха две НС – 47-то и 48-то, получавали държавна субсидия са 22, посочват от неправителствената организация.

Почти една пета или 22% от приходите на партиите пък се формират от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лв. На трето място са приходите от членски внос – 3 001 000 лв или 11 % от средстватата на партиите.

Големият дял на даренията през миналата година се дължи на проведените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните кампании партийните симпатизанти се чувстват по-ангажирани към финансирането на формациите, които подкрепят. Така например в кампанията за изборите от октомври.

Държавната субсидия пък се определя от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше различни идеи за намаляването на размера ѝ, дори пълното ѝ премахване, но към настоящия момент тя възлиза на 8 лв. на получен действителен глас.

Право на държавна субсидия имат партиите и коалициите, излъчили представители в Народното събрание. Тя се получава и от партиите, постигнали повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
е то по изборите преди 10 месеца
през последните 3-4 години сте похарчили 10 пъти повече...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Субсидии трябва да получават всички партии участвали в изборите, а не само най-големите партии. Сегашните субсидии подпомагат запазването на статуквото и няма промени.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бълха го е ухапала бюджета с тези мижави 28 милиона лева. В периода 2009-2021 в чекмеджетата на ГЕРБ потънаха стотици милиарди.
27
1
 
1
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Имам един познат дето е депутатин от ПП, само като го дадът как дреме на скамейката, бърка си у носа по цел ден, цъка си у фейсо и веднага ми става ясно колко че работят тези работливи депутатки. Пуснал коремба като на стар чорбаджия, гледа с едното око, с друго хърр-ка. Като го видя и съм сигурна че бъдещето е в хубави ръце.
26
1
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Требе нов закон - ще ги вземат тез 18млн лева тогава когато правителството оцелее 2г и се приемат не по малко от 100 закона. Да видим тогаз дали парламенто ще такава седянка както сега. Сега по цял ден кафенца мафенца, че работили ли, ами не съм на кеф, ами обувките ти са сини, брадясал си, неща да работя днес, ай да си одим. Нали данакоплатеца че плати и без това.
25
0
 
1
 
! Отговори
Qwerty преди 10 месеца
Важно е колко ти плащат, не в каква валута... Докато у нас държавата поддържа изкуствено ниски заплатите в услуга на бизнеса и швейцарския франк да влезе и биткойна да влезе ние винаги ще сме на дъното...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
5 МИЛИАРДА за укрите ! слагайте минуси и им мийте тоалетните - това заслужавате робски ,страхлив и глОпав народ.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не заслужават толкова милиони от нашите данъци! Не са партии , които работят за Нас! Спрете грабежа на българските данъкоплатци !!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и 5 Милиарда за укрите -хотели,храна,транспорт,здравни,оръжие,кеш пара - Честито на бедните българи !
21
1
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 10 месеца
Супер! Костя Копейкин ще си направи къща и на някое друго езеро, а до Хамъра е време да сложи и едно Бентли.
20
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
Поредните откраднати пари на вятъра и за "***"...!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом тоя народ харесва да си харчи парите за партии особено като възраждане, и да чака Путин да го оправи...
18
1
 
4
 
! Отговори
Kиpo Лeнин преди 10 месеца
Cyбcиgии caмo зa cъrлacyвaщитe c nocoлcтвoтo!
17
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Тези там само си броят милиони ,милиарди а хората едвам свързват двата края ...
16
0
 
9
 
! Отговори
Ицо Депутата Гледа преди 10 месеца
Умно! с ВратоВръзка и Костюм ходи вече той, няма я Тревата, няма я Гората!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми забранете партиите!!!Те само разделят и противопоставят обществото !!! Мажоритарен вот !!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плюс големите заплати и всички екстри в парламента за "народните" избраници от вашите пари.Поне да вършеха някаква смислена работа,а не да се самоизяждат за сеир на мат'ряла.
13
0
 
2
 
! Отговори
Крум от ФК Крумовгра преди 10 месеца
Струва ми се, че някои партийни лидери биха пллащали всяка година тези 18 млн от скритите си авоари, ако това е цената нещата да са все така.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
112 партии със субсидии?Е затова е тоя наплив да ни управлява *** и пульо!
11
1
 
3
 
! Отговори
Бай Чеп преди 10 месеца
Няма нищо общо със темата, но искам да споделя, че "престижният" Гръцки квартал във Варна отново е оставен без вода. Обяснението на ВиК Варна пак е някаква реконструкция. Съобщението в сайта на ВиК Варна е от днес 08.08.2023 г. Абе тези не знаеха ли вчера за тази реконструкция и да предупредят, за да могат хората да се запасят с вода? И след като не са се сетили да предупредят навреме хората, защо не са осигурени водоноски? Оставка на безотговорното ръководство на ВиК- Варна!!!!!