Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея

В честването ще участва президентът Румен Радев
154
Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще участва президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Програмата днес ще започне в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: ШипкаРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Осман паша се предава в средата на Декември. Скобелев веднага предприева зимното преминаване на Балкана.
136
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 8 месеца
Може ли да отговори Румен Радев Путинов ЗАЩО ПРАЗНУВАМЕ НА 3-ТИ МАРТ, след като БИТКАТА НА ШИПКА Е ПРЕЗ АВГУСТ !!?? То е ясно ДА СЕ УГОДИ НА РУСКИТЕ АГРЕСОРИ !!! Ето какъв ДЪЖАВЕН ИЗМЕНИК И ПРЕДАТЕЛ Е НАШ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА !!! Мястото на Радев е в затвора! БЪЛГАРИНО ????</html>
135
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не отидох, за да не го гледам този и да ми разваля празника.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преселението не е ли било извършено от Турция да промени етническия състав на дунавските селища. Русия пък е предпочитала български заселници!
133
2
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1885 г., бр. 13, с. 51)
131
1
 
3
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
130
0
 
1
 
! Отговори
Киев преди 8 месеца
До АнонименСравни колониалното мислене на българите преди и сега. Къде са сега хората където дават още територия на държавата.? Къде са предпоставките за увеличаване и намаляне на територията и защо не работят?
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Четете, а не плямпайте. Американската независимост би била невъзможна, без подкрепата на Франция. ВОСР би била невъзможна без подкрепата на Германия. Освобождението на България, би било невъзможно без подкрепата на Русия. А кой какви причини е имал за тази подкрепа, няма значение. Сравнете територията на България след договора между Русия и Турция и след конгреса на Великобритания, Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия и Италия.
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия да признае нелепата си Октомврийска революция Да признае последвалата я геноцид.Да признае червения преврат 44 година за тяхно участие.Фа признае за незаконната окупация на половин Европа за десетилетия Кога нещо да сте чули от съвременна Русия.Само агресия и закани и заплахи.С такъв европейски ,,партньор " не се разговаря.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато Русия спре да изопачава историята , тогава с тях може да се говори.Русия не е признала до тоя момент никакви свои грехове.Да сте чули за последните 500 години нещо?...Е няма такова явление като безупречна нация или държава Това е култ и мит.Който иска да вярва да вярва
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 121....кой ти каза , че Европа не е била съпричастна.По време на Стиската инвазия е било подписано споразумение между великите сили за пропущаме руската армия отзад Дунава.Без такъв акт на споразумение не е било възможно провеждането на военни операции от руската империя.Русия както винаги се величае.И неглижира всичко включително и ролята на опълченците.Запядноя свят не би позволил подобна руска инвазия .Това е историческа маниполация
125
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Де е киро опълченеца?
124
1
 
3
 
! Отговори
КОЯ Е РУСИЯ..? преди 8 месеца
ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ, КОГАТО РУСИЯ ЗАПОЧНЕ ДА СТРЕЛЯ РАКЕТИ ПО ПАНЕЛКИТЕ В СОФИЯ И ВАРНА....
123
2
 
4
 
! Отговори
ВРЪХ ШИПКА..1878... преди 8 месеца
САМО УКРАИНЦИ, ФИНЛАНДЦИ, ДОНСКИ КАЗАЦИ.... УПРАВЛЯВАНИ ОТ РУСКИ ТАРИКАТИ....
122
1
 
2
 
! Отговори
РУСКИ ШПИОНИН преди 8 месеца
НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Шипка се проля свидна кръв. Защо не се проля английска, австро-унгарска или немска кръв? Защото така им беше по-добре на чужденците, да я няма България, една от първите държави в Европа. Затова трянваше и се проля, братска славянска кръв. Вечна слава на героите!
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До разградски турчин /85/ Защо геноцид бе, човек? Никой не отрича, че така нареченият Възродителен процес беше грешка и обърка живота на много турци, но след Освобождението та и до днес никой не ви е избивал. Жалко е, че при протестите срещу смяната на имената са загинали няколко човека, дотам не е трябвало да се стига и никой българин не одобрява това. Освен тази трагедия, не ми е известно други турци да са загивали в България след 1878 г. само заради това, че са турци.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези, които се заяждат с ултрасите от "Левски" да се засрамят! Този паметник няма нищо общо с онзи. Няма българин, който да не благоговее пред Шипка. Тук почитаме героите, жертвали живота си за освобождението на България. Това няма нищо общо нито с висшата политика на Руската империя, нито с плановете на Сталин да си присвои половин Европа. на Шипка са загинали воини и ние им дължим почит.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сто пушки" в критичен момент наистина обръщат хода на сражение.