Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея

В честването ще участва президентът Румен Радев
154
Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще участва президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Програмата днес ще започне в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: шипкарадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Смех. А вместо ПСА да сложат скулптурата на оная врещящата украинска майка в 30-метров ръст и вече ще сме европейци отвсейде и после вече можем само да лежим и дебелеем.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Смех. Да сложат Емили Тротинетката водеща на каишка психично болно момче. Бях го замислил за ПСА но на Шипка че е по -добре в 100-метров ръст.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вазов е поет.Не военен кореспондент .Но на Шипка е било по страшно от колкото Вазов го описва
74
1
 
3
 
! Отговори
Вечна слава!!! преди 8 месеца
Вечна слава на героите! Помним ви, български опълченци под командването на генерал Николай Григориевич Столетов и руски воини от 35-ти Братски и 36-ти Орловски пехотни полкове под командването на генерал Вероним Дерожински и казаците на генерал Феликс Радецки!!!
73
2
 
3
 
! Отговори
Смех преди 8 месеца
Ще бутате ли Шипка, краварчета? А паметника на цар Освободител? На тяхно място сложете Батман и Супермен. Вашия акъл е на ниво комикси.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 81. Какви руски издания те бият по главата бе. Вазов го е писал. Или и той е руски шпионин разбира се ?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 79....Радецки не е пристигнал с гръм , както пишат руските издания.А с конници по двама и не повече те сто човека.Турците са обезверени и бягат от уплаха.Но не от Радецки А от погналите ги българи без оръжие и само с камъни.
70
2
 
2
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Опорките на грантаджиите са, че Съветската армия ни била окупирала... Само забравят да добавят, че по това време едно фашистко правителство, подобно на днешното е съюзник на гитлер и ние сме страна от губещите ВСВ...Въпреки това СССР няма нито една военна база в НРБ... От изостанала аграрна страна ни превърнаха в икономически лидер на Балканите,чиито блага краварските продажници ползват и до днес... За 33 години България тъне само в разруха под наглосакско робство... ===)))
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички са амнезирали по отношение на Вазов и неговото "и Радецки пристига със гръм" а амнезии милички ?
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В музейната експозиция на Шипка все още може да се прочете под някои пропагандни картинки как тук заедно се бият руси и българи. Глупости. Единствените "руси" в Шипченската епопея са слугите на пруските офицери. Всички други военни части от армията на Руската империя са от различни етноси и най-много украинци. И знаменитият Пирогов е украинец. Но победата на Шипка е изцяло българска, заради нашия инат и нашия оптимизъм. Време е за корекции.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 74....Само с развяване на руски знамена не става Иска як бой.Като ти гледам мисълта , тече бавно като настъпваща руска армия.За две години едно село и един разлят язовир.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 72. Като на бавноразвиващ се ще ти пиша бавно - ако нямаше руски знамена нямаше да има и българско Опълчение.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските продажници развяват знамена под връх Шипка.Но там те победа нямат.Още при Стара Загора са изтласкани.Изостсвяйки опълченците на произвола на съдбата.На българските опълченци е оставено оръжие кримаклийки.Не годно и старо. които са загрявали и отказват.Това е подигравка.И с какъв акъл се развяват руски знамена
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 67. Дрън дрън ерина...Отговора е както винаги че роба си е роб и мисли по робски - да се бият там пък койот победи само да не ме закачат. Разбира се после всички такива станали поборници за Освобождението.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,,Сега за историческата истина....Руската армия прави демонстративен обход с проникване чак до Стара Загора.Почти са нямали насрещен противник На а вместо да укрепи руския тил , руснака цели да увлече противника в безмислен настъпателен ход.Така българското опълчение се оказва на първа линия.И ето това е значимостта на българския войник.Извоювал свободата си"..Ето за това тържествата трябва да са български
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До А. Колкото и да е чудно от ДПС може и да има, нали са партия на национална основа в България, обаче от продажните партийки може и да няма представители. Все пак селд тая война Османската империя се срутва и в последствие държавата става светска и в крайна сметка се получава, че руснаците са освободили и тях.
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички се питат , защо няма масово вдигане в подкрепа на руската армия от българското население.Ами отговора е....Не са вярвали на руския войник.
60
0
 
3
 
! Отговори
А преди 8 месеца
ше има ли представители на дпс ???
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 64. Къде отиде в Украйна бе и кой ти каза, че руснаците извършват зверства над цивилното население ? Урсула ли ? Ти беше ли там да видиш ?
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 61....По приемливо е и в рамките на правилата цивилното население да не се закача.И защо трябва да се молят?Ти попитай защо руския войник върши зверства над цивилното население на Украйна.Не умувай за турците.