Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея

В честването ще участва президентът Румен Радев
154
Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще участва президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Програмата днес ще започне в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: шипкарадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Нане. Милионери може да са ръководителите им, а писателите се търкалят по пода да търсят жлъти стинки.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 59. Тва долу-горе е по приемливо. А старозагорци като истински радетели за свобода заедно с турците са изпратили делегации да молят да не ги закачат. Вследствие на тая миротворческа мисия са ги изклали като много умни.
55
0
 
7
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Защо се водите по акъла на едни продажни грантаджии краварски, които за пари Ви преиначават историята... Те станаха милионери... А за вас ви готвят укренският сценарий... Ми ако ви харесва давайте... ===)))
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега за историческата истина....Руската армия прави демонстративен обход с проникване чак до Стара Загора.Почти са нямали насрещен противник На а вместо да укрепи руския тил , руснака цели да увлече противника в безмислен настъпателен ход.Така българското опълчение се оказва на първа линия.И ето това е значимостта на българския войник.Извоювал свободата си
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До чудя се. Вероятно рожденното му име не е Бойко....
52
0
 
6
 
! Отговори
чудя се преди 8 месеца
Абе, за защо Бойко никога, на никой празник или честване не е бил на Шипка
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 53. Изоставен ти е мозъка
50
3
 
4
 
! Отговори
Горд Русуфил преди 8 месеца
Слава на Русия, която ни освободи!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 46...Българите опълченци са изоставени пред Стара Загора от руската армия и водят самостоятелни бойни действия , умнико.Там руските генерали нямат участие.Опълченците се самоорганизират и водят битка с постепенно изтегляне И то с пушки преднамерено оставени от руската армия без огнева мощ Всичко е било на шик и нож.
48
1
 
6
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 8 месеца
Според про100 КирчУ боевете са се водили около 3 март...Бях потресен,когато го чух,но се оказа че и други българи не са възприели налудничави те му твърдения! Затова и беше поздравен със снежна топка за здраве от народната любов! Опасявам се обаче,че с тия меки зимни сезони и липсата на сняг,че следващия път поздравите може да си ги получи с нещо друго...като камък например. Ако е поне малко умен няма да се качи никога повече на връх Шипка и да осквернява паметта на загиналите с мал0умщината си!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 49. С писане на глупости не стаа бе...
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 47. Така е. На такива дати турско-украинско правителство на България изпада в несвяст от ярост.
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Турция признава и се покланя на героите под Шипка които са българи и украинци.Напротив.Руските дипломации изливат тонове от помия срещу българския героизъм.С тия руски знамена това целят.Да изопачат историческите факти.Жалки опити на грешни русофили.
44
1
 
4
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
Българи в руската армия тоест на софийски език "копейки". Пеевскарите ко ва интерва
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, ние за коя армия трябва да скандираме? За руската или за турската? Ще стане пак бой между руси и турци на Шипка. Турската власт в София е уплашена.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Троян. Е как бе. То Опълчението се е създало у нас и води самостоятелни бойни действия пишман-историко.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Победата под Шипка е българска победа на духа.И руската пропаганда няма място там.Русия се мъчи в три месечна блокада пред Плевен .Да си честват провала пред Плевен руските развей байраковци
40
2
 
0
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
Е не знам как се е провалил генерал Тотлебен край Плевен. Болшевишката напаст няма място на Шипка. Там се бият опълченците и две роти от руската армия.
39
1
 
7
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Що се отнася до Съветската армия, ако не беше Сталин, досега да сте станали или гърци, или сърби, или турци.... Щото кумира ви чърчил искаше да изоре България и от останалото да ви подари на тях... Понимаете... ===))) кухи юрохатлантически ***...
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Градските десни викат за турците. Руски знамена не щат. Турски знамена ще веят. Там е имало 2 армии. Ако не искат руски знамена, значи искат турски знамена.