Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята

Причината – приемането на медикаменти и хапчета от част от шофьорите
Обновена: 21 авг 2023 14:33 | 21 авг 2023 14:33, Красимир Ангелов
226
Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята
Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
Отнемане на автомобила трябва да отпадне изобщо. Автомобила не може да има вина и да се арестува.Големи глоби , спиране от движение и задължително затвор , са напълно достатъчни. Закона е добър , когато е приложим.
151
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя на гърба си носи скришом книги от библиотеката на Бай Тошо да ги чете на всички, как е управлявал Бай Тошо по времето на Развития Социализъм под командата на Москва, чрез изпращане на Москвичи и Лади на знаменити комунистически личности, да се фукат, на една от териториториите на СССР наречена България!
150
0
 
16
 
! Отговори
Туту преди 8 месеца
А по един дрегер защо не мине и през НСкакъв цирк ще е
149
2
 
19
 
! Отговори
хахах преди 8 месеца
Ама айде моля ви се закривайте я вече тая пародия на държава и ни освободете от присъствието си!
148
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представете си колко подготвени юристи са
147
3
 
13
 
! Отговори
Бачо Киро преди 8 месеца
Делян,Бойко и Про100 Кирчо са титаните на юридическата мисъл.Боже опази Конституцията.
146
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До Анонимен Да ви имам пък аз вас пишман демократите. Къде в написаното от мен видя да споменавам Русия бе. Навсякъде само русия виждате, каквото и да се говори вие винаги вкарвате Русия. Това се нарича хипохондрия и е необходимо лечение!
145
1
 
9
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 8 месеца
Божанката си пуши в петък ,а те искат да му вземат колата в понеделник
144
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По парапетите такива закони се пишат
143
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уж бяха умни и красиви,а те т.ъп.и и смот.ани.
142
0
 
11
 
! Отговори
gg преди 8 месеца
Остава ни само едно - да се молим да си нямаме работа с българските полиция, прокуратура, съд.
141
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забъркаха страхотна каша тия голобради,парапети "юристи".
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се забрани горивото за коли и всичко ще си дойде в ред, както бе по времето на Бай Тошо - няма коли, има ред, няма ядене има опашки. Нямаш апартамент, чакаш за апартамент... до края на живота си и по гробищата имаше страхотен ред.
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ново 20,заради царската дъщеря .Хахах
138
1
 
5
 
! Отговори
Перилен Препарат преди 8 месеца
Надпис в пиано бар: Моля не замервайте пианиста с чаши, той толкова може!
137
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Shark, успокой се бе копейко, до 1990г. като 3 март не беше национален празник, какъв беше проблемът? Даже комунистите не са го имали за достатъчно русофилски, и за това избират 9 септември, даже от начало 3 март е бил много щекотливза тема, защото нали знаеш че комунистите са избили сина и внуците на царя - освободител??? Да ви имам и вас в пишман - русофилите, дето нищо не знаете по история...
136
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Недоучилите псевдо юристи на ПП и ДБ пак ще забъркат каша с някоя още по-недомислена наредба, че да се получи параграф 22.
135
2
 
14
 
! Отговори
Кировчетата преди 8 месеца
са не само прсти, те са и тпи.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напред, назад с ръчката, ръчката, ръчката - ръчната скорост! Напред назад със спирачката, спирачката, спирачката... Напред, назад с гаста, гаста, гаста.... Напред, назад със задната, задната, задната скорост!
133
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябва да се маха.Трябва да се научат да не карат пили и дрогирани.