Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята

Причината – приемането на медикаменти и хапчета от част от шофьорите
Обновена: 21 авг 2023 14:33 | 21 авг 2023 14:33, Красимир Ангелов
226
Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята
Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не правят тестове на служебните им шофьори както на полицаите преди работа и ако някой е с положителна проба да отнемат превозното средство.
131
3
 
15
 
! Отговори
Изпраните гащи преди 8 месеца
Тия се оказаха под всякаква критика...Таман човек да си каже, че поне един добър закон са приели, а то думнаха един важен (принцесата) и явно са им се скарали по-сериозно и сега дават назад..Пълни недоносчета!
130
3
 
11
 
! Отговори
А за интимната преди 8 месеца
Връзка кога ще го махнат, че мъжо ми кръшка по 59 дена и после като му вдигна скандал и кажа, че се развеждам , вика - не може - нямам интимна връзка - до 60 дена не се брои.
129
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И вие ли започвате като ГЕРБ? Тяхната " опция Проба Грешка" " Работи и до днес"!-:) Некадърници!
128
3
 
20
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
Всъщност защо изобщо трябва да ги чакаме да видим какво ще решат за 3ти март. Тези нямат грам представа какво правят, защо го правят и какъв ще е резултата от това, което правят. Затова да си ходят веднага! Оставка и толкова! Тези недоносчета си правят експерименти с народа. Измислят неприложими закони, сменят празници, хайде марш! А ДБ са пълно разочарование! Затова и ще се появяват партии като Възраждане и ще печелят все повече поддръжници! ОСТАВКА!
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
*** сега ли се сетихте смях това ли са законотворците на българия...
126
1
 
15
 
! Отговори
ЦорО преди 8 месеца
Се е обадил заради Калина и се се нали - продажници!
125
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До Анонимен Какво точно ли, ами ако не беше Освобождението сега щеше да пишеш на турски и дори нямаше да знаеш, че някога е имало двама монаси, които са съчинили азбука, и на нея са писали твоите прадеди! Камо ли да честваш 24 май! Сега разбра ли какво точно??!!
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До SharkКакво точно за 3 март, 24 май да не би да е по-малък празник, много повече обединява нас българите, на него никой не развява чужди знамена като на 3 март.
123
0
 
8
 
! Отговори
до 116 преди 8 месеца
Защото са загубени в превода. Толкова им е акъла, че нито английския им е английски, нито преписвачите им могат да преписват. Не случайно Асен Василев носи любимата си вратовръзка с щампа на a.мeби.
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как изведнъж се усетиха след случая в Боровец с Калина Сакс... каква беше, хе-хе!
121
8
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
По същия начин ще дадат назад и за 3 март, защото ако не ще си идат. За тонемане на колите можеше и да не стане, но за 3 ти март ако продължават да се инатят и се опитат да го махнат като честване си заминават. И нека соросооооидните гееоове започнат да слагат минуси сега!
120
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 120, дърт про-руски пръдльо, ти си едно твърде ГОЛЯМО НИЩО за да казваш кой бил за панделата, и кой не! Всеки нов закон отначало има някои недоизкосурени неща, които трябва да се поправят! А иначе самия закон е много добър и ако на пияници като тебе започнат да им отнемат таратайките, това е начина да се спрат безумията по пътищата
119
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
българина се доказва като пълен мазохист, а политиците ни популисти, поддали се на тълпа емоционални хора
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей недоносче такова, къде ви беше главата, като гласувахте закона? Некадърни популисти и жалки законотворци. Само знаете да поправяте глупостите, които сами сте сътворили.Оставка и в панделата.
117
2
 
15
 
! Отговори
Бъгове преди 8 месеца
Сега след като хората им намериха бъгове и недомислици в закона, тия ще фиксват бъгове 6 месеца. Така се работи за пенсия.
116
2
 
19
 
! Отговори
Шегобиец преди 8 месеца
Опа, сбъркахме, а? Оказа се, че сме просто прости? И не знаем как да пишем закони?
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не разбирам защо не взаимстват закона от някоя развита държава, защото може би там няма такова издевателство над хората тъй като законите се спазват, искам да кажа, че не е необходимо като те хванат на 2 бири да те бесят пред целия град, а просто да бъдат наказвани с по малко, но редовно, при нас е обратното, наказания няма, глоби няма, но пък един да хванат ще му разсипят живота... за 2 бири, къде го има това по света?...
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 112, отвсякъде ти личи петолъчката на челото бе копейко! Кого лъжеш че си гласувал за ПП/ДБ?
113
9
 
5
 
! Отговори
Е БРАВО ! преди 8 месеца
Първият адекватен в тоя парламен !