Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята

Причината – приемането на медикаменти и хапчета от част от шофьорите
Обновена: 21 авг 2023 14:33 | 21 авг 2023 14:33, Красимир Ангелов
226
Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята
Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
13
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 8 месеца
Май някой от "Поредните Продажници" на Кирчо Случайника е останал без кола покрай промените в НК.
111
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто покъртен съм от малоумието на ПП/ДБ.Дълбоко съжалявам че гласувах за тия .Хора работещи да адвокатстват на пияни и дрогирани убиици по пътищата .Как да спре войната по пътищата като парламента толерира убииците на пътя .
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 109, първо: не си ти човека който ще казва кой трябвало да си ходи и кой не! Второ: нищо до сега не се е случило, така че въпроса "какво още" си го заври там от където си излязъл! Трето: в София народа е про-европейски настроен, и всичките ви протести без участието на про-европейските граждани са обречени на провал! До сега големи протести е имало само против про-руски правителства, с изключение на тези от 2020г., когато обаче пак основната им част бяхме про-европейски граждани!
109
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре е, мерките срещу пияни и дрогирани шофьори да се засегнат, но отнемането на автомобили ще предизвика голяма бъркотия и многобройни дела в съда. Колите, които ще стопанисва държавата ще изчезват, запалват, незнайно от кой, или от тях ще липсват части. Може и да бъдат ползвани, делата протаквани...нещо нормално, за некомпетентните ни, корумпирани, русофили и всякаква червена гмеж, сред магистратите ни. Докато се изясни, фалшиви ли са показанията от дрогера, или дали не са подмени кръвните пр
108
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Редно е цялото катастрофално правителство от дърводелци майстори на сглобки, да си ходи докато е време! Достатъчно си подиграха на политици. Видя се, че са неспособни и некадърни. Какво чакат още да се случи? Или мислят, че като се скрият през септември като партизани в стария Партиен дом с подземията и бункера, че народа няма да ги свали ли? Никой не е избягал от народната любов. Ще ги бият с камъни и празни тенджери. Още малко им остава.
107
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правенето на закони не се удава на хората в тази страна.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антирекорд 2022г - произведени 9.3 милиона автомобили, най-ниското ниво, както през 1993 когато са произведени 9.2 милиона. Нормално в ЕС се произвеждат около 14 милиона автомобила годишно.
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тези ако поддават толкова лесно дайте да ги сваляме!
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени." Ами нали са в сила вече тия промени и на база тях отнемат автомобили ,друг е въпросът ,че - "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той."
103
4
 
11
 
! Отговори
124135 преди 8 месеца
Ех , неразбрахте ли че модата се смени и вече не е актуално да пиеш и да пушиш. Трябва да взимаш наркотици и енергийни напитки. Иначе не стига, че си изостанал дядка ами и колата ще ти взимат. Ама ха, ще ми пиете бира и ще ми пушите тютюневи цигарки - няма ли за вас марихуанка нещо, амфетаминчета. Хаймани.
102
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайските автомобили вече значително превъзхождат немските във всяко едно отношение.
101
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важно е да отбележим, че след десетина години в ЕС няма да има дизелови и бензинови коли. Решение на ниво ЕК и ЕП.
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Собствената кола - символът на свободата - ще бъде лукс. Съвсем скоро. Вързани сте географски - край на свободата движение и забравете за обединена и свързана Европа. Самолетни билети ще могат да си позволят само милионерите.
99
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Подирният акъл...
98
1
 
16
 
! Отговори
Альо Бальо преди 8 месеца
Малко Ала-Бала и законите са готови. Пък после какви ще са последвията - ще поживеем, ще видим. Нали никой от 240те Алабальовци не носи персонална отговорност.
97
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПП и ДБ не могат да разделят сеното на две магарета, та ще управляват държавата , толкова са некадъни .
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А как е бензино?
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На запад добър велосипед с екстри струва до 5 хил евро, а с кабинка за деца и багаж може и до 10 хил евро да стигне. Има и семейни, с две седалки и кабинка за деца, те са много скъпи. Велосипедът в ЕС вече се превръща в символ на социален статус.
94
1
 
16
 
! Отговори
принцеса Калинка преди 8 месеца
Никой няма да ми пипа поршето мръсни бълхищари полицайчета ! Обадих се на Киро да отмени закона дадох му 72 часа !
93
3
 
12
 
! Отговори
Васко - Азис преди 8 месеца
Божанков явно е шмъркал бяло брашно с интимния си приятел Зеленски и сега се притеснява да не му вземат колата!