Ден на национален траур на 8 септември заради жертвите на потопа

Комисия проверява инфраструктурата по Южното Черноморие
68
Ден на национален траур на 8 септември заради жертвите на потопа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши кабинетът. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява. „Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет днес.

Още по темата

В Деня на национален траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, ще се включат представители от министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция за национален строителен контрол, както и от областната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини. При необходимост председателят на комисията ще може да привлича за участие в нейната работа и представители от други институции и организации.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ЦаревоДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те всеки ден умират повече от катастрофи.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези хора са загинали благодарение на теб Денков и партията ти ПП. Три години вие не намерихте време да почистите коритата на реките!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До следващото бедствие,за което пак ще изкаже те съболезнования.Лицемери долни
36
3
 
7
 
! Отговори
виждам преди 8 месеца
Виждам на снимката лице и черти на шушумига способна на низости -да оплюе за да оцелее, да напише донос да се подмаже......
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На марионетките на разни фондации,не ни трябва съчувствието ви.Видяли сме и други бедствия,грам помощ от държавата,сега пак доброволци призовават.Мизерници,лъжци зависими от Америка ,заради кражбите си,и други компромати.Да не сме фрости българите,в една малка държава всичко се знае.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 37. Те да бяха само там...те са членове на политически партии, обръчи и кръгове, мафия и въобще повсеместна шуробаджанащина. Имат и наследници. Така могат да се сменят в продължение на столетия без нищо да се промени. Единствено огромен планетарен катаклизъм може да оправи нещата или съвсем да ни затрие.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това малко намирисва на предизборен PR.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всяко чудо за три дни,фалш с траури и после крадене яко.Докато не ги изчистим всичките от Народното събрание ,президентството и всички държавни институции ,все така ще е.33години лъжат и мажат
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БТР-ите можеха безпроблемно да евакуират хората нали ? А Денков ?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лицемери,жалко за жертвите,но фалшиво то ви съчувствие не топли близките им.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да вършите работа се занимавате с борба с паметници, смяна национални празници и броене на звезди както и обслужване на украински интереси. И после вече лъжете и лицемерничите.
28
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Абсолютно лицемерие, на ден загиват по 5,6 човека по пътищата, те не са ли достойни за национален траур
27
0
 
9
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 8 месеца
И Кокаин Червенски заръча да не спирате доставките към Бандерия.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истината. Както винаги си на обратния край на истината и дори малко по-далеко.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След дъжт - качулка. След дъжд - качулка. След дъжд - качулка. След дъжд - качулка. След дъжд - качулка. Дося де бляхте бе ? Или обслужвахте украинските интереси ?
24
1
 
7
 
! Отговори
нъл тъй...... преди 8 месеца
Вместо траур, може по-малко да се краде.......
23
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Денков: "Ако не беше българската държава с княз Борис Първи, а след това с цар Симеон, нямаше да има може би тази Руска държава, която след това ни е освободила". Това коментира в ежемесечния формат на отчет на правителството Властта говори открито премиерът акад. Николай Денков. Русия "се е обединила именно, защото с нашите книги и и духовници, са успели да обединят тези разкъсани племена тогава, за да направят държава, която днес е със столица Москва и се нарича Русия" - евала на Денков!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 8 месеца
Поредния интернет " професор ". Най-велик, винаги прав, всички останали са "племе", няма друг като него. Всъщност, клоун си ти
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен И защо мен трябва да ме интересува някакъв си божков? Гражданин на Дубай който се бил върнал.... Емиу дреме ми на Шмайзера, честно!
20
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Винаги след трагедия анализират "в дълбочина" причините и от това нищо не излиза, само си чешат езиците. Това не е първо унищожително наводнение, имаха бая време да осмислят, кой е виновен освен дъжда.