Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на ДФ „Земеделие
14 сеп 2023 15:06, Петър Бойчев
92
Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците
СНИМКА БГНЕС

Министерството на финансите отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители. Това става веднага след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от ведомството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството идната седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г.

213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лв. ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Зърната, пътните и ресторанти, в едно с цялата тиня на ГРОБ към затвора, ходом-марш!
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма спасение за продажните пачаврu,времето им приключва!
81
8
 
9
 
! Отговори
Сандокан преди 7 месеца
Подкрепете протестите от понеделник на зърнопроизводителите, за да изметем отполитиката тези национални предатели,които узурпираха властта в България !
80
2
 
9
 
! Отговори
Привилегированите преди 7 месеца
земеделци-зърнопроизводителите,вземащи лъвския пай от дотациите в земеделието, пак се наложиха над бюрократите.Правят го или,като им намазват ръчичките,или като сега,като си изваждат тракторите.Да,хлябът е важен,но кога ще потекат дотации към зеленчукопроизводството?Затова купуваме вносни зеленчуци,защото нашите са скъпи, над 80% е внос.Зеленчукопроизводителите не са извадили тежки машини,нямат бентлита и мерцедеси,не могат да подкупват и рекетират,а кротко си фалират,а ние ядем внос.
79
0
 
5
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 7 месеца
Абе то и Венецуела си е е ба ла майкята обаче Добре че не съм българин
78
1
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
Подаряват на зърнопроизводителите по един нов луксозен джип , и те ще млъкнат.
77
0
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
Изплашиха се. А за тока кога ще протестираме ? Нямаме трактори , а бастуни. Дали ще свършат работа ?
76
0
 
6
 
! Отговори
Народ не остана преди 7 месеца
А тия и разни подобни все на загуба работят все държава им помага да те фарират милюцунерите също всяка година са пред умирачка от град протести правят за унеличение та заплатата а нито един канал за трафик на бежанци или дрога не са задържали даже някои зли езици казват че са в играта и те.Отврат е тая корумпирана от до държава.Срам!
75
0
 
8
 
! Отговори
НАГЛА И АЛЧНА... преди 7 месеца
....ЗЪРНАРСКА КОМУНИСТЧНА МАФИЯ----БОГ ВИЖДА ВСИЧКО И НЕ ЗАБРАВЯ!!!ВДИГНЕТЕ ЛИ ХЛЯБА ЩЕ ПАЛИМЕ НИВИТЕ ВИ!!!!
74
1
 
10
 
! Отговори
ДА СИ КУПЯТ.... преди 7 месеца
....ПАМЕТНИЦИ И БЕЛО ПЛАТНО ЗА ПОКРОВ ТИЯ ЗЪРНЕНИ МОНПОЛИСТИ, ГДЕТО НИ ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, МЕСОТО , ОЛИОТО И ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ---НЕНАЯЛИ СЕ АЛЧНИ КОМУ НЯГИ ....ДА ПУКНАТ ДАНО!!!!
73
0
 
5
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 7 месеца
Ей как не съм се сетил бе така се купуват предизборно гласове
72
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 7 месеца
опрайте си таговете на статиите, тая не излиза на главна. кво е тва читалище стил петък вечер, началника е пиян не ми е ясно изобщо
71
0
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 7 месеца
Как така ще давате 63 милиона помощ на зърнари измамници и свързани с ДС фирми питахте ли народа който мизерства!
70
2
 
5
 
! Отговори
Селските бизнесмени преди 7 месеца
Са комунисти и ви крадът парите
69
0
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Обявявам ви за неандерталци ! Не е възможно и никъде не е било възможно до сега по света да се забележи стачка на милионери, а бедняците да кротуват !
68
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
тъкмо се бех стресирал че честните земеделци по северозапада ше се разминат с трета и четвърта къща по софето
67
3
 
2
 
! Отговори
Киро Канадския преди 7 месеца
64 Мен ме пази НСОто да не ти го навървят на теб в руския а нус
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е вчера Асенча каза, че печелят по 2 милиарда на година, що е решил да ги подпомага днеска!? Да не е забравил какво говори вчера!
65
1
 
5
 
! Отговори
Щом не щете преди 7 месеца
Евтино и по качественно украинско зърно давайте им 63 милиона помощ на земеделските измамници в България които нестига ме държавата им помага маха ДДС на хляба и хляба става по скъп ай сиктир!Всичко българско е ***!
64
5
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 7 месеца
Ей ти досега в коя овча кошара беше, че закъсня с това обяснение ? А защо тогава съседите сърби още кльопат плескавици и нищо им няма, що бомби изсипаха там янките, че и Стелт падна тъпкан с вредни "античовешки" неща, а спомняш ли си, че всеки самолет пуска едни бели "чертички" много отровни само над България.....много народ "измря" еййй направо се стопихме, ама само мозъчно !