Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на ДФ „Земеделие
14 сеп 2023 15:06, Петър Бойчев
92
Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците
СНИМКА БГНЕС

Министерството на финансите отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители. Това става веднага след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от ведомството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството идната седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г.

213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лв. ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
17
 
! Отговори
kyw преди 7 месеца
Какъв е смисъла да разрешатаваме вноса като после компенсират от нашите пари. А и си рискуваме здравето с тези ГМО Не е ли по-добре забраната да остане?
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е ЗА ТВА РЕВАХА КАТ АЕВАНИ 2 ДЕНА ОЛИГАРСИТЕ, ДАИМ ДАДАТ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ! А ТЕ ЩЕ ДАДАТ ОТ ТИЯ ПАРИ НА ТР ОЛОВЕТЕ И РУСОФИЛИТЕ!
41
3
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Или тук е сборище на комунисти, или наистина българинът е много PROST за да вярва на червена пропаганда и да не разбира, че е беден и защо ?
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един декар го сложи условно 100 лева разходи и 100 лева рента . Приходите са примерно слънчоглед 200 кг по 70 ст =140 ! Има и субсидия около 37 лв .Ако нещо бъркам , други да кажат
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха,тези пари се дават за да няма трактори в центъра на софия,управляващите напълниха гащите
38
0
 
6
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 7 месеца
Цитат: "За колкото и да продадеш съвестта си, след сделката вече нищо не струваш".
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой направил ли е сметка какви са им разходите на декар и какви са им печалбите та да искат субсидии?
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не им дават, купуват ги! Да видим за колко ще се продадат!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продавам земеделска земя , спешно , изгодно !
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Г..н..ь..о..,ти в кой свят живееш,не си ли чувал за аварията в чернобил,пък,ако си на такава възраст,питай родителите си,урана който се отделил от аварията на аец чернобил,ще се разпадне най-малко,след 150 години.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук също се сее само фуражна пщеница .През лошия социализъм фуражна се сееше само за животните , за хората хлебна ! Затова всички сме болни от всякакви алергии и други заболявания , защото ни хранят с фураж . Навремето от хлебна пшеница и половин бяк хляб да изядеш няма да напълнееш .
32
13
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Няма отровно украинско зърно, всичко се проверява и изследва, как си мислите вие бе, ЕС би ли помагал на Украйна, ако тя го трови, що за простотия ви трупат в тиквите, толкова ли не можете да мислите сами, че зависите от червена пропаганда ? Украйна продава евтино което пречи на българските производители, те не са свикнали да имат конкуренция, не са свикнали да намалят цените, не са свикнали без да рекетират България и нейния народ....докога ще простеете и ще зависите от червените измамници ?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има решение . Земеделците спират изобщо да продават каквато и да е продукция за вътрешния пазар . Хвърлят страната в хранителна криза и оставят горещия картоф в ръцете на правителството .Тогава рязко ще ги поканят за диалог .Междувременно могат да изнасят продукцията за останалия свят .Само по този начин ще станат нещата
30
2
 
9
 
! Отговори
Украинското зърно преди 7 месеца
става само за фураж..С него хранят прасетата в Испания и Нидерландия.
29
12
 
3
 
! Отговори
Единственото което преди 7 месеца
остана да казват комунистите е, че Украйна е виновна за българската беднотия ! Срамна е тази българска простотия да се вярва на комунисти !
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали са частници,велики бензинсмени и не може да им се казва какво да правят ?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво им ги дават ?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е все едно сме ги дали на украинците!
25
6
 
2
 
! Отговори
Комунистите в Бъл- преди 7 месеца
гария явно са изорали, засяли и наторили почвите в Украйна затова знаят колко е отровно украинското зърно което масово се изкупува от Франция, Англия и Германия за да изтровят населението си, че много им пречело на управниците там, а населението им ТЪРПЯЛО и се е ХРАНИЛО С ОТРОВА ! Вие *** ли сте или неандерталци ?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От вчера насам земята още ли е по 4500 лева на декар или рязко падна цената ?