Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на ДФ „Земеделие
14 сеп 2023 15:06, Петър Бойчев
92
Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците
СНИМКА БГНЕС

Министерството на финансите отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители. Това става веднага след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от ведомството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството идната седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г.

213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лв. ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земеделския съюз отдавна не съществува унищожиха го мафиоти те и не натрапиха такива парти като Герб и Промяната
22
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 7 месеца
Африка е по зле от бг само в селските райони, където няма вода и ток. В големите градове на примерно Нигерия, Кения, Руанда, Габон нещата изглеждат по-добре отколкото в беге. Дотук ни докараха нашите "управници" за 35 г. Вече официално моля да гледаме на беге като на страна от третия свят
21
1
 
7
 
! Отговори
Сега е момента ако преди 7 месеца
съществува нещо като земеделски съюз, да се емнат с тракторите и да разорат жълтите павета - и без друго са криво наредени - след което да си тръгнат по живо по здраво.
20
0
 
10
 
! Отговори
тези преди 7 месеца
пари отиват във фонд Земеделие от републиканския бюджет! А пари за много неща няма. А тези и повече пари можеха да си ги изкарат. Преливат от пусто в празно
19
1
 
3
 
! Отговори
Разбраха се преди 7 месеца
Важно е да се следи средствата да стигнат до производителите.
18
2
 
5
 
! Отговори
12-ти, ти зърнар преди 7 месеца
ли си, че така нагло лъжеш за отказ на Африка от украинско зърно ? Я кажи коя държава от Африка отказа зърно и започна да дъфче пясък ?
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А така не стига дето ядем забранени ГМО и подсладители забранени на всякъде сега ще ни гощават с радиоактивно украинско зърно пак на челните места ще сме по рак
16
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото никъде не искат украинското зърно, за това руснаците им пречат да го изнасят.Айде стига с тези прости руски опорки , като създателя им
15
1
 
16
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Купуват зърнарите. Пък офсете да рупат ураново зърно. Големи тарикати тия от министерството на Асан бе, пък и цялата Сглобка. Накрая тарикатски ще увиснат да съхнат.
14
2
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
На снимката съвременни машини купени от РЕКЕТА на зърнари към България тези ПИЯВИЦИ печелят вече милиони пари само като кажат като заплаха - ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ ! Не бил луд който яде баницата, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА ! Българите ще стоят бедни хилядолетия, с такова бездействие и страхливост няма никакъв изход ! От много години е срамно на Запад да кажеш, че си българин, защото веднага ти казват много сте глупави и страхливи !
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците Средствата ще бъдат преведени по бюджета на ДФ Земеделие" - Ама разбира се светкавично ,щото поне половината от тях ще се върнат под масата на тези , които ги осигуряват ! А оттам - в чекмеджето ...
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да им запушат устите за простотията която направиха с ветото на украинското зърно
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори в Африка отказаха украинско зърно може да са бедни но не са глупави да тровят децата, си
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо не разбрах, вчера Асенчо обясни че тия същите са на печалба от 2 милиарда, що им дават 63 млн.!?
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Охохохо тия ви мислят за тотални ид***оти :))))). Сега хем на украйна правим оборот, хем на нашите им даваме пари за бентлита и ролс ройси... накрая всички вие плащате сметката :)))) Не само това ми ще ядете и гмо, фуражна пшеница със съмнително качество на същата цена... ай на бас :))). Лелелее те с пъти по нагли от гербаджиите
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да им затворят устата.А иначе ние ще си ядем отровното украинско зърно,ама на кой му пука за това?Полша,Чехия и Унгария сигурно са по-глупави,щом си удължиха забраната.
7
1
 
22
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
аз пък викам да спрем да купуваме, бг хляб, само вносен от германия, там заразно зърно не внасят
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 3:Като го намалят к хванеш рак от урана после колко пари ще ти трябват за лечение?!По-добре да не ядеш никакъв хляб.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яжте украйнско радиоактивно зърно дето никъде не го искат а нашето отива, за белите хора за, Европа
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За това ли беше цялата работа, пускате украинските стоки за да разделите няколко милиона, мале колко болни глави