Вътев към земеделците: Няма да допусна да бъдат ощетени производителите

Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, заяви той
Обновена: 18 сеп 2023 13:33 | 18 сеп 2023 13:33, Нели Христова
120
Вътев към земеделците: Няма да допусна да бъдат ощетени производителите
Снимка: БГНЕС

"Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители", това заявява министърът на земеделието, храните и горите Кирил Вътев в своя позиция по повод общонационалния протест на земеделци и зърнопроизводители по повод вдигането на забраната за внос на украински продукти.

Позицията гласи:

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се Вътев към тях.

"Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка", отчита агроминистърът.

Земеделският министър отчита, че след три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много.

"Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", заявява Вътев.

"България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници. Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре", подчертава още министърът.

Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители, заяви още Вътев.

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители, дава заявка Кирил Вътев.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
земеделци преди 7 месеца
При тия субсидии и огромни облекчения за земеделците в България, защо ядем домати от Македония? Защо внасяме краставици? Тия със зърното въобще не ги коментирам. Тяхната наглост е легендарна. От Баце са я прихванали!
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко се унищожи, кооперации, напояване, плановост, животновъдство и растениевъдство, тютюнопроизводство и др. Няма евтини горива и газ и торове и др. Няма затворени цикли на производство, няма нищо от онова, което хранеше Бг, и изнасяше за цял свят качествени хранителни и промишлени стоки. А сега и внос на евтини продукти от Украйна и къде ли не. Дори фасулът, храната на бедните сега е около 10 лв, вносният е по евтин. Лук, чесън, доматите, краставиците, картофите и др, всичко е внос.:))
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако земеделците се продадат и съгласят на украински внос срещу компенсации, моментално губят подкрепата на народа. Мо-мен-тал-но.
87
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
В България има европейски модел на земеделие. Герб премахнаха тавана за арендувани декари.Беше 5000 декара.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Успокойте се малко , ако не е украйнското зърно сега хляба ви да е поне 10 евро . понеже тези с тракторите , който блокират пътищата ви искат да го продават тяхното на 3-на цена .... не виждам защо ги подкрепяте
85
0
 
5
 
! Отговори
Териториален преди 7 месеца
Алоооо, пак се опитвате да всявате разделение между хората..... Демонични изчадия....
84
5
 
2
 
! Отговори
Никой преди 7 месеца
Кви земеделци са тия. Те са чиста проба земевладелци които се чудят кой последен модел кола да си купят. 300 човека в България владеят земите. Всичко друго им бачка за без пари, а с техните лобита в парламента им изкупуваме зърното мега скъпо. С украинската пшеница ще намалим инфлацията или поне ще я потушим.
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези не са ,,производителите,, Трактористите които наемат тези са производителите а те са арендаторите посредници. Производителите няма да пострадат а арендаторите ще си купят една вила по малко .
82
1
 
7
 
! Отговори
Краставичар преди 7 месеца
Искам забрана за внос на краставици. На стар краставичар краставици ще продават.
81
9
 
6
 
! Отговори
Мръсни зърнари! преди 7 месеца
Заради блокадата на зърнарите: Жена загина при катастрофа край Мездра!
80
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ненавиждам сглобката, но на черното бяло не мога да кажа и уважавам Вътев. Човека няколко пъти отказа вноса на заразено жито, ама заплаши ха ли го, натиснах ли го не знам и накрая се поддаде.... Човека осъзнава каква глупост и национално предателство и се извършва в момента, ама нищо не зависи от него иначе казано *квото нареди пАсолството*.....
79
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей недоносеняци, нали зърното по писъците на Зеленюгата беше за Африка? Ние гладна африка ли сме?
78
1
 
8
 
! Отговори
Да кажем пак преди 7 месеца
На нашите - гледайте какво правят гърците.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рудо гела ми го казА: кЪ тъй се врътна на 180> И кой му вЕрва на тоя.
76
3
 
18
 
! Отговори
Вътев каза преди 7 месеца
Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. ОБАЧЕ Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре", подчертава още министърът.>>> ОСТАВКА!
75
3
 
7
 
! Отговори
aa преди 7 месеца
и ся кво викате изпуснахте комисионните а? аууууу ужас страшен. Страх лозе пази. а акто гледаме толко ви е дермана, два трактора и сте приключени
74
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но ще допуснеш хората да бъдат тровени с радиоактивни и отровни храни,нали подлого.Оставка предатели и родоотстъпници
73
2
 
20
 
! Отговори
Вътев каза преди 7 месеца
България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници>>> Очаква да ИМИГРИРАМЕ ли? ОСТАВКА!
72
1
 
16
 
! Отговори
ТОЯ НИ БАЛА*МОСВА преди 7 месеца
Нямало да допусне .................... ТИНТИРИ - МИНТИРИ Защото не могат да бъдат удовлетворени едновременно интересите на земеделци, преработватели, потребители, че и на Украйна просто защото са РАЗНОПОСОЧНИ !!! Още повече, че е заинтересована страна! Бил е в периода от 1993 2023 г. съсобственик и управител на месопреработвателно предприятие Тандем - В ООД, гр. София.
71
2
 
20
 
! Отговори
Вътев каза преди 7 месеца
Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре", >>> ОСТАВКА!