Вътев към земеделците: Няма да допусна да бъдат ощетени производителите

Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, заяви той
Обновена: 18 сеп 2023 13:33 | 18 сеп 2023 13:33, Нели Христова
120
Вътев към земеделците: Няма да допусна да бъдат ощетени производителите
Снимка: БГНЕС

"Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители", това заявява министърът на земеделието, храните и горите Кирил Вътев в своя позиция по повод общонационалния протест на земеделци и зърнопроизводители по повод вдигането на забраната за внос на украински продукти.

Позицията гласи:

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се Вътев към тях.

"Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка", отчита агроминистърът.

Земеделският министър отчита, че след три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много.

"Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", заявява Вътев.

"България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници. Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре", подчертава още министърът.

Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители, заяви още Вътев.

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители, дава заявка Кирил Вътев.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този защо не си подава оставката след като едно се договаря с Полша, Унгария, Словакия и Румъния, а след 2 дни прави точно обратното?!?!?!!? Тотално се изложихме пред останалите държави, като последни кифладжии!!!
49
2
 
11
 
! Отговори
хляб преди 7 месеца
хлябът в България е доста скъп
48
4
 
12
 
! Отговори
РОМИ преди 7 месеца
всички трактори пред Министерския съвет победата е наша
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Долу предателите в НС и МС! До един. И никога в бъдещо управление не бива да взима участие нито едно ..., участвало някога в предателските партии - СДС, НДСВ, ПП, ДБ, ГРОБ, ДПС. Независимо как се е пребоядисало след това.
46
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Този министър говори правилно и разумно.Очевидно е че е в час с проблемите и семейството му е сред българските производители.Но също така е видно че не разполага с реална власт да направи нещо повече или да отстои на 100% българските интереси.Защото то няма как хем да изпълним брюкселските простотии хем и ние да сме доволни.Защото по този начин Брюксел директно ни нарежда да спонсорираме Украйна.За да не се скараме с ЕС трябва да имаме силни политици като Орбан ама нашите са калпави..
45
9
 
6
 
! Отговори
100 преди 7 месеца
Направо да връщат техниката купена със субсидии и помощи, щом се отказват от техните решения.Евроатлантите изтрещяха. 1.65 Даже в Турция и Румъния няма такиви цени
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
a няма, утре пак ще ти звъннат от Посолството и хоро ще заиграеш!
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Приказки и говорене само,и на края пак признава,че ще влезе Украинско Заразено зърно в България?! Няма да го допуснем,държавата чийто граждани сме,да ни трови със заразени Украинско зърно НА СИЛА!!! Вървете си с мир Предатели Българските интереси!!!Майната и на Украйна! И на самите ваз вече!!
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не изкривявайте толкова елементарно въпроси,обвинявайки хората, които желаят опазване интересите на БЪЛГАРИЯ в русофилство. Изтъркахте се, елементарни тRолове! Тук става въпрос само и единствено за защита на българския интерес! Знаете ли какво е това? Или от промитите ви мозъци освен грантове ичуждо посолство друго не можете да видите?!
41
1
 
18
 
! Отговори
Я да отчетем фактите преди 7 месеца
Спряхме АЕЦ Белене. Спряхме Южен Поток. Дадохме си най-големия ТЕЦ на САЩ, а златото на Канада. Някакви, ужким от Харвард, искат да продадем остатъците от АЕЦ белене на Украйна, безмитен и безконтролен внос на ССП от там, искат промяна в конституцията, според която няма да можем да провеждаме референдум за прекратяване на неизгодни за нас договори, смяна на националния празник, домакинствата на спотовите пазари и какво ли още не, а тука някакъв празноглавец пише за демокрацията как работела...
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Общи и голи обещания, на които отдавна никой не вярва! Обезщетихте ли хората, чиито животни бяха избити без доказани налични заболявания? Когато ги обезщетите може и да ви се върже някой на поредните дебелашки и нагли лъжи! Слуги на чужди интереси! Марш в Украйна! Тук е България и когато имаме производство, спонсориран внос не е нужен. Или ако има такъв - да се плаща мито! Като по белия свят. А не както реши колониална Европа.
39
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейките кандидатстват за трактори Беларус...
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вътев ходи си на село да си правиш саламите стига говори небивалици вече на всички е ясно, че си предател и родоотстъпник, щом вече допусна да се вдигне забраната за внос. Ти си поставено лице в правителството от някое посолство и говориш каквото ти кажат от там.
37
6
 
19
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Евроатлантите изтрещяха. Навсякъде им се привиждат русофили, с Майбаси или без Майбаси. Сигурно е от стреса пред тракторите. Спокойно бе, атланти, зърнарите не са тръгнали да ви бият, засега. Пазете си нервите, тепърва ще ви трябват:)
36
2
 
5
 
! Отговори
Д евроатлантика преди 7 месеца
и ти си ощетен значително, но понеже при теб иде реч за умствено ощетяване, още не можеш да го усетиш
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другари мутри, приберете си модерната техника от българските пътища, която получихте от ЕС, която Баце ви издейства.
34
3
 
15
 
! Отговори
Бъдете мъже ! преди 7 месеца
Аз не искам Зеленски да заповядва в Бг. какво да правим,както той си защитава държавата така и нашите политици трябва да бранят българския интерес,лошото е че виждам само слуги и родоотстъпници
33
9
 
5
 
! Отговори
Тандем преди 7 месеца
всички наши продукти са на двойна цена, защото защитаваме националния интерес, нале..
32
2
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 месеца
Няма да има ощетени производители, ще има само ощетени бивши и настоящи ченгета които имат нетрудови доходи.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.И как по-точно, безмитния внос на украински продукти се вписва в националния ни интерес, ще споделите ли?