Експулсираме архимандрит Васиан от Руската православна църква в София

Гонят се и двама служители на "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"
Обновена: 21 сеп 2023 19:13 | 21 сеп 2023 15:18, Елка Василева
145
Експулсираме архимандрит Васиан от Руската православна църква в София
Снимка: архив, БГНЕС

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, съобщи руското посолство у нас във фейсбук.

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", посочва руското посолство.

Още по темата
„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, коментира посолството.

„Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква“, отбелязва дипломатическата мисия.

„Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, заявява посолството на Русия у нас.

Припомняме, че на 15 септември Северна Македония обяви предстоятеля на руската църква в София за персона нон грата заради шпионска дейност. Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност. Докато "малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", заяви Атанасов.

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан. Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София.

Всичко за случая вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичката другата я свършихме. Само това остана. Значи вече бъдете спокойни. Опраихме се!
103
5
 
2
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 7 месеца
Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
102
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Служителите на РПЦ, в голямата си част назначени от КГБ и неговите наследници, се кланят повече на Путин, отколкото на истинския Бог ! Но най-лошото е, че заблуждават и милиони искрено вярващи християни, за което рано или късно ще трябва да понесат своето наказание !
101
1
 
6
 
! Отговори
Каквато държавата, преди 7 месеца
такава и църквата:руската православна църква е най-голямата православна църква.Вероятно поради тази причина тя си позволява (подобно на руската държава с нейните имперски амбиции)да оспорва ролята и значението на вселенския патриарх за развитието и единството на православието,опитва се да налага своите виждания и решения,води се по държавната политика на РФ.А намесата на политиката в религията води до ерозия във вярата.
100
5
 
3
 
! Отговори
до хората преди 7 месеца
И децата в Коньовица знаеха, че руските попове са шпиони, ЗАЩО чакахме 2 години от началото на войната , за да ги разкараме? Петаме ПРЕзидента Радеф.
99
1
 
10
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Руските шпиони са врагове, а американските шпиони са приятели.
98
3
 
6
 
! Отговори
НД преди 7 месеца
Каквото каже посолството. Новото турско робство.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато жълтопаветни са в данс така става. Даже на цвъ цвъ жена му беше вътре. Тия *** не могат да кажат кой утрепа трактора и какво стана с братя галеви, а се занимават да гонят църквата вместо сектите.
96
0
 
3
 
! Отговори
Taliban преди 7 месеца
СИРЕЧ НАМАЗАХА МУ СКИТЕ...КИЛИМЯВКАТА МУ СИГУРНО Е ТЬПКАНА САС МИКРОФОНИ А ВАВ ЗАДНИЯ СИ ДВОР КРИЕ РАКЕТА КАЛИБАР
95
3
 
7
 
! Отговори
Nd преди 7 месеца
Новото турско робство - посолството и ЕС. Нашенецът този път ще остане поробен, защото няма кой да го освободи, а сам не е в състояние, може само да псува, но си трае.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По телевизията на десните TV1, която беше музикална, но вече не е, всяка събота имаше дълги протестантски поучения. Сега не знам, не ся пускам. рекламираха и книга на пасторката. Което си е чиста проба промиване на мозъци, защото е внушаване за определн вид поведение, създаване на преценка аз-другите- светът. Липсата на агресия в православието за мнозина е недостатък.Но наличието на агрсия за завземане на душите на хората от западните църкви е факт. И резултатът от техните проповеди също.
93
1
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
А какво казва по въпроса нашия "Той е, той е, неговото име е" Патриарха който ходи на свиждане на Винету, когато Винету има сърдечни проблеми?
92
6
 
5
 
! Отговори
Накратко : преди 7 месеца
На негово място ще докарат демократичен евроатлантически неопределено-полов кардинал от Ватикана,който да поведе гордо прайда в София със забито знамето на ЕСССР в междубузието си!
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В напшия град има няколко протестантски църкви. Всички те са с централи в западни страни. Това са явни чужди агенти.
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът е, че америкаският посланик оказва натиск на Българската православна църква да нризнаят разколническата украинска. А целта е да направят украинската униатска, т,е да е подвластна на римския папа, също йезуит.Цариградският патриарх е американски агент и е признал разколническата църква. Жърквата не е , както мнозина я въшриемат, нещо , което няма отношение кън ежедневието.Напротив, тя е форма на светоглед А ни натрапват светоглед, който е вредоносен в перспектива и цялост.
89
5
 
5
 
! Отговори
ссс преди 7 месеца
Московската църква на КГБ с патриарх с пагони...
88
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много глупешко действие. Поредната стъпка, угоднярстваща на йезуита американски посланик. Но! Има кой да съди и да раздава на всекиго според делата.
87
1
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 7 месеца
Я колко платен планктон се радва тука............мухахаха
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руският поп е най-вредният поп на света. Той не е поп, а агент на КГБ!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работа на тиранското разузнаване, имплантирано чрез шъптарското македонско мнозинство в МВРето на СкопенитеМъдоиди