Костов: България още не е осъзнала, че е обект на руска хибридна агресия

"Службите нямат зад гърба си управляващите, опора им е президентът"
28 сеп 2023 13:50, Елка Василева
352
Костов: България още не е осъзнала, че е обект на руска хибридна агресия
Снимка: архив, БГНЕС

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г. Той добави, че службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство, опора им е президентът Румен Радев, а той трябва да осъзнае, че управлението на службите не е вече негова функция.

Още по темата
По думите на Иван Костов "службите са в много незавидно положение".

"Това незавидно състояние се дължи на обективни причини. Първо - службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите. ... Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - загубили са смисълът да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията", каза Костов.

Според бившия премиер службите за сигурност работят много слабо.

"Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото", посочи Костов.

Във връзка с казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж свещеници от известната като Руската църква в София Иван Костов подчерта, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

"Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. ... Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква - Васиан Змеев - б.р.) тук", посочи Костов.

Той подчерта категорично, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и "ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми".

"Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна - б.р.). ... България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае", каза Костов.

Според него в момент на криза се правят големите промени.

"Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война. Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те (службите - б.р.) дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!", каза Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ванката Костов бак изринал руската тор.
147
2
 
13
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 7 месеца
Тоя Църния Ваньо трябваше да е изгнил в затвора с поне две доживотни присъди за целенасоченото унищожаване на България!
146
2
 
9
 
! Отговори
да да преди 7 месеца
И този като Трюдо
145
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костов още не е осъзнал, че е един от най-мразените българи от поколния българи!
144
4
 
12
 
! Отговори
РОСЕН КРЪСТЕВ преди 7 месеца
НА ТОЗИ ТРЯБВА ДА СЕ ТЕГЛИ КУРШУМА.
143
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костов, Костоооов, ти отдавна трябваше да увиснеш на въжето за предателство към България и всичко българско, мръсен крадец!
142
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но пък това че сме обект на масирана НАТО-вска хибридна агресия е очевидно за всички.
141
5
 
24
 
! Отговори
да знаете преди 7 месеца
Ето този от фотото, съсипа държавата в голям мащаб.
140
2
 
19
 
! Отговори
бекането преди 7 месеца
тоя пъ црънчо преподавател по политикономия в аонсуто и васил терзийчето дет се гласи за кмет синче и унука на ченгесари от ДСаве то май червената и синята идея се движат от едни и същи ора и техните синчета щерки и унуци вечеай сиктир
139
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Костов дали е осъзнал как разпродаде и разсипа България?
138
2
 
23
 
! Отговори
Хе Хе преди 7 месеца
Хибрида дето продаде Лукойл на руснаците за ЕДИН ЛЕВ говори за хибридна атака. Отдавна ако имахме държава а не територия този трябваше да гние в затвора.
137
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рома, който продаде Българив за жълти стотинки.
136
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ссНапротив: Масовата приватизация придоби огромни размери точно по времето на и.костов при това за символични цени от по 1 лв. за огромно предприятие. Костов наследи една здрава държава, но бързо поправи тази "грешка".
135
3
 
26
 
! Отговори
Дядката преди 7 месеца
Българите обаче разбраха че ти си враг на България и съсипа хубавата ни държава! Толкова клетви се изсипва над главата ти ,че нищо хубаво не очаква фамилията ти до девето коляно!
134
15
 
8
 
! Отговори
сс преди 7 месеца
Най-голямата измама с приватизацията на прави жан виденов с тъй наречената масова приватизация с боновете книжки 1996 год. Факт
133
17
 
5
 
! Отговори
Окупатор преди 7 месеца
До Хаха --- Радвай се, че САЩ, НАТО и ЕС са зад нас, или иначе казано - ние сме вътре в Алианса. В противен случай щеше да ручаш съветски борш и да гледаш Запада през крив макарон.
132
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България е рай за русофилията която е съставена предимно от индивиди с критично ниско ниво на обща култура и интелект.... Затова много хора през годините избягаха на запад отвратени от корумпирани политици като Фигуранта и други подобни на него.
131
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като се изкаже Костов, русофилите изпадат в ступор. Следват истерични крясъци и мирис на фекалии от борш чорба.
130
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До българина Съгласен съм, че за 34 години България намаля с 2,5 милиона. Но въпросът е защо? Според теб е заради позападняването на България. Но фактите са, че има хора които напуснаха България защото не искат да живеят в рашистка държава управлявана от БКП и ДС и да съжителстват с рашисти. И обективното наблюдение е, че хората не избягаха към Китай, русия и Беларус.
129
2
 
24
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 7 месеца
Мога да ви кажа, че в момента Русия и Кремъл изобщо не им дреме какво става в Бyлгaриcтан. Те си имат достатъчно проблеми. И най-лошото в случая е, че като нищо могат да ни харижат на Турция когато му дойде времето.