Пеевски размаха пръст на Асен Василев: Спазвай споразуменията!

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции, се чете в декларация
259
Пеевски размаха пръст на Асен Василев: Спазвай споразуменията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите Асен Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в Народното събрание, и да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, поиска в специална декларация депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В позицията, разпространена от централата на партията, се казва, че Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите.

Още по темата
Повод за недоволството е изразеното от Василев мнение в Министерски съвет и в предаването "120 минути" по bTV, че ДДС за ресторантьорския бизнес трябва да се промени от 9% на 20 %.

Пеевски се позовава на проведен разговор в Народното събрание, в който са участвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев. „Темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и със всички свои решения да работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща, беше повече от добър.

За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на bTV в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша“, се казва в позицията.

Делян Пеевски припомня, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес, както и че това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му, допълва народният представител.

"А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството, е длъжен да пази  интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри, е да изпълняват тези политики.

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация.  Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат", се казва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
11
 
! Отговори
До ДОЛНИЯТ преди 8 месеца
Конституцията е категорична: Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
106
0
 
3
 
! Отговори
КОЕ Е ПРАВИЛНОТО? преди 8 месеца
"Да се обеси, не да се помилва" или Да се обеси не, да се помилва"?
105
2
 
10
 
! Отговори
Пеевски преди 8 месеца
Наказва асен парично и с устно предупреждение при пьрво нарушениеТака се процедира в европейските корпорации - може да спре част от парите по плана кьм фирмите на асен например
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не са ли приели закон за 9-те процента,че си играят на споразумения оттук-оттам на тука има-тука няма за хора на техните хора на депутатски мандат съдържащи увесилителните обекти за набиране на гласове за проценти.
103
0
 
0
 
! Отговори
брато неграмотен си преди 8 месеца
ай бегай (до 108)
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Махате Борисоф.....Получавате Пеевски....хихихихихи
101
1
 
12
 
! Отговори
#КОЙ преди 8 месеца
И кой точно е Пеевски, да си мисли, че може да командва ДЕЙСТВАЩ МИНИСТЪР?!
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От сглобката да внимават, че премиерът пеевски ще им дърпа ушите!
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крадох , но вече не крадъ....мисля , така е правилния израз ....вие как мислите
98
0
 
15
 
! Отговори
Чудя се преди 8 месеца
В сглобката - кой е реалният премиер - баце или пеевскиИли и те са на ротация
97
2
 
10
 
! Отговори
Пародия преди 8 месеца
Прасе говори на хомосексуалист да бъде джентълмен
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом не щете да гласувате,Пеевски ще ви командва.
95
0
 
8
 
! Отговори
Ричи сачев преди 8 месеца
Чудя се ако прередя ричко и се залюбя с сачева - ***, атанасоваЩе свалят ли и моето - ддс наполовина
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук , един учител по граматика набляга на правописа А как е по правилно да се изразил.Крадъ ли .Или крада.Или крадяха.Или крадоха , ни вече не крадъ.Вече нe съм оня крадец от миналото.Бех крадец ....ли е правилно.Или Биях крадец...Или Бах крадец бях...Или ,*** " крадеца дето бях , а какво станах....хихихихи
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе каква е тая ПР кампания дето шиши е подел?
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вечните във властта олигарси създават корупцията. Решението е да се ликвидират финансово или физически . Мръсните пари криминализират обществото . Протестите не носят развитие , а допринасят за бедността , безработицата , корупцията .
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички групово го лапат на дебелия. Няма как да се оправим
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакайте сега! Големите ресторантьори, регистрирани по ДДС си връщат 20% ДДС, когато пазараваут продукти и начисляват 9% при продажбата на готовият продукт, т.е. разликата е 11%, с които точат държавата и нашите данъци. Браво Пеевски, нова схема за източване.
89
1
 
8
 
! Отговори
Ричи сачев преди 8 месеца
Имаш ли човек в герб винаги си най отпред - 9% ддсФакт
88
1
 
4
 
! Отговори
жорката преди 8 месеца
Дилянчо се кара на асанчу - ей, хора, възпитавайте си дяцата