Реалният интерес на протестиращите не е изтеглянето на плановете

Това обясни Васил Велев
5 окт 2023 21:32, Росен Стойчев
27
Реалният интерес на протестиращите не е изтеглянето на плановете
Снимка: БГНЕС

Оттеглянето на плановете за справедлив преход би довело до загуба на 3 млрд., които иначе могат да ни подпомогнат. Ако ги няма, ще трябва да използваме собствени средства. Не е в интерес на протестиращите плановете да се изтеглят, трябва само да се подобрят. Това заяви за Нова Нюз председателят на АИКБ Васил Велев.

" Натрупани са грешки - сред тях са липсата на механизъм за капацитет и ненужно съкращаване на квотитес, след като сме страната с най-голяма редукция спрямо 1990 г.", подчерта той.

Още по темата

По думите му освен енергийна гарантиранция е необходима конкурентна цена на електроенергията. "Това е пропуск в решението на НС, който не би се случил, ако преговорите бяха тристранни. При цена 200 лева за мегаватчас на пазара, себестойността на въглищните централи е под 100 лева. За да имат правото да произведат ток, те трябва да платят още 200 лева за квоти. Това изкривен пазар. До края на ноември трябва да се състави енергийна стратегия", смята Велев.

От своя страна Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, смята, че протестите са в резултат на натрупано недоверие през годините в "Марица-изток". "Напоследък има разнобой и между самите синдикати, защото не беше обяснено защо трябва да има зелен преход и какви са алтернативите. Сред хората на блокадата не са само хора с лопати и кирки, има минни и електроинженери, топлоенергетици, маркшайдъри - хора с висока квалификация. Те биха искали алтернативна заетост, която да отговаря на ситуацията към момента", коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
България утре преди 6 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
17
0
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 6 месеца
Човека на тиквата велев се чуди как да докопа паритеСтарото бентли е демоде иска последен модел
16
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Тези "планове" са легален начин за ограбване на народите. Върхушката печата шарени бележки, фирмите им ги усвояват, а обикновените индианци теглят инфлацията.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя точно се е загрижил да изяснява какъв бил интереса на протестиращите! Щом са го мобилизирали да обикаля медиите, значи протестът е правилен
14
0
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Вие сте направо за психиатрията . Очевидно сте въодушевени от турските власти от времето на Турското робство срещу българския народ .
13
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Ми мНоо Ясноо вее!
12
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Да ви помогнат на Вас предателски кучета, а не на обикновените българи. *** долни
11
1
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Еииииии пуста алчност. За паница леща "работодателите" са готови да разкатаят фамилията на цялата държава! Ми като искате милиарди, искарайте си ги бе! Не чакайте на готово от държавата !
10
0
 
9
 
! Отговори
Само лузърите преди 6 месеца
Карат обикновенни майбаси баш Чок тарикатите карат джип майбах
9
2
 
7
 
! Отговори
Видех един енергетик преди 6 месеца
С джип майбах е за тоя комунизма още не е свършил
8
4
 
7
 
! Отговори
МО ЧА на Чакъл преди 6 месеца
9 Не е нацистка а е комунистическа
7
0
 
3
 
! Отговори
Румен Овчата Глава преди 6 месеца
Слава на Магнитски
6
0
 
12
 
! Отговори
😁 преди 6 месеца
Вчера го слушах тоя Велев, как обясняваше че трябва да плаща ниски заплати пък държавата видиш ли да доизплащала заплатите до някакво ниво. Защо бе Велев, защо? Ти да правиш пари пък някой друг да плаща масрафа? Айде дайте си им парите на хората пък ако някой се навие да ти бачка без пари навие...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя за пари ще продаде и майка си.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ми е интересно в цялата работа къде са шефовете на ТЕЦ-а? Частните фирми нормално търсят печалби, а тези какво търсят?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гасете тока и слагайте край на този чалгарски Райх! Тази нацистка държава е пълна загуба на време, трябва големи радикални промени.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Росен Стойчев e "работил" над некадърно написана статия. Едно нещо разбрахме - от затварянето на централите зависят 3 милиарда които някой много иска бързо да "усвои". И че произвждаме ток над 2 пъти по-евтин от някакъв измислен "пазар" на който вместо да продаваме, трябва да даваме.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не само протестиращите, на всеки гражданин интересът е тези планове да се оттеглят.