Радев на молитвата за мир: Винаги сме заклеймявали тероризма

Политици и известни личности се събраха в Централната синагога
15 окт 2023 15:27, Нели Христова
186

Снимка: БГНЕС

Редица политици, общественици и граждани присъстват на молитвата за мир в Централната синагога на София, в знак на съпричастност към трагичната ситуация в Израел, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Александър Оскар, председател на еврейската организация в България “Шалом”, благодари на българското общество за съпричастността към гражданите на Израел.

"7-ми октомври ще остане един от най-мрачните дни в човешката история. Бяха изклани близо 1 300 души, сред които жени и деца без причина", каза Александър Оскар. Той подчерта, че днес са се събрали да се помолят за траен мир между Израел и арабите. "Той ще бъде утвърден само, когато всички терористични организации, като Хамас, бъдат унищожени", подчерта председателят на "Шалом".

Посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфари заяви, че терористичната организация Хамас е извършила всички престъпления срещу човечеството. "Благодаря, че всички вие сте тук, за да покажете своята грижа", каза посланик Йоси Леви Сфари.

Президентът на България Румен Радев подчерта, че в тези тъжни дни ние отдаваме дълбока почит към всички жертви. „Сцените на брутално насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение. Искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави. Знам, че това е изключително трудно, но затова сме се събрали всички тук”, каза държавният глава. Президентът е категоричен, че България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Израел и убийството на мирни граждани. "Винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме тероризма във всичките му форми. Нашата пълна съпричастност към Израел се въплъщава в дълбоките исторически връзки между България и израелската държава“, отбеляза Румен Радев.

Председателят на НС Росен Желязков подчерта, че израелският народ за нас, българите, е братски. „Затова ние сме особено чувствителни и споделяме драмата и трагизма на този жесток акт на непровокирана война срещу Израел. 7-ми октомври ще остане в историята като най-зловещата библейска война между доброто и злото“, заяви Росен Желязков. Той призова да покажем на света, че тероризмът няма място в нашия живот. „Днес, на този ден на траур, се молим за душите на загиналите, на живите, на всички, които ще проведат справедливата битка срещу тероризма“, каза председателят на 49-то НС Росен Желязков.

Министърът на външните работи Мария Габриел бе категорична, че осъждаме по най-категоричен начин бруталните атаки на Хамас срещу Израел. "Няма оправдание за терора. Израел е в правото си да се защитава в съответствие с международното и хуманитарно право. Заложниците трябва да бъдат освободени веднага", заяви Мария Габриел.

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов призова да бъдем непримирими. „Прокуратурата на Република България ще преследва всички прояви на радикален ислям. Всеки трябва да поеме своята човешка роля и да не се допуска език на омразата“, подчерта изпълняващият длъжността главен прокурор на България Борислав Сарафов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи болката и тъгата като чувствата, които ни съпътстват от 7-ми октомври насам. "Болка към жертвите и гняв към терористите. Молитва за мир, за всички загинали, молитва страданията да спрат", каза Йорданка Фандъкова.

Посланикът на Кралство Испания изпрати писмо в знак на съпричастност към народа на Израел, в което изрази осъждане на терористичните атаки.

Българският поп-певец Миро също изрази подкрепа. "Скърбим с вас и ви обичаме с цялото си сърце", каза Миро.

За финал прозвучаха химните на България и Израел, с което още веднъж се подчерта силната връзка между двете ни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българите бяхме руски роби но търпяхме, сега нашите деца имат свобода да ходят по света. Палестинците се самоубиват
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хекимян е голяма мишка. Отишъл да се напери в синагогата моля ти се. Арменец в синагога.
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за евреите всеки различен от тях е гой,защо да съм съпричастен,че са ги взривили,хазарския каганат е причината за падането на България под турско робство, също така всички везири на султаната са били хазари евреи.. Колко Български Царици са заточени в манастирите за да женят насила царете за еврейки хазарки, за да секне Род Български..
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не мога да гледам направо колко са двулични показаните на снимката - които се имат за - бьлгари , юдеи или пьк индианци зависи от случея
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израелско разузнаване, в което са нялати стотици милиарди да се провали. Няма начин. Нападението на ХАМАС беше допуснато нарочно, за да имат повод да ги избомбят яко веднъж за винаги.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пиндостан е миролюбива страна и няма да остави света на мира.
76
2
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Колко по лесно щеше да е на изрел да ликвидира палестина слага им хора като показаните на снимката за управляващи и са приключени като нас
75
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Опитът за ликвидиране на Газа, наред с избухването на сблъсъци в Йерусалим и на Западния бряг на река Йордан и военните действия с Хизбулла на територията на Ливан, ще активизира ново ниво на конфликта - израелско-ислямското. Целият милиард и половина мюсюлмански свят ще поиска да защити палестинците и Ал-Кудс - Йерусалим, свещен за всички вярващи.
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хамас действат като украинските теористи - укрепления в жилищни райони, разполагане на артилерия и установки в жилищни квартали.
73
1
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Май скоро ще заемем местата на палестинците в лагера като гледам как вьрвят нещата - ток ясно няма да имаме спират тецове всичко , вода сьщо не можем да я платимХраната става все по скьпаОстана да идват фантомите да сипят на палма
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не забравяме, че този фалшив герой ни натресе зелените сертификати. Все пак не съм очаквал да падне толкова ниско
71
1
 
12
 
! Отговори
Хан Тервел преди 6 месеца
Радев ти като какъв се молиш в синагогата? Фандъкова-ти не беше ли православна? Айде онзи Габриел не знае какъв род е....ама вие?
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел напълно безсрамно и безнаказано (ако говорим за такъв любим инструмент на Запада като санкциите) потъпква всички права на палестинците (строи собствена държава на техните земи и не иска да им даде правото да създават техните собствени).
69
1
 
10
 
! Отговори
Сега е путьо преди 6 месеца
Радев е бил лейтенант в социалистическата армия когато България помагаше на Палестина и воюваше с Израел!
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Строителният сектор в Русия бележи безпрецедентен ръст, появяват се цели нови градове.
67
2
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 6 месеца
Ще споменьт ли в молитвата убитите днес май -1000 и повече палестинци от изрел , които нетаняхо определи като животни
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Милиони араби и персийци се струпват на границата Израел прилича на мирен протест , но ще прерастне във военен конфликт ..
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с Буча, мина повече от година? Жозето и Урсула и всички се изредиха да се снимат пред чували с трупове, постоянно ги въртяха в медиите, а оттогава вече нищо за Буча! И холанци и французи правиха разследвания, повече от година - нищо! От какво бяха умряли тези хора чиито тела показаха на пътя, по продължение на целия път и никой не ги снимал, всеки има смартфон, а нито една снимка в мрежата, от какво оръжие, при какви обстоятелства, по кое време, на какво място? Каква е тяхната самоличност? Кой ги е застрелял? Защо бяха с бели ленти? Нищо! Пълно мълчание!
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел може да остане сам с арабите около себе си, и тогава става страшно за Израел.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев кога ще осъди руския геноцид в Буча. Стига лицемерие