Радев на молитвата за мир: Винаги сме заклеймявали тероризма

Политици и известни личности се събраха в Централната синагога
15 окт 2023 15:27, Нели Христова
186

Снимка: БГНЕС

Редица политици, общественици и граждани присъстват на молитвата за мир в Централната синагога на София, в знак на съпричастност към трагичната ситуация в Израел, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Александър Оскар, председател на еврейската организация в България “Шалом”, благодари на българското общество за съпричастността към гражданите на Израел.

"7-ми октомври ще остане един от най-мрачните дни в човешката история. Бяха изклани близо 1 300 души, сред които жени и деца без причина", каза Александър Оскар. Той подчерта, че днес са се събрали да се помолят за траен мир между Израел и арабите. "Той ще бъде утвърден само, когато всички терористични организации, като Хамас, бъдат унищожени", подчерта председателят на "Шалом".

Посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфари заяви, че терористичната организация Хамас е извършила всички престъпления срещу човечеството. "Благодаря, че всички вие сте тук, за да покажете своята грижа", каза посланик Йоси Леви Сфари.

Президентът на България Румен Радев подчерта, че в тези тъжни дни ние отдаваме дълбока почит към всички жертви. „Сцените на брутално насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение. Искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави. Знам, че това е изключително трудно, но затова сме се събрали всички тук”, каза държавният глава. Президентът е категоричен, че България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Израел и убийството на мирни граждани. "Винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме тероризма във всичките му форми. Нашата пълна съпричастност към Израел се въплъщава в дълбоките исторически връзки между България и израелската държава“, отбеляза Румен Радев.

Председателят на НС Росен Желязков подчерта, че израелският народ за нас, българите, е братски. „Затова ние сме особено чувствителни и споделяме драмата и трагизма на този жесток акт на непровокирана война срещу Израел. 7-ми октомври ще остане в историята като най-зловещата библейска война между доброто и злото“, заяви Росен Желязков. Той призова да покажем на света, че тероризмът няма място в нашия живот. „Днес, на този ден на траур, се молим за душите на загиналите, на живите, на всички, които ще проведат справедливата битка срещу тероризма“, каза председателят на 49-то НС Росен Желязков.

Министърът на външните работи Мария Габриел бе категорична, че осъждаме по най-категоричен начин бруталните атаки на Хамас срещу Израел. "Няма оправдание за терора. Израел е в правото си да се защитава в съответствие с международното и хуманитарно право. Заложниците трябва да бъдат освободени веднага", заяви Мария Габриел.

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов призова да бъдем непримирими. „Прокуратурата на Република България ще преследва всички прояви на радикален ислям. Всеки трябва да поеме своята човешка роля и да не се допуска език на омразата“, подчерта изпълняващият длъжността главен прокурор на България Борислав Сарафов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи болката и тъгата като чувствата, които ни съпътстват от 7-ми октомври насам. "Болка към жертвите и гняв към терористите. Молитва за мир, за всички загинали, молитва страданията да спрат", каза Йорданка Фандъкова.

Посланикът на Кралство Испания изпрати писмо в знак на съпричастност към народа на Израел, в което изрази осъждане на терористичните атаки.

Българският поп-певец Миро също изрази подкрепа. "Скърбим с вас и ви обичаме с цялото си сърце", каза Миро.

За финал прозвучаха химните на България и Израел, с което още веднъж се подчерта силната връзка между двете ни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
13
 
7
 
! Отговори
И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! преди 6 месеца
Че нашият Господ Иисус Христос е ЕВРЕИН! Както са евреи и неговите 12 Апостоли. Това, че днес имаме тази християнска цивилизация, всичко това което сме днес, го дължим на ЕВРЕИНА ХРИСТОС и неговите верни ученици-апостоли. Които продължиха делото му. И ни превъзпитаха нас, дивите преди 2000 години европейци. Тези 13 евреи ни наляха в главите малко ум и разум. Научиха ни кое е добро и кое зло. Нали и досега 10-те Божи заповеди са неписани закони за нас европейските християни?
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изток се превежда като Ориент. Буквално. Не ща да съм ориенталец като възрожденските неандерталци.
120
7
 
16
 
! Отговори
Умен преди 6 месеца
Радев,не говори от мое име.Не съм с нищо задължен на юдеите.Ако бяха оставили палестинците да живеят като хората,а не да ги тормозят 75 години,нямаше да се роди Хамас.
119
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изключителни простаци са и радев и Желязков. В еврейски храм се влиза само с ярмулка на главата, но рушките военни мекерета трябва да демонстрират, че правилата за тях не важат
118
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Върхът на човешкото бездушие и отвратителен цинизъм е да се молиш за мир,а да ръкопляскаш и славиш евреите,които 75години избиват палестинците и ги подлагат на жесток геноцид! Намъкнаха се в земите им и ги изтласкват от там! Два милиона палестинци живеят и умират като бежанци в палатки,заровени в пясъците на пустинята!Само в последните дни са избити хиляди палестински жени и деца! Демагозите от синагогата къде бяха?! И не съм брат,нито сестра с евреите! Съжалявам дълбоко,че гласувах за радев!!!
117
2
 
2
 
! Отговори
Ехаа преди 6 месеца
В Берлин тече разследване кой рисува на домовете на еврейте звезди на давид!!!
116
5
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 6 месеца
Ти си колосално ***. Били на Изток ама били партнъор на Запада. Къде е ставало въпрос кой на кого е партнъор. Тези страни на изток ли са? На изток. Казах, бъдещето принадлежи на Изтока? Кое не разбра? Освен това да твърдиш, че в Индия и Китай няма интелигенция, си е направо смехотворно . Лекувай се!
115
4
 
6
 
! Отговори
До 121 преди 6 месеца
Какво да гледам, къде е произведен? Ти погледни кой го е изобретил! Американски учен с шотландски корени! И добре че пак лошия запад изобрети ДВГто, че тия консуматори от Изтока да се нагушат с пари! Даже ако не бяха американците да изобретят интернет, сега нямаше къде да си пишеш тъпотиите! Интелекта винаги ще побеждава простотията!
114
1
 
2
 
! Отговори
Тероризъма преди 6 месеца
Едни го заклеймяват, други го унищожават!
113
3
 
1
 
! Отговори
БСП преди 6 месеца
С Ванчето към светли бъднини!
112
4
 
6
 
! Отговори
До 121 преди 6 месеца
Абе тъпчооо, Япония, Тайланд, Сингапур, Южна Корея са партьори на Запада!ЗАПАДА е САЩ и Европа. ИЗТОКА са арабите, Китай, Иран и Русия! Другото е ала бала!
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само БСП! Долу Възраждане!
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Резил
109
4
 
6
 
! Отговори
до 114 преди 6 месеца
Да много е интелигентно да избереш за мис - трансджендер. Погледни си на телефона къде е произведен? Ами Япония, Тайван, Сингапур, Южна Корея къде се намират бе извлек? На запад ли? Ти си тотален деген-т
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Христос къде е,?
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А тези някой, някога виждал ли ги е де влязат в църква.
106
4
 
6
 
! Отговори
До сън мън преди 6 месеца
Китай ще е последната държава, която ще нападне Израел! Китай иска да става хегемон в Азия, а не бухалка! Великите сили управляват, найвните се бият!
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И поп певецът Миро е евреин. Щом е с еврейско капе.
104
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Teя Избори ще бъдат спечелени от БСП с безапелационна победа!Долу гербо-крадевата клика!
103
6
 
4
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 6 месеца
В момента Китай е в очакване и ще изсипе огън над Израел, евреите-хазари ще пищят горейки. Оцелелите ще ги пратят в България. За жалост на евреите-хазари, Господин Ердоган ще си премести мрежата , и те ще бъдат изпратени на заточение в Сибир, а разбирасе България отново под турско-( което ще е по добре от европейското робство) Всички бачкатори на запад скоро идвайте да си смените личните карти и паспортите, или стойте да ядете скакалци в Белгия.