България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни

25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност
Обновена: 17 окт 2023 10:05 | 17 окт 2023 10:04, Камелия Цветанова
153
България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни
Снимка: БГНЕС

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

"Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", каза тя.

Социалният министър бе категорична, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят.

Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя.
 
"Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации", обясни министърът.

Шалапатова заяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година.

"Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки - за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели", каза тя.

Шалапатова декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции.

Ще има и реални очаквания за резултатите от тяхната дейност, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Hd[f преди 6 месеца
Тая женица не знае къде се намира.
129
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 6 месеца
ще пуснат още едно платно на магистралата? само за нелегални?
128
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 6 месеца
С транспорта ли сте готови?
127
0
 
2
 
! Отговори
--- преди 6 месеца
А каква вълна.Евреина да си прибира шутовете .Какви са тия бежанци .Кой му позволи да си играе със съдбите на милион палестинци .ЕС какво гледа отстрани чуди се на кого да заповяда да ги прибере.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може да се каже, че сме готови когато на всеки км. от границата ни има картечно гнездо или снайперист.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как сме подготвени за бежанска вълна? Нещо конкретно? Да не би това да са тези 50 души изпратени за подкрепление на границата? А къде ще ги настаните, с какво ще ги храните и топлите, зима идва. Само общи приказки.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
123
1
 
6
 
! Отговори
Ddd преди 6 месеца
Ще има много непридружени малолетни деца с бради по големи от моята.
122
4
 
1
 
! Отговори
Рико преди 6 месеца
Няма деца,жени,старци тия амуджу не ги искам в България.Слушам как от сглобката ни обесняват как подкрепяли Израел и запазването на еврейската същност на държавата,а нас ? Ние не искаме ли да запазим православната си същност?Браво на Унгария и Орбан ,може само да се учим от тях.
121
0
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Старт на ново плашене ! На къде са тръгнали палестинските пингвини и как ще пристигнат в България ? Посоките на света познати ли са на политиците и особенно географското положение ? Тези пингвини са терористи до един, затова и Египет затвори границите си за тях, а и като са тръгнали за западна Европа защо им трябва да заобикалят през България, по трудният маршрут и по-опасен от водният ?
120
0
 
5
 
! Отговори
Нафърфарий преди 6 месеца
Бг не е в състояние да се справи с растящите проблеми на собственото си население, тази К///шка съ опитвъ да нъ убеди, че държавата е готова да се справи с "нова бежанска вълна"!?!?!? Аман, от некомпетентни юпита и меринджеи, ейй....!!!
119
4
 
3
 
! Отговори
ДЕЦАТА НА ПУТИН... преди 6 месеца
РУСИЯ СЕ СЪЮЗИ С ИСЛЯМИСТИТЕ СРЕЩУ ХРИСТИЯНИТЕ..... ЗАПОЧНА ВОЙНАТА СРЕЩУ ЕВРОПА И УКРАЙНА... ОРЪЖИЯТА ИМ СА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ НАСОЧВАНИ КЪМ ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ....
118
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 6 месеца
Още една която не е виждала оградата дава коментар.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От тук направо за Германия, а там вместо рай и охолен живот ще ги чака, икономии на светло и топло, митът им ще рухне, но тия няма да работят и ще искат всичко.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МноО ПО-здрави , от Меркел !
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е що бягат към еврогейска Европа и прогнилия запад, нали всеки момент ще се срути финансово и политически.
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Динко от Ямбола да сформира отряда , от държавните чантаджии , никаква файдЪ !
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОВА ГО ЗНАЕ И,.. ВСЯКО ДЕТЕ , само Денков -НЕ!
112
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Тази лелка с чужда пита помен прави. Тя ли ще ги издържа, да, ама не, такива като мен ще опъват и ще работят за без пари, в смисъл с чудовищни данъци заради безмозъчната им политика
111
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво сте готови бе, вие не знаете какво е бежанска вълна, освен това се чака цунами и то няколко. Ще пометатат паянтовата ограда барбар с граничари и военни. Не ми се мисли, каво ще стане по бг градове.