България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни

25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност
Обновена: 17 окт 2023 10:05 | 17 окт 2023 10:04, Камелия Цветанова
153
България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни
Снимка: БГНЕС

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

"Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", каза тя.

Социалният министър бе категорична, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят.

Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя.
 
"Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации", обясни министърът.

Шалапатова заяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година.

"Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки - за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели", каза тя.

Шалапатова декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции.

Ще има и реални очаквания за резултатите от тяхната дейност, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Малолетни" на видима възраст 28г. Това са нашественици! Да се спират на самата граница, ако се налага и със смъртоносна сила!
109
1
 
24
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
Сякаш са ни малко нашите си индианци, бежанците от Сирия, дето даже не са и сирийци, примесени с украинските туристи, а сега за капак още нова бежанска напаст! Явно така ще решавате демографския проблем в територията, нали госпожо министър от сглобката?!
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При атаките на Хамас загинаха 13 руски граждани! Не сме чули руския президент да е излязъл с изявление за това! Но за "горките" палестинци намери думи за реакция! Гузен е ,след като всички се досещат кой е политически гръб на Хамас!
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Херсонска посока. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да изпращат ДРГ на руският бряг на Днепър. Този път отряд на зомбакнацистишена атакува позициите на РВС близо до казашките лагери. Освен това подразделенията на зомбираната по натовски стандарт биомаса продължават да обстрелват най-близките позиции на РВС, а също така нанасят удари по близкия тил на руската армия с помощта на РСЗО HIMARS и артилерия с касетъчни боеприпаси.
106
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Зомбитата на киевската хунта няколко пъти се опитаха да щурмуват Вербовое, но не успяха. Те обаче се настаниха на позиции, разрушени от собствените им атаки, които се намират по-близо до Вербовое. Офанзивата вече е спряна, но зомбакнацистишена все още има резерви в района, за да поднови атаките в близко бъдеще.
105
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Направление Запорожие. Ореховски сектор. През целия вчерашен ден зомбираната по натовски стандарт биомаса нанасяха удари по позиции на РВС в източната част на Ореховския сектор, или по-точно край Вербовое. В допълнение към касетъчните боеприпаси за РСЗО, зомбакнацистишена използва ракетни удари от бойни самолети. След унищожаването на някои позиции на РВС северозападно от Вербовое зомбакнацистишена започна активно настъпление. За първи път от дълго време зомбитата на киевският наркокартел използваха както бойни превозни средства на пехотата Marder, така и танкове Leopard.
104
0
 
7
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Казват, че имате нужда от финансиране, за да нямате война там в Европа, така че вие я финансирате. Според плана на САЩ, наплашените европейци трябва да се втурнат да помогнат на киевският наркокартел с всички сили. Да видим дали всички в Европа са uguoTu.
103
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Наскоро писах, че наративът, че USрайна пази Европа от Русия, се използва само от usраинците през последните месеци, защото е T;Ъ;П и не отговаря на реалността, която отдавна е ясна на всички. Грешка. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ подкрепят USрайна, защото искат да избегнат "конфликтът да ескалира в голяма война в Европа". Всъщност този разказ отново е актуален поради една проста причина САЩ искат да спрат да финансират USрайна и да се съсредоточат по-отблизо върху други проекти Израел и Тайван, и да прехвърлят финансирането на USрайна върху плещите на Европа.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Киевската хунта публикува уж видео (не е потвърдено, но те обичат да представят стари кадри за нови) на повредена техника в района на Авдеевка и нарича случващото се "неуспешни щурмове". Можете да гледате видеото тук (https://***/npsru/4172). Освен това редица руски военни Telegram канали пишат нещо подобно: "Забравете за котела в това направление (има предвид Авдеевския участък) за известно време, ако не искате да видите нова месомелачка, има достатъчно смъртни случаи . Всеки 50 метра, който пробиват момчетата, е добър резултат!" Има и по-подробна публикация по тази тема. Можете да го видите
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донецка посока. Авдеевски участък. Руската авиация действа по позиции на зомбираната по натовски стандарт биомаса в Авдеевския укрепен район. И тя работи така повече от седмица. В Авдеевския сектор умело и доста активно действат диверсионно-разузнавателни групи на киевската хунта, които се опитват да застанат в тила на бойците на РВС, които водят настъпателни операции. Поради проливните дъждове и агресивната отбрана от зомбитата на киевският наркокартел, напредъкът на РВС към Авдиевка засега е в застой.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каналът Telegram "Zаписки Vетерана" публикува въпрос, който много руснаци са си задавали повече от веднъж: "Седим и говорим с момчетата, които са триста на Авдеевското направление. Всеки има един въпрос - защо хохлите ни удрят с касетъчни като луди и масово, но ние не ги удряме? Нямаме касетъчни боеприпаси ли!?" Разбира се, имаме касетъчни боеприпаси в много големи количества. Но ръководството се придържа към формулата "ние не сме такива" и не използва тези боеприпаси. Въпреки това, от време на време идва информация от киевският наркокартел, че РВС все още ги използват, но в изключително огран
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Харковска област. Купянски район. РВС продължават настъплението си с подкрепата на артилерия и авиация. Придвижват се все по-близо до Синковка. Зомбитата на киевският наркокартел са прехвърлили танкови части в Двуречная, откъдето обстрелват позициите на РВС. В Двуречное идват ощи зомбакнацистишен, които може да започнат контраатака в близко бъдеще, за да се опитат да си върнат позициите, загубени през последните седмици. Понтонни преходи, които преди това бяха унищожени от РВС, вече са възстановени и отново се използват за непрекъснато снабдяване на зомбитата на киевската хунта в Купянск.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ще е новият електорат, разчитащ на помощи от Бг.
97
1
 
5
 
! Отговори
АЛЕКСИ ЛАЛАС преди 6 месеца
АНТОН ХЕКИМЯН КОЛКО ГОДИНИ Е БИЛ СПЯЩА КЛЕТКА на ГЕРБ в БИТИТИ ? ММ ??....КАКТО И КОЛКО ИСЛЯМЦИ СПЯЩИ КЛЕТКИ КАТО ХЕКИМЯН, ИМА В Българиа ?
96
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Защо търсят убежище в християнските страни? Да отидат при братята им в Катар, Арабските емирства. Там хем ще са при техни хора, хем имат пари да ги издържат.
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не съм подготвен, а ти щом си подготвена си ги вземи в къщи. Значи за пенсионерите и майчинство пари няма, но за мързели дошли да търтануват има? Егати приоритетите има тази държава.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шaлananaтkoвa ga rи oбcлyжи, тaka cъrлacyвaт oт nocoлcтвoтo и шeнreнckaтa EK...
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не са малолетни , а са бойци на Аллах , ама не ви увира акъла , как са на малки групи из цяла Европа и само чакат сигнал .
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
динко да поеме охраната на границата
91
1
 
10
 
! Отговори
Долу ЕС преди 6 месеца
бивш служител на американско държавно НПО като тагарев, избрахте си ги такива чужди служители. Тази вместо да преговаря със Окупирания Западен бряг да им ги връща, щяла да ги приема и след 15г на мача левски цска ще има убити от трети страни...