България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни

25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност
Обновена: 17 окт 2023 10:05 | 17 окт 2023 10:04, Камелия Цветанова
153
България готова за нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни
Снимка: БГНЕС

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

"Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", каза тя.

Социалният министър бе категорична, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят.

Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя.
 
"Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации", обясни министърът.

Шалапатова заяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година.

"Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки - за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели", каза тя.

Шалапатова декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции.

Ще има и реални очаквания за резултатите от тяхната дейност, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помнете, че в един момент ще сме или ние, или те. Няма да имаме мирно дъжителство. Гответе се.
49
0
 
20
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Палестинците що не бягат в россия или някоя от другите 23 арабски държави? Не ги искат ли?
48
0
 
8
 
! Отговори
Шалапатова преди 6 месеца
ме отвръщава, относно подхода към хората от Марица-Изток - държавата ще прави картографиране, индивидуални профили...ще изпитва всеки един откъм умения и планове, включително нещо ще прави със смействата на тези хора (вкл.децата им). В съзнанието ми изникват отвратителни неща и посягане към тези личностите на всички тези хора - сякаш са в концлагер, или резерват по американски образец... Как може такова унижение, при положение че именно държавата им причинява всичко това?
47
0
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 6 месеца
Какво иска да ,каже,че Ердо ще ги насочи насам ,ако не подкрепим позицията на Турция.Не го казва директно.Чиф тите да не ни замесват.
46
8
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 6 месеца
Пр.ост народ сте .Нищо не може да направите .
45
4
 
7
 
! Отговори
shutzshaffel преди 6 месеца
Тия ще ни оправят жените и демографската криза според нискочелия и спаружения. Не го казват директно ама да се сещаме. Васко ще ги посрещне в София, все пак те са бъдещи нобелови лауреати.
44
1
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 6 месеца
Моля,моля да ги вземат Сашовци и бай Пън.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако искаме да съществуваме като народ и генофонд, стрелба на границите по всичко що мърда. Те джихадистите не идват с жени и деца.
42
5
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 6 месеца
*** народ сте .Нищо не може да направите .
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как точно България е готова за нова бежанска вълна, като Странджа и региона са като разграден двор и всеки си преминава необезпокоявано през гората? Местните са настръхнали и постоянно обясняват на туристите много да се пазят и да внимават къде ходят. Полиция няма, граничари, военни -също... Човек да иде на планина, вече въоръжен трябва да ходи. И ако това за тази г-жа означава да сме готови, то по-добре да ходи да чисти улиците, очевидно за друго не става.
40
0
 
5
 
! Отговори
Истински Геноцид преди 6 месеца
Агресивни роми и луди полицаи убиват Българи в град Бобоб дол - 2020-2023 над 200 убити млади Българи в град Бобоб дол!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съседните ни държави не са във война, така че ей там са КППта. Ако не стрелба на месо и затвор!
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да се борим с хора като Шалапова, които заселват у нас мигранти без съгласието на мнозинството българи!
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички тия малолетни са бъдещи терористи
36
0
 
14
 
! Отговори
Интересно ми е преди 6 месеца
Къде беше тази персона до сега? защо никой нито я чу, нито я видя и защо се продължава с това пълно безумие за даването на едни пари, за да си тръгнат хората от родните места, където са се установили техните семейства? Това е изселване и геноцид! Така ли ще се борят с демографските проблеми, с тези никакви похвати ли? Представяте ли си - идва някой и ти казва "тръгвай си". И всички тези хорта в София ли трябва да отидат? Що за безумия
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърдете се на тези,които убиха Садам и Кадафи.
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не ме интересува. После тези малолетни порастват и наръгват/застрелват хора. Всички обратно откъдето са дошли. Тези номера с уплашените майки и деца вече сме ги виждали.
33
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
КАКТО СЪМ ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ МНОГОКРАТНО,ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЛОШО И СЕ ВЪОРЪЖАВАЙТЕ .
32
0
 
19
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Все едно каза елате всички. Ще дойдат не само непридружени деца и ще имаме това, което става на запад.
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само не ми бройте за малолетни 15-18г. пръчове от пакистан, че това са си направо готови войници.