Лукойл Нефтохим продава рафинерията си в Бургас

Това заяви финансовият министър Асен Васиев
17 окт 2023 18:50, Нели Христова
143
Лукойл Нефтохим продава рафинерията си в Бургас
Снимка: БГНЕС

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал "Лукойл Нефтохим" да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс" в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че "имаме индикации за интерес". Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи. Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според "Файненшъл Таймс", когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година, предаде NOVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Деня на продажбата, да стане национален празник на България!
96
4
 
24
 
! Отговори
az преди 7 месеца
ВМесто да наливате милиони и крадете милиарди защо не я вземете и да стане държавна, защо пак мислите да я давате на някой чужда държава ???? Защо трябва да храним други народи а у нас да стоиме гладни, много сте глупави за съд сте !
95
5
 
6
 
! Отговори
щ преди 7 месеца
опулен пдрс
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 98Ти в България ли живееш?! Нещо да е паднало тук като цени? Не!!! Заради такива неграмотници като теб държавата е на това дередже. Щели да паднат цените. Хахахах. В някой друг твой живот.
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я ми припомнете, Лукойл не беше ли на Рокфелер, доколкото помня, чрез някви офшорки и тем подобни, та продава се викате, хмм...
92
6
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
Един платен тролей на посолство драска в несвяст коментар след коментар. Всичките безумни, ама за толкова центове - толкова. Не знам дали вече му стигат и за пица, с тази отрицателна инфлация напоследък. Що се отнася до продажбата на Нефтохима - каквото сме си заслужили, това получаваме. Народ с психиката на роби-тарикати и оцеляващи поединично, няма как да добрува.
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин 98 Първо, ти не си българин, а американски употребен памперс. След като задаваш въпроса защо ли да не паднат цените, нямаш акъл за да ти се обясни. Продължавай да лижеш и славославиш, оплювай разумните мнения във форума, а като дойде това, за което съм писал, сам ще го усетиш на гърба си.
90
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То е ясно, че България е фалирала, вземат се постоянно дългове.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 99 за тебе е супер, защото ще ти влезе до сливиците, ама за нормалните хора е пълна поразия
88
6
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 месеца
Русия ако продаде рафинерията ще е на Турска компания.Не за друго ами да се изгаври с България.То и аз продадох един апартамент на Ром с осем деца за да направя добрина на съседите си,не да спечеля повече.Още ме псуват,че съм опитал да интегрирам Ромското семейство.Бял ден не са видяли от тогава.
87
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер! Всичко руско вън от България.
86
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
До 96. И щото ти така реши ли, съветски шушляк? А защо да не паднат цените като я купи някой по-свестен и могъщ инвеститор?
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейкиииииииииииииииииииии. Как сте? Хахахахахахахахахахахахахах.
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Марионетките на посолството най-накрая успяха да прогонят перфектния партньор за нефта и неговите деривати. Лукойл притежава запаси най-малко за 50 години напред и поради наличието на завода в България и близостта на част от запасите му, можеше да направи такава цена, каквато няма да направи никой друг. Съответно който и да дойде след тях, ще ни иска друга, по-висока цена, само за да могат лиzачите от сглобката да са симпатични на посолството... Дупе да ни е яко с тези начело!
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още преди месец излезе инфо, че купувача ще е Пеевски с поставени катарски фирми
82
4
 
14
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
цните ще станат като в германия.... аз ако съм на руснаците ще я затворя, за 6 месеца, без да я продавам, следващото правителство няма да русофобско, българите леко взеха да загряват
81
6
 
9
 
! Отговори
Евала преди 7 месеца
Голям писък тук на руските тр0л0ве! Нещо руските интереси здраво са засегнати - първо, газовата тръба за сърбежите и сега Нефтохима. Пък ако вкарат и няколко руски агента на топло - Копринки, Малинки, Копейки..., съвсем ще завият като карпатски вълци.
80
4
 
6
 
! Отговори
Тук е "барометъ преди 7 месеца
за нивото на простотията на русофилите ! Счупиха стрелката ! Германия в "рецесия" ?? Ако си вярват значи стрелката няма смисъл да бъде поправяна, барометърът за русофилска глупост ще се счупи отново, трябва да бъде изнамерен нов съвременен уред с компютърни материали които да не изгарят !
79
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евроатлантически демократи,по-фанатизирани сте от талибани и по-психически и психологически обработени от членове на забранени секти!Не знам обаче,защо се мъчите да ни накарате да ви ръкопляскаме на ритуалните самоубийства с енергетика и рафинерия!Финансовият пък наточил ножа за нов външен заем до края на годината,явно това отсега-нататък ще са основните приходи в държавен бюджет!
78
3
 
25
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
Едно време царските юпита продадоха БТК за жълти стотинки и само няколко месеца по-късно компанията беше оценена на 1,5 млрд. долара на фондовата борса без да се направят инвестиции!Църният катър от Драгалевци продаде най-голямата рафинерия на Балканите за една шепа стотинки!!!Агент Гари Бишъп!ЦРУ!!!