Лукойл Нефтохим продава рафинерията си в Бургас

Това заяви финансовият министър Асен Васиев
17 окт 2023 18:50, Нели Христова
143
Лукойл Нефтохим продава рафинерията си в Бургас
Снимка: БГНЕС

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал "Лукойл Нефтохим" да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс" в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че "имаме индикации за интерес". Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи. Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според "Файненшъл Таймс", когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година, предаде NOVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ви се струва съвкуплението между Гpoб, ПП-ДБ и ДПС? Убедихте ли се, че сме колония на кравария a? Яко тройки си правите иzвращенци мирижливи
56
0
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 7 месеца
новите Собственици - БоКУ и Пеевски - Пречат, това Пречи!
55
1
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Сега е моментът България да купи тази рафинерия ! Испания има РЕПСОЛ какво пречи България да има НЕФТОХИМ ? САЩ да не би да нямат държавни рафинерии ? Производството на нефтопродукти навсякъде е печелившо, какво пречи България да печели ?
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
53
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Тия ни заложиха не бомба, а ядрена бомба! Първо ще бъде цената на тока, след това ще дойде режима на тока и накрая много скъпи горива ако изобщо ги има. А те си правят сметката да откраднат парите от ПВУ и да бягат на островите в Тихия океан.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква слава, каква уSSрайна? Една напълно фалирала изкуствено създадена държава. Добре, че няма да съществува след края на СВО, защото тия не могат да се отплатят до 20 тото им поколение. нато и ес ще пият студена вода и ще чакат парите си от избитите бандеровци.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само за днес киевския режим е изразходил десетки милиона евро, посредством използване на противовъздушни ракети, оръжие, различни мониции и техника. Всичко това се спонсорира от евросъюза, нато и твоите данъци. Не бъди m-а-л-о-у-м-е-н, не давай копейките си за оръжие. Поддържането на укронацисткия режим, нато и ЕС, те прави съучастник в убиването на хора.
50
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Днес чата бьлгарка отвлечена в газа и се замислямСметай кво е тук да избягаш в газаПьк после се замислих за палестинците дет дойдоха от сирия как изфирясаха с - 200
49
3
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Един приятел ще отваря частна хлебарница - вика като стане хляба - 5 лв след нова година се за едно бентли втора рака ще изкарам
48
3
 
11
 
! Отговори
Честито на Новите преди 7 месеца
Собственици - Доган, Пеевски и БоКУ, ако беше жив и Алексей, щеше да сред новите Собственици през 3-4 Офшорки на Кайманските Острови!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво ще стане според Файнаншл Таймс, ако се продаде дял на Китайска компания?
46
1
 
9
 
! Отговори
Ей сега вече сте преди 7 месеца
истински европейци! Еврото и Шенгена остават, а заплатите си ги уреждайте сами! Все пак пазарно стопанство имаме или имахме! Да не съм чул, че нещо не ви харесва бензин, дизел, хляб и каквито други стоки си намислите! Истински европейци ставате с истински европейски цени!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На кой, на Пеевски ли?
44
3
 
6
 
! Отговори
Бо Тик Вун преди 7 месеца
не си е Мечтал, не само, че ще го Изперат, но и с Ортака си Пеевски през няколко Офшорки и Петролна Рафинерия ще си Купят!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Елгебетерясниците пак невменяемо гулю-гулю-гулю ха ха ха ха
42
6
 
4
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ЩЕ преди 7 месеца
Рашистите в ЕС......
41
2
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 7 месеца
Плюй, плюй, докато още имаш зъбки. Че после ще е трудно.
40
6
 
6
 
! Отговори
РУСИЯ ФАЛИРА... преди 7 месеца
А СЪЩО И РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ... ЩЕ ПРОДАВАТ, В ЕВРОПА НИКОЙ НЕ ГИ ДОПУСКА ВЕЧЕ... ДА ВЪРВЯТ В ПАЛЕСТИНА...
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вероятно той че е купи
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 38. Брей къф плювач ? А кой го интересува ? Та ти си никой.