Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
. преди 7 месеца
Забавени лихви,още забени забравени парички има ли?Щото нас народа ни стрижите и начислявате лихвички за щяло и нещяло,на мизерните стотинки ,които дължим.То НАП,ЧСИ ДСИ...За тях нещо такова предвиждате ли?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е са ще ги откраднем.
36
3
 
23
 
! Отговори
затвор преди 7 месеца
Този крадец, съратника на Бойко, от толкова години заедно и явно, и задкулисно дерибействат, съсипват, крадат и продават България. Национални предатели и продажници. Сега към тях се включиха и ПП-ДБ, къде умишлено, къде подведени от хлъзгавия Асфалт Паша, но положението става все по-зле. По Бойково време, близо 2 млн млади българи емигрираха, сега искат и останалите да изгонят и да си оставят само онези от махалите, на които Бойко им плаща по изборно време.
35
2
 
26
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Алооо стадото, този ли е министър-председателят ви, че всеки ден го отразяват имитиращите ви журналистика драскачи какво ще прави България, как ще го прави и какво ще иска ??? Знаете ли изобщо, че този иzмекяр е със забрана от САЩ да влиза в тази страна ? Не се ли усещате изобщо, че гласувате под натиск, контрол и манипулация ? Световноизвестни корупционери ви управляват и вие сте им се навели до земята ? Срам нямате ли бе ???
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не му знае много устата, че да не му пратят пак няколко бухалки руснаците. Ония са лоши, бият лошо.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със дигурност дължат повече, може би 5-6млрд., сега ще ни замажат очите с тия 500 млн. А, ГЕРБ и ДПС ще излязат герой.
32
2
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ преди 7 месеца
И ПЕТТЕ МИЛИАРДА ОТ КТБ ОТИДОХА ПРИ ПУТИН!
31
2
 
9
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 7 месеца
Новите герои на съвременната евроатлантическа приказка - Кирчо, Кокорчо, Мравоядчо, Прасчо, Толупчо и гномчето Наско!
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знаех, че плащането на ДДС е по избор.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Боже прибери си версиите. Каква гротеска само. Също така, искаме пълен отчет на това къде отива тия пари, и за какво се харчат!
28
1
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 7 месеца
ТЕ ЩЕ ГИ ПЛАТЯ И ВИЕ ЩЕ ГИ ОКРАДЕТЕ! *** ФИА!
27
2
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
А къде е Гешев? Сега сте ербапи. Точно пък ДПС да говори за данъци...оксиморон.
26
3
 
18
 
! Отговори
Гнусна работа преди 7 месеца
Благодаря на ППДБЛГБТ+ че избраха на България най -добрият Министър предеседател Пеевски и му назначиха и добра секретарка Денкофф.ОТВРАТИТЕЛНИ СТЕ
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много замириса на лой покрай тичането на Магтитски по редакции и сайтове. Къде е Карадайъ,спрете тази *** на банкята.
24
4
 
8
 
! Отговори
ТАКА СЕ КРАДЕ. преди 7 месеца
ОТ КАКТО ДОЙДЕ ПРОМЯНАТА ВСИЧКО ПОСКЪПНА ДВОЙНО И ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОСКЪПВА? ПАРИТЕ СЕ ОБЕЗЦЕНИХА И ХАРВАРДСКИТЕ ТАРИКАТИ СИ НАПЪЛНИХ СМЕТКИТЕ С МИЛИОНИ, ДА НЕ КАЖА - МИЛИАРДИ, ЗА НАША СМЕТКА!
23
0
 
18
 
! Отговори
Хах преди 7 месеца
Ей това свинче, ех това прасе как само си командори от името на ДПС и никой в територията не осъзнава, че заплахата вече е надвиснала! А някога едни платени (няма да кажа какви още) думкаха и лумкаха срещу този същия, защото видиш ли Орешарски го направи шеф по сигурността.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А 5те милиарда от КТБ кой ще ги върне
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В кое чекмедже ще влязат? На кюлчета ли ще ги правите или на биткойни?
20
2
 
29
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
Егати и държавата, егати и народа дето този му е началника.Недоучил тарикат от благоевградски "университет".
19
4
 
21
 
! Отговори
Снимката-култова! преди 7 месеца
Угоен и тлъст ш00пар за коледната трапеза...