Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
21
 
! Отговори
РАЗБРА ЛИ? преди 6 месеца
5 МИЛИОН НА МЕСЕЦ СА ВЛИЗАЛИ В ДЖОБА НА КИРО, АСЕН И РИСТЬО И ГНОМА БЕ.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
He вepвaм gokaтo нe nлaтят!
16
7
 
6
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Деляне, хубаво е човек да си вярва, но чак толкова не. Оязвим си и го знаеш, леко се оттегли.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жалко, че няма да ги видят обикновените хорица, а фактът на какво подлагате нашата страна и на какъв риск.... просто нямам думи
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Машала Ефенди. Покажи им кой командва на територията! Велик е!
13
1
 
28
 
! Отговори
дадфа преди 6 месеца
Шишка, защо толкова години не ги барахте, а ? ***
12
16
 
6
 
! Отговори
ВИДЯ СЕ КОЙ КОЙ Е? преди 6 месеца
СЛАВА БОГУ, ЧЕ БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВААТА НИ! ХИМИЧЕСКИЯ МОЛЕЦ Е ПЪЛЕН СЪС СЛАМА.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДПС е проект на КГБ, а пеефски е руска марионетка. 500лв ДДС за печалбите от тази година. А за предишните 30? Мисля руснаците сега ще подменят Лукойл с друга фирма, да замажат очите на ЕС и ще продължат по старому без да плащат данъци.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти кой си,за какъв се предлагаш.Разбойник първи номер.
9
0
 
28
 
! Отговори
продължение преди 6 месеца
...а аз ще върна заграбените милиони от КТБ!
8
3
 
13
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 месеца
Toй за това Добрев ревеше за някакво 5 милиона на месец .Сега ще ги приберат , вместо да влязат в държавната сметка
7
9
 
3
 
! Отговори
ОТ НАС ЗА ПУТИН? преди 6 месеца
КОИ СА СЕГА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ - ГЕРБ И ДПС ИЛИ ПП ДБ? 500 МИЛИОНА МАЛКО ЛИ СА?
6
2
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 6 месеца
баш са ги изрекетирали, но най-вероятно е имало и за какво. Ако се защитава интереса на България висчко е ТОП, но в повечето случай гледат собствените джобове да напълнят гадовете
5
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако не е тайна, как ще си ги разделите ?
4
3
 
50
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
Вижте какъв човек е в управлението на България от много години! Ако не намерим начин да изметем този и тези от последните 34 години сме обречени!
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А руските т*ролчета разправят, че санкции не работят.
2
3
 
38
 
! Отговори
баба Пена преди 6 месеца
То убо лукойл да плати ама коги г-н П ще плати каквото дължи. Абе кога тоз човек стана най важнио у държавата, на кидето погледна все него дават по тв-то, голяма супер звезда е
1
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Глупости