Започна процедурата по удостоверяване на машините за втори тур

Тя е съобразно решението на ВАС
31 окт 2023 20:22, Стела Стоянова
8
Започна процедурата по удостоверяване на машините за втори тур
Снимка БГНЕС, архив

В 20:00 часа тази вечер започва работата на екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщиха от ведомството първо за БНТ.

Очаква се устройствата да работят в непрекъснат режим, а цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", определени след покана на МЕУ.

По-рано днес министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология и председателят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховия административен съд.

Още по темата

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа на утрешния ден в зала „Партер“ в сградата на министерството, вход от ул. „Дякон Игнатий“ 13.

В рамките на днешния ден МЕУ, БИМ и БИС съвместно определиха екипите си за работа. Проведен бе инструктаж за правилата за удостоверяване и достъп до залата, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа и където се извършва процесът по удостоверяване.

Трите институции обмениха кореспонденция с ЦИК относно получените до момента информационни активи за използването им в процеса по удостоверяване.

Министерството утвърди и вътрешни правила за реда и условията за съхранение, достъп и работа с техническите средства за машинно гласуване, както и всички необходими за стартирането на процеса документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: машинно гласуванеМЕУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май не им изнася на някои да има машини...Поредния цирк, сътворен от партиите.
4
2
 
1
 
! Отговори
Нищо им няма преди 6 месеца
На машинките
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Без производителя с авторите на хардуера и софтуера удостоверяване на машините е невъзможно,а и министъра от МЕУ за правилата на процеса по организационно-схематичното позициониране на възловите звена за протичането на процеса по информационно техническо обезпечение за връзка с обслужване на необходимите основни и допълнителни електронни технически средства,апаратура за контрол на процеса за провеждане на изборите с правилата уточнени за въвеждане на кодове за действие и функциониране на всички.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха,ха, кокво удостоверяване? С решението си ВАС торпилира изборите, които трябва да бъдат касирани. Защото отмени решение на легитимни и независими органи, каквито са ЦИК и ДАНС, направи ги да изглеждат непрофесионални и негодни.
1
1
 
5
 
! Отговори
Василка Терзиева преди 6 месеца
Нагаждаме машинките ротативки на изборното казино!