Министърът на културата на страната на протестиращите за заплати

Кръстев: Унизително е да получават минимално възнаграждение
12
Министърът на културата на страната на протестиращите за заплати
Снимка: БГНЕС

Унизително е хората, които работят в сферата на културата, да получават минимална работна заплата. Цялото министерство подкрепя това, проведохме много срещи с всички, които работят в сектор "Култура". Искаме да идентифицираме проблемите и да ги решим, да работим за подобряване на сферата", заяви пред БНТ министърът на културата Кръстю Кръстев.

"Категорично заявявам, че съм на страната на протестиращите. Работя за това да подредим сектора, да подобрим всичко онова, което в последните години е разместено. Този сектор не е финансиран от доста време. Да създадем ясни правила и закони и от тук нататък да започнем подреждане на цялата система. Културата е скъпо удоволствие на всяка нация. Това скъпо удоволствие изисква определени средства", допълни Кръстю Кръстев.

Министърът на културата коментира и темата за браншовия договор за увеличаване на бюджета в сферата на културата.

"За да го подпиша, трябва да изпълня всички точки от него. Но искам да съм сигурен, че всичко ще бъде както трябва. Цялото правителство работи за него. Ще работим за увеличаване на бюджета", заяви Кръстю Кръстев.
Той поясни, че се работи и върху Националния фонд "Култура".

"Структурата в Национален фонд "Култура" не върви добре. Фокусът е насочен към този фонд. Същината на съществуването му е да бъде един донор за средства за проекти, които са извън политиката на Министерството на културата", уточни Кръстю Кръстев.

По думите му ще настъпят промени в Закона за културата. Кръстю Кръстев обясни, че по изчисление на Министерството на културата, за да се поддържа мрежата и базата са необходими над 500 млн. лв.

"Парите в културата са малко. Базата и мрежата, в която се разпространява културният продукт, са в окаяно състояние. Не можем да говорим за храм на изкуството, а влизането в него да става трудно", заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КултураКръстю Кръстев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Рустикална Барби преди 5 месеца
Те наистина не разбират, че не са опозиция. Смея се с глас.
6
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Тия който работят в библиютеките са хора от герб назначавани Те електората на герб Да се сърдят на Бойко Боросов нали те гласуват за него на него да искат пари за увеличение на заплатите .
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радой Ралин: "Не ме страх от министъра на културата, а от културата на министъра"... Така е "Да говориш с пълна уста за културата не е добре, но да говориш с празна глава е далеч по-зле."
4
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Пълна липса на държавност . Този министър е отговорен за това им състояние . Това са парадокси . Това означава , че той не е за този пост в държавата . Следователно трябва да бъде сменен този министър . Това е представител на държавата за тези дейности и трябва да бъде сменен с друг , който ще реши този проблем .
3
0
 
5
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Доколкото си спомням ,културата беше приоритет на сегашното правителство?!Искал министъра да идентифицира проблемите и да ги реши?Алоооо?Не се намираме в предизборна кампания!Министър се става след като имаш решения!Иначе е като всеки хванат от улицата.Като е капацитет,не е ли поставил условия за решаването на тези проблеми,преди да се съгласи да стане министър?Имената на такива министри ще останат ли в историята ни?Май важи правилото от улицата,на не толкова културните хора:Исках,ама нямах ж
2
0
 
4
 
! Отговори
Григорова преди 5 месеца
като синдикалист активира синдиката култура. Мисля, че няма нужда от министерство на културата. А що се отнася до библиотеките, хората трябва да се запознаят, че те вече се превърнаха в съвременни информационни центрове, които предлагат онлайн каталози, дигитални колекции, много бази от данни. Друг е въпросът, че тези постижения, трябва да следват нон стоп и нововъзникващите ИКТ и изкуствения интелект. В големи публични библиотеки в света вече работят 5 - 6 специалисти.
1
5
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Във всека нормална страна, когато хората в столиците видят ак. Денков в подлеза биха му стиснали ръката, подарили книга, тук наш ите с еляндури го гонят с мотики да го бият по подлезите.