КНСБ оцени Бюджет 2024: Напрегнат, но не изглежда неизпълним

Разходът за заплати и евросредствата са сред притесненията на синдиката
20 ное 2023 12:57, Александър Попов
21
КНСБ оцени Бюджет 2024: Напрегнат, но не изглежда неизпълним
Снимка: БГНЕС

КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени буквално последните дни, и минимизирането на приходите и разходите без съответно таксата за пренос на газ и намаляване на капиталовата програма, като напрегнат, особено в приходната част, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (KНСБ) Пламен Димитров. От синдиката представят днес позициите си по проекта на Бюджет 2024 и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

За нас бюджетът не изглежда неизпълним, както някои твърдят, особено по отношение на събираемостта на неговите приходи, каза още Димитров.

Според КНСБ БВП много скоро отново ще бъде ревизиран нагоре.

Още по темата
"Нашите оценки са, че най-вероятно ще видими още поне 2 млрд. лв. добавени към БВП", каза той, като добави, че дори и при изпълнението на 260 млрд. лв. БВП за 2024 г. ще означава нарастване.

По думите му малко над 6 млрд. лв. увеличение на данъчно-осигурителните приходи и увеличаване на доходите с ръст на минималната работна заплата и на минимално-осигурителния доход е в рамките на очакваното.

Президентът на КНСБ посочи, че от синдиката имат притеснение със заложените почти двойни приходи в европейските средства. „Ако има някъде в приходната част съмнения, за нас са по-скоро дали ще успеем да получим и да вкараме в реализация европейските средства – ПВУ и съответните други инструменти като RepowerEU", добави той.

Димитров допълни, че планираното увлечение на разходите кореспондира с ръста на приходите с един огромен буфер – капиталовите разходи.
„Виждаме едни сериозни възможности тук за буфери в разходите, ако не се изпълнят част от приходите", обясни той.

„Бюджетът е изпълним, 3-те процента дефицит са защитими", смята Димитров и добави, че основно, както и през последните години, капиталовата програма е буферът.

Според него неизпълнението на капиталовата програма ще влияе негативно върху реалния ръст на БВП. Той посочи, че разходите за социални дейности изпълняват критериите, подчертавайки, че от тези 4,8 млрд. лв. 2,5 млрд. лв. са за пенсиите, над 1 млрд. са допълнителните разходи за здравното осигуряване.

Димитров е категоричен, че разходът за заплати е проблемният разход. „Ръстът не е 2 млрд., както обясняват. Половината от този ръст, всъщност, е изплащането на вече увеличените заплати от средата на 2023 г. Увеличението на заплатите на педагозите не е така, както трябва да бъде. Предлага се 125% спрямо средната за 2023 г. работна заплата. Имаме съществен спор, който ще струва между 150 и 200 млн. върху тези заложени в бюджета", обясни той.

Президентът на синдиката обяви, че КНСБ оценява като позитивно в бюджета извеждането на вътрешно търсене като основен елемент за формиране на икономическия растеж, нарастването на минималната работна, заложените 375 млн. за намаляване на диспропорциите.

„След протестите има 79 млн. заложени допълнителни средства за сектор култура – 50 млн. за работещите в музикално-сценичните изкуства и останалите за музеи, галерии и читалища. Нямаше ги първоначално във финансовите сметки на министъра, но сега ги виждаме", заяви той.

Димитров определени като положителни ръстът на пенсиите и допълнителните отпуснати 15 млн. за активна политика на пазара на труда.

„Няма увеличение, заложено за 2024 г., за заплати във висшето образование", посочи още той.

Утре се очаква заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министърът на финансите Асен Василев проведе преди дни експертна среща с подкрепящите правителството партии в парламента, за да обсъдят какви корекции са необходими в проектобюджета за 2024 г. след критиките от страна на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС. В петък, 17 ноември, от финансовото министерство информираха, че проектът на държавния бюджет за 2024 г. ще бъде преработен, за да може тази седмица да бъде обсъден на тристранен съвет, приет от Министерския съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ПП-ДБ бюджет преди 5 месеца
Вземаме заем и даваме. След нас потоп.
17
0
 
1
 
! Отговори
Аха преди 5 месеца
КНСБ и те в сглобката. Асен разбира от финанси, колкото аз от космическа техника, а онези от КНСБ и те капацитети излезнааа.
16
0
 
1
 
! Отговори
АМИ преди 5 месеца
ОТ КЪДЕ ВИ НАПРЕГАТ-ОТЗАД ИЛИ ОТПРЕД-НЕ СТРАХУЙТЕС
15
0
 
0
 
! Отговори
Ама преди 5 месеца
Ваш е по ваш не можеше да бьде
14
0
 
0
 
! Отговори
Мисля преди 5 месеца
Го моето си е добре гледай си твойто
13
0
 
0
 
! Отговори
Финансовата преди 5 месеца
Доходност на Ралица достига умопомрачителни висини в омразната реч и не само в явните намерения
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ще връщате ли комунизъма?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КНСБ доскоро беше под шлифера на Боко. Изведнъж се сети, че се занимава със синдикална дейност....
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 7.Няколко държави изпълняват критериите от Маастрихт.Истината е че в нашия случай колкото по спазваш 3% дефицит и нисък дълг.Държавата изчезва .След 12 годишно управление тиквата направи минималната заплата 300 евро.В Румъния е два пъти по висока.Я кажи кво ше стане ако до 2036 намалее с още 1 милион души?Щото за 12 години под управлението на тиквата намаляхме с 1 милион.Кой ще работи ,кой ше плаща данъци,кой ще плаща пенсии ?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 7./ Колко са добри ПП и колко щедри! Ще увеличат заплати, пенсии и каквото може там да се увеличи, ще дойдат ГЕРБ , няма да могат да изпълняват силно популистките зададени параметри и ето, че се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата и ГЕРБ стават лошите с тази силно прозрачна алабалистика./По времето на ГЕРБ намаляхме с 1 милион бе ефенди.Добре е да се правиш на политически коректен,но не остана тук никой да работи.Кой ще плаща пенсиите,като тук останаха кучетата и пенсионерите
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво разбира КНСБ повече от нас - неграмотните копейки? Като казваме че бюрека (или там каквото беше) не става, значи не става! УСТАФКЪ, УСТАФКЪ...
7
4
 
5
 
! Отговори
555 преди 5 месеца
Бюджета е за рибоците!!! Колко са добри ПП и колко щедри! Ще увеличат заплати, пенсии и каквото може там да се увеличи, ще дойдат ГЕРБ , няма да могат да изпълняват силно популистките зададени параметри и ето, че се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата и ГЕРБ стават лошите с тази силно прозрачна алабалистика. ПП си постилат червеното килимче на славата и щедростта за следващите избори, а лапнишараните умират от щастие от безценното инфлационно наследство.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 5 месеца
Този за пари и честен човек ще стане!!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КНСБ за пръв път са доволни от бюджета. Толкова много се харчи вече, че дори профсъюзите не могат да си представят по-голямо разхищение.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Конфедерация на независими синдикати но винаги солидарни с управляващите. Защитават работещите или собствените си топли местенца и баснословни заплати?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КНСБ -Дайте пари ,дайте пари ,дайте пари.Сега най накрая им дадоха пари и те виждат че като държавата изпълни исканията им ,бюджета я се изпълни я не и голяма част от хората изразяват съмнения за изпълнението .
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога беше Ванчето Григорова плюехте всеки бюджет. Ванчето е няма и почна този да показва какъв подлизурко е
1
3
 
7
 
! Отговори
am da преди 5 месеца
Да, пълни глупости,