Очаквано кабинетът "Денков" оцеля при втория вот на недоверие

Най-накрая депутатите гласуваха вота
80
Очаквано кабинетът "Денков" оцеля при втория вот на недоверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС беше отхвърлен втория вот на недоверие към кабинета "Денков“, който е за "несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната".

До гласуването днес се стигна от трети опит, след като миналата седмица в четвъртък нямаше кворум за поисканото прегласуване, а в петък заседанието на парламента не започна отново поради липса на кворум.

Вотът срещу кабинета бе внесен от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа миналата сряда. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: вот на недоверие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
5
 
! Отговори
Надянко Нахуянков преди 10 месеца
Кирчи и Кокорчо форевър!
55
6
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
Срамота е сред толкова години от 1945 да имаме неофашисти... сглобки и прочие анти-народни "образувания"
54
8
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
Срамота е сред 34г. демокрация , да имаме социалистическа партия.
53
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
Не искаме нова политическа криза. Нинова и Радев да почерпят.
52
3
 
3
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
До goerg - че той ако му шибна един шамар и ще се посере
51
4
 
4
 
! Отговори
goerg преди 10 месеца
Явно магаренко е най-читав от всите
50
1
 
3
 
! Отговори
боко преди 10 месеца
Ай сиктир, бистрица изостава, а тия с разни вотове ме занимават
49
3
 
2
 
! Отговори
хуйчо преди 10 месеца
Идите ***
48
5
 
8
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
Щом оцеляват значи са можещи - да доразсипят Бг
47
3
 
5
 
! Отговори
До Алекс преди 10 месеца
Мислиш ли като пишеш?Какво точно имаш в пъпчивата си пубертетна главица ?!? Радев явно е твоя фаворит юнако!...А за предишната сглобка с БСП какво ще кажеш???
46
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
За правителството не знам ,но всички виждаме че е крайно време да вържат неадекватният лъжлив Кирчо Петков! Става все по смешен и неуправляем сизявите си!
45
5
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Тиквун и Дуловската Принцеса вдигнаха доста пушилка срещу ПП/ДБ и накрая ГЕРБ чинно подкрепи Сглобката.Циркаджии.
44
2
 
10
 
! Отговори
44 преди 10 месеца
И с кого да го сменят, смеещия се? С БСП и Възраждане ли?
43
4
 
9
 
! Отговори
Архиваря преди 10 месеца
При избори днес ГЕРБ и ДПС биха били първа и втора политическа сила, и почти сигурно биха имали мнозинство за съставяне на правителство... Има обаче един малък проблем, и това е че в периода между разпускане на НС, и учредяването на ново мнозинство, властта ще е в Радев, а както видяхме той много трудно я пуска, и дори на моменти е на ръба на конституционни нарушения за да я запази, така че и аз смятам че такова нещо не трябва да се допуска, без промени в конституцията, които да ограничат Радев
42
7
 
10
 
! Отговори
ОЩЕ ЕДИН преди 10 месеца
БАБА ВИ КОРНЕЛИЯ ОТ СЛУЖЕБНИТЕ САМО ЗА 8 МЕСЕЦА НАПРАВИ 19% ИНФЛАЦИЯ- ГЕРБ ЗА 11 ГОДИНИ- 18%, СЕГА ПРИ ДЕНКОВ ПОСТЕПЕННО ПАДА И Е 5.8% ЗАТОВА ГО ПОДЪРЖАМЕ!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сладка прегръдка, важното е че е в името на суверена. Прав е професорът за 80%, но май е сгрешил в сметките. Затова и макетата отдавна са отсвирили тая територия. Знаят какво представлява...
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Променливите се промениха. Заради мазното ко.калче бетонираха комунистите от герб. Били дошли да сменят статуквото. Смях, ама голям смях....
39
6
 
11
 
! Отговори
един преди 10 месеца
Ето най МРАЗЕНИТЕ от народа партии пак се целунала и надупеха един на друг. ОЦЕЛЯВАНЕТО МУ Е МАЙКАТА. КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА МИЛА МИ МАЙНО. И БАРАБАР СЪС УЖ "ДЕМОКРАТИТЕ"" ПОДЛИ.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОНАЯ С КОЗИЧКАТА КО РЕЧИ?
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДСБ и ГЕРб са стари дружки. ДПС винаги е със силните на деня. Така че правителството ще изкара толкова, колкокто тия три партии пожелаят. ПП е големия губещ, но те се самозатриха в момента, в който влязоха в коалиция с ДСБ.