Депутатите подхващат Конституцията, заявката - промените да са приети до края на годината

Ако проектът събере под 180 гласа, но над 160, второто четене ще е след от два до пет месеца
109
Депутатите подхващат Конституцията, заявката - промените да са приети до края на годината
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията влизат на в дневния ред на депутатите.

Те ще разгледат промените в основния закон на първо четене.

Ако проектът събере под 180 гласа, но над 160, второто  четене ще е след от два до пет месеца.
Заявката на управляващите е реформата да мине до края на годината.

Още по темата

Първият опит на Народното събрание беше през месец октомври, тогава обаче текстовете не минаха, защото по закон трябваше да бъдат събрани 180 гласа „за”, а вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разполагат с малко над 160. Сега обаче по бавната процедура гласовете са достатъчни.

Промените в Конституцията предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.

Проектът предвижда президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на служебния министър-председател назначава служебно правителство, а за служебен премиер да се назначава или председателят на Народното събрание, или председателя на Конституционния съд, или управителят на Българска народна банка.

Една от най-критикуваните идеи в становищата е тази инспекторатът на съдебната власт да проверява „сигнали за нарушаване на закона и на съдопроизводствените правила“ и да инициират „дисциплинарно производство „при констатирани системни или груби нарушения на закона и на съдопроизводствените правила“.

Вносителите се отказаха от идеята да променят националния празник на България от 3 март на 24 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: парламентКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
9
 
! Отговори
Юридическа реформа! преди 5 месеца
Малоооумния министър на правосъдието, който се слави като "конституционалист" ходи чак в САЩ да му напишат конституция и сега дават зор да ни я набутат. То така става с поробените територии - сюзерена им пише конституцията а робите имат едно право - да викат силно ура и да я приемат с благодарности.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавата цъфнала, вързала и затова марионетките считат за най-важно да спрат работата по всичко друго и да се заемат с конституцията за Нова година? Улиците в София са засипани с клони три седмици след "бедствието" - сняг 15 - 20 см, населението е затънало на дъното, тези го натискат още
32
0
 
6
 
! Отговори
Какво интересува... преди 5 месеца
Какво интересува българите!? Не ги интересува разделянето на Висшия съдебен съвет, правомощията на главния прокурор!? Интересува ги: 1. Бързото съдебно производство и прилагане на обществено полезен труд за по-дребните и ясни престъпления! 2. Интересува ги реципрочно на извършеното престъпление наказание! 3. Интересува го ясно разписаните процедури за разследване и време за осъществяването им, които трябва да се спазват от разследващите органи и от съда! Останалото е прах в очите!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боже какви ииидииоти сме посадили в Народното събрание - Депутатите подхващат Конституцията, заявката - промените да са приети до края на годината... Промените в конституцията нали се правеха чрез Велико народно събрание? Но ако колониалната администрация трябва да изпълни заповедите на господарите от посолството, това не важи?
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скандални поправки в конституцията... Граждани на Турция ще станат министри и то законно!?!? Освен това депутати от ИЗРАЕЛ, САЩ, Великобритания, Русия, Турция, Обединени арабски емирства, Германия, Испания и други дестинации. Хора, събудете се!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евала на диктатурата, която ни готви за заколение. От четири канала на БНТ нито един не излъчва, какво аджеба коментират тези... Заслужаваме си съдбата. Гответе се за новото робство, което може би ще е последно!
28
0
 
10
 
! Отговори
Промени!? преди 5 месеца
Промяната лица с двойно гражданство да могат да заемат ръководни постове в държавата е меко казано скандална! В Австрия не може да имаш двойно гражданство, избираш или австрийско или българско/ако си българин/! В САЩ не можеш да станеш президент ако не си роден в Америка и общо взето във всички демократични страни съществуват определен тип нормални ограничения! Естествено в България искаме да се изкараме по-големи от най-големите, пък задниците ни голи!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И това с какво ще подобри живота на българите?-----Ще се подобри живота на истинските българи от ГЕРБ, ДСБ, ПП и ДПС!
26
0
 
21
 
! Отговори
това ни е дереджето преди 5 месеца
Кире разбира от държава колкото cвuнkя от кладенчова вода .
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И това с какво ще подобри живота на българите?
24
0
 
15
 
! Отговори
пълни кретени преди 5 месеца
До Хмм... Прав си , къде отиде независимостта на институциите в случая с председателя на НС и председателя на КС , пък това с БАНКЕРА Е ПЪЛНА ЕКЗОТИКА .
23
0
 
28
 
! Отговори
Хмм... преди 5 месеца
Само една простотия ще спомена от предвидените "промени". Та така сглобката иска за служебен премиер да се назначава или председателят на Народното събрание, или председателя на Конституционния съд, или управителят на Българска народна банка. Просто не желая да коментирам нататък....
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всяка територия си заслужава съдбата след като няма народ и заспали ***.
21
3
 
13
 
! Отговори
запрете се смахнати преди 5 месеца
Кирето акъл му не пречи , па и той в опиатно състояние да прави Конституция с представителност от 10 градусова почерпка . Кво ли ще сме с незаконен основен закон ?!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съдебната реформа е изключително необходима - да си припомним че само преди два дни съда пусна УБИЕЦА ЖЕЧКО КЮРКЧИЕВ от Шумен срещу УСЛОВНА ПРИСЪДА! Разбира се такива случаи са много, и убийците редовно се отърват с условна присъда! На това безумие трябва да се сложи край, а съдии които са ги издали, трябва да бъдат разследвани за корупция, и също вкарвани в затвора!
19
23
 
3
 
! Отговори
1300 години преди 5 месеца
Най-позорният момент в българската история винаги ще бъде периода 1944-1989
18
1
 
24
 
! Отговори
щом ни е такър акълъ преди 5 месеца
Гоемо щастие ни навести предколедно , нефелници и нашмъркани с Конституция да ни сдобивват и то десетпроцентови . То всичкото от главите и на главите ни иде .
17
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България претърпя тежка криза 45 години, от която се въстановява достойно.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cиrypeн cъм, чe Kиpo бъpka Koнcтитyция тa c Kypoлaциятa, a виe kak миcлитe?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Aйge мoлa ви ce, нeмa нyжga...