След близо 5 часа дебати промените в Конституцията минаха на първо четене

Нинова: Фалшив дебат за "фейк" Конституция
69
След близо 5 часа дебати промените в Конституцията минаха на първо четене
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията, внесени от управляващите, минаха на първо четене.

Те предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи. Предлага се Висшият съдебен съвет да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Предвижда се и създаване на Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите.

Още по темата
В проекта е заложено редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие — от председателя на ВАС.

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор. В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от десет членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - пряко от прокурорите, един - от следователите, и един - от главния прокурор, като член по право. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване, като се ограничават правомощията на главния прокурор. Въвежда се и елемент на децентрализация на прокуратурата.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство.

Проектът предвижда президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на служебния министър-председател, назначава служебно правителство, а за служебен премиер да се назначава или председателят на Народното събрание, или председателя на Конституционния съд, или управителят на Българска народна банка.

Вносителите се отказаха от идеята да променят националния празник на България от 3 март на 24 май.

Дебатите по промените продължиха близо пет часа. Против поправките се обявиха от опозицията БСП, ИТН и „Възраждане“.

"Говорите за тези промени в Конституцията като някаква панацея и България ще дръпне един възход, който не може да се спре след това", скочи Кристиан Вигенин от левицата. Той обвини управляващите, че нарушават промените още преди да са приети.

"В началото казвате, че образованието, науката и културата са национални приоритетите, ще гледаме бюджета в понеделник и как точно се вписват тези приоритетите там? Казвате ,че регулаторите ще се независими, а тук се разиграха някакви циркове за тях и вече квотно сте си ги разпределили“, коментира той.

Според него текстът за служебното правителство е абсолютно неработещ и може  да доведе до блокаж на държавата.

"Това е общо взето казано „напънала се планината и родила мишка", обобщи Вигенин.  

"Една част от промените в съдебната власт за мен са изключително притеснителни, защото на практика водят до пълен политически контрол на прокуратурата", посочи още Вигенин. По думите му това е добре премислен ход, така че сегашните управляващи да си гарантират недосегаемост в следващите години за нещата, които са свършили.

"Това, което се случва днес, е фалшив дебат за „фейк“ Конституция. Повече от три часа ще отделим на текстове, които са мъртвородени и на второ четене няма да бъдат гласувани. Вносителите се отказват от смятана на националния празник - остава си 3 март. Отказват се от двойното гражданство на висшите държавни служители и от съдебната реформа", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя коментира, че смисъл от дебата щеше да има, ако някой от вносителите беше признал, че това не е истинският проект за промяна на Конституцията, а реалният предстои да бъде гласуван скоро. Тя покани колегите си на среща във вторник от 11:00 ч. за разговор с политиците и експертите, написали сега действащата Конституция.

Маргарита Махаева от "Възраждане" заяви, че повечето от промените са напълно излишни, а някои от тях зловредни и опасни за националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Оставка на шарлатаните да идват служебните Каква конституция променяте инфлация цени инфраструктура държавност стоки горива разруха ТЕ конституция променят за кого е важно това само за някои
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо да ни обявяват за 53-и или 54-и щат на САЩ и да я закриваме тая България. То не са безплатни американски военни бази тука, чужди военни бригади, подаряваме всичко на Украйна - военна техника, АЕЦ и т.н., чужденци да стават министри на България, незнаещи български да човъркат машините за гласуване. Още малко като влезем и в еврозоната съвсем нищо българско няма да остане. Пардон, ще им останат само братята от гетата да им робуват. Халал да са им. Всичко свястно ще се изнесе.
50
2
 
15
 
! Отговори
Боже, Боже преди 2 месеца
Простакесата Надкайорданова ще ми прави промени в конституцията. Та тя едва ли я е чела. И, ако я е прочела, едва ли е разбрала нещо. Господи, ела си прибери вересиите!
49
2
 
11
 
! Отговори
май преди 2 месеца
по добре да се върне комунизмът в България- а тези които управляват -освен народен съд без затвор друго не заслужават ............водят сраната по усраинският сценарии...
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Орязни права на гл.прокурор , скопен президент , депутати с чуждо гражданство , отмяна на нац.празник.Като гледам промените , явно ни подготвят да ни дадат я на Турция , я на Гърция .Енергетика ни ч взеха , сега ни вземат и горивата .Общо взето , политиците на някой остров , а народа и територията продадени .Като гледам какви сме мишки , само ще попитаме кой език да научим
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Промените само в прокуратурата ли ще бъдат?? Това ли е.конституцията??
46
1
 
17
 
! Отговори
Бясна съм! преди 2 месеца
Омръзна ми да ми обясняват как като променят функциите на главния прокурор и направят промени във ВСС правосъдието ще тръгне по мед и масло!!! Не, няма да тръгне!!! Всички са наясно, че са необходими промени в законите, касаещи съдебната власт! Необходими са ясни, точни правила за разследване и постановяване на съдебните решения! Наложително е да се въведе статут на бързото производство и полагане на обществено полезен труд! Останалото е просто бла-бла и пак от същото!
45
4
 
5
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Добре че е Пеевски, да ви дава акъл!
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези Продажници са срам за България. Отвратителни корумпета и хора с престъпно мислене. Нарушава се разделението на властите, парламентарния шеф е от законодаателната власт и не може даа бъде в изпълнителната власт. Нарушава се и независимостта на съдебната власт. Отвратителни, жалки, нагли, продажни нищожжества.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали си мълчите и си стоите у вас , ето ви резултата
42
6
 
8
 
! Отговори
Ако не се променят.. преди 2 месеца
Ако не се променят текстове, като този за двойното гражданство ситуацията ще загробее,има вероятност да излезе извън контрол! Единствената надежда е в системните партии като ГЕРБ и колкото и странно да звучи в ДПС! Само да уточня загрубяването но ;а играта означава пропутински режим и предстояща война, но не в електронните игри, а реална! България и нашите деца ще бъдат унищожени!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И най-накрая ще си имаме и ние църен премиер с кокал в носа. Като дойде с десетте си съпруги и 50-те си деца по едно село ще заминава на седмица във вид на печено по рецепта на от/с баба му вътре. Само зъболекар трудно ще му намерим.. Мисли си, че тия пръсти в устата му са предястие и ги отхапва.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбрах на кой му трябва двойното гражданство да не е пречка! Откъде се появи този проблем? Никой не ти казва!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 43 това е плана, за това закрвиат тецовете да сме напълно енергийно зависими от турция
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в другите държави с двойно гражданаство даже не им дават да гласуват, тука мое министър председател и президент да станеше с двойно гражданстов. А като си с двойно не ли конфликт на интереси, на коя държава служиш. Начи той да не си загуби превилегиите не иска да се откаже от другот гражданство, ама ше став аминистър да работи за българския интерес хаха
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
скоро няма да има България, ще остане софисйка област само, другото ще се разпредели между съседите, по модел който сега ства в Украина
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С промените ще може министър председателя даже и д ане говри български език, директно назаначен от ердоган
35
24
 
1
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
Браво. Силен европейски път за България.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как с двойно гражданство, това е дивотия.....В клетвата -"да се водя от интересите на народа".Ами чий народ? На първата или втората родина?!?! Това е пълна глупост...
33
2
 
22
 
! Отговори
Да ви $ва! преди 2 месеца
ПродажнотоПП и продажниятГРОБ, под диктата на ДПС и Посолството направиха така, че утре всеки Хамериканец или *** да се кандидатира за Президент и с помоща на сглобките да обърне курса на България. МиндилитеДемократи, които гласуваха за тия извери, питам ви "За това ли гласувахте за тях, за да дадар цялото оръжие на Оркайна и да ни сменят Националният празник?", "Да си правят далаверите Х Иванов, Боко и КироКанадеца?". ИзлъганионодениЕвроджендеропитеци!!!