МВФ с предупреждение към България: Овладейте инфлацията

България извървя един много дълъг път, заяви Пол Хилберс
9 дек 2023 21:00, Нели Христова
48
МВФ с предупреждение към България: Овладейте инфлацията
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че властите в България ще се справят и ще успеят да доведат инфлацията в страната до нива, които отговарят на изискванията за приемане на еврото. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България Пол Хилберс пред БНТ.

"Мисля, че България извървя един много дълъг път, за да стигне до това, което е сега. Ще Ви дам пример - споразумението за валутния борд съществува вече повече от 25 години. Това е много успешна политика за страната. Така че България е показала, че може да живее с валута, която е доста стабилна по отношение на стойността си спрямо основните други валути", коментира Пол Хилберс.

"България първо беше вързана към германската марка, а след това към еврото. Мисля, че това беше знак за сила. Това е добро постижение. От друга страна, има редица условия, свързани с приемането Ви – в сферата на инфлацията, на фискалната политика, дефицитът и дълга", посочи той.

"Виждам необходимост правителството да поддържа строги политики, за да гарантира, че може да изпълни и последните изисквания за приемането ви. В момента най-вече проблемът е инфлацията. Надявам се, че властите ще се справят и ще успеят да доведат инфлацията до нива, които отговарят на изискванията за приемане на еврото", заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България.

"МВФ прогнозира по-нататъшен спад на инфлацията. Тя вече понижи доста значително нивата си – от над 10% през 2022 г. до малко над 8% като средна стойност за тази година. И при положение, че до края на годината тя се понижава допълнително, в момента очакваме инфлацията за 2024 г. да бъде 3%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Dff преди 4 месеца
Каква инфлация? Кокорий твърди, че няма.
35
0
 
3
 
! Отговори
НАПРАВЕТЕ: преди 4 месеца
"ТАВАН НА КОМИСИОННИЯ %"---- ПРИ ПРЕКУПВАЧИТЕ, КАТО ПЕЧАЛБИТЕ НАД НЕГО СЕ КОНФИСКУВАТ ОТ НАП, В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!!!!!ЕТО ВИ ----ЕФИКАСНА БОРБА СЪС ИНФЛАЦИЯТА И СПЕКУЛАТА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР !!!
34
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ОГРАНИЧЕТЕ И БРОЯТ НА Т.Н.,"ПОСРЕДНИЦИ"----ЗА ДА НАМАЛИТЕ СПЕКУЛАТА И ОГРАНИЧИТЕ " ИНФЛАЦИЯТА"....ХАХАХА...!ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!!!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
АБСОЛЮТЕН ФАКТ Е... преди 4 месеца
НЕ МОЖЕ " КОМИСИОННАТА " НА ЕДИН "ПОСРЕДНИК" НА ПАЗАРА , ДА ПРЕВИШАВА "С ПЪТИ"--ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ЦЕНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!!!ТОВА СИ Е ----ЧИСТА СПЕКУЛА!!!!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МВФ с предупреждение към България: Овладейте инфлацията... Е, как?!? Тези не са ли гледали изявленията на хамстера Денков, че инфлация вече няма и всичко е топ под "мъдрото" управление на гей дружинката???
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко народ забогатя от тая спекулативна инфлация тука, пък колко народ обедня.
30
0
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 4 месеца
Ако икономикага на ес рухне, да не мислиш, че ще им пука за нас? То и сега не им пука де.
29
0
 
14
 
! Отговори
Ехоо преди 4 месеца
Денков, къде си с намалената инфлация , лъжецо?
28
9
 
2
 
! Отговори
Старец преди 4 месеца
Нека младите да знаят и помнят.През 90-те години икономиката на Великия СССР се сгромоляса с трясък,един долар достигна стойност от 5500 рубли,това повлече и нас и на няколко транша долара при нас стигна скромните 3500 лева. За нула време магазините се опразниха до шушка,хляба стана 500 лева са самун,извиваха се опашки за всяка дреболия. Народа взе да псува съдбата и освободителите си,които постепенно ни пробутаха на Европейците за да ни нахранят. Хубаво си отворете очите а бъдещето. И нека бог
27
1
 
8
 
! Отговори
Мдааа, преди 4 месеца
много се бърза да ни включат в цифровия евро-концлагер с 15-мин градове и пълен контрол над местните команчи,имали куража и ината все още да обитават резервата,някога гордо наричан България. Добрите каубои винаги побеждават,избиват безброй команчи и после следва хепи енд - с драматична кънтри музика смелите каубои опрашват с галоп към залеза... КвотО, каже Посолството и Брюксел,нали така :)
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По ковида и след това наливаха помощи и раздаваха пари за всичко, сваляха ДДС. Продължиха с нови дългове и раздаване на пари, увеличения на пенсии, вдигане на минимална заплата. Нормално с наливане изкуствено на пари да вдигаш покупателната способност и от там алчните търговци да вдигат цените, след като им търсим продуктите. Абсолютно очаквана инфлация. Още тогава се знаеше, но излизаха умници и говореха, че нямало да се покачи ако раздават пара масово.
25
0
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Половината от цените е спекула. За това никой не говори в НС.Измамата се вихри на всякъде. Реклами , мобилни оператори , малки фирми за заеми , ци---ни майстори на покриви , телефонни измамници и като капак държава рекетьор.Извод : Както построихме социализма , така построихме и капитализма.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега uдuотuте от ппдб като налеят още няколко милиарда външни заеми и инфацията щи хвръкне. А nростия народ си мисли, че са му вдигнали доходите...
23
1
 
3
 
! Отговори
АКО ВСИЧКИ МИНЕМ преди 4 месеца
НА ПОРЦИОН КАТО В ЗАТВОРИТЕ НЯМА ДА ИМА ИНФЛАЦИЯ.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма икономическа и пазарна стабилност в държава където мафията и корупцията владеят почти всички институции.ЕС да си отвори очите и да се откаже от лицемерната политика.Щом Америка могат да прилагат закона ,,Магнитски" Защо и от ЕС да не могат.Бългсрите са единствената страна не овладяла посткомунизма и бившите служби.Те тънат в неизвестност и контролират всички посоки на и в държавата.Какво ,,чудо" очаквате от бандити.Кражби след кражби Скандали и потулени снимки и шкафчета
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те се надяваха и за правосъдната реформа .А виждате до къде я докарахме.Пееески бъдеш кандидат за министър Председател...хахаха..Тук от 34 години никакви реформи е нямало.И скоро няма да има.Европейския съюз , докато мери с два аршина , все така ще е.От една страна си затваря очите .А с друга влага изисквания.А те са свързани в едно.Няма стабилност в държава като нашата освен диктатура , и да връщаме Бойко - Слънцето.ЕС приема ли държава с 30 процента емиграция на година?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще има просперитет когато се поставят конвектори или преносими газови печки на всяка авто и жп гара и се занитят на 15 градуса!
19
2
 
17
 
! Отговори
SS преди 4 месеца
И как по дяволите ще стане това.? Като глобална финансова криза се задава като цунами и ще срине половината свя
18
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано приемем еврото скоро, че да почнат нещата да се случват.
17
1
 
3
 
! Отговори
Asan Harvard преди 4 месеца
Няма инфлация, всичко е под контрол. МВФ да се ококори малко в цифрите