Радев: Парламент с критично ниско гражданско представителство посяга към Конституцията

Народното събрание е и с още по-ниско обществено доверие
Обновена: 10 дек 2023 12:38 | 10 дек 2023 12:15, Камелия Цветанова
190
Радев: Парламент с критично ниско гражданско представителство посяга към Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев относно приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък.

Радев е на работно посещение в Сърбия, по покана на своя сръбски колега Александър Вучич.

"Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, добави Радев.

Още по темата

Президентът коментира, че няма как да участва със свои предложение в подобен парламент с ниско доверие.

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има „уверението, че държавата няма да бъде продадена към този момент“.

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет "Ето, България вече е в Шенген". Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България, допълни Радев.

"Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност. Това каза държавният глава Румен Радев на церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш, предаде БТА.

Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, каза Радев. Той припомни, че през февруари, заедно с Вучич, поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на инициативата „Солидарити ринг“.

Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконенкторът е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни, на успешното сътрудничество, посочи държавният глава. Заедно, с обща воля, можем да постигаме икономически успехи, да работим за по-добро бъдеще, каза още президентът Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Конституцията не трябва да се пипа след като така казват преподавателите юристи.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Парламентът бил с ниско гражданско представителство. Такъв е. И следващият ще е същия. Да бяха гласували хората. Кой им пречи? Така са решили, така ще постъпват и занапред. Какво, да нямаме НС и правителство ли? До кога да ги чакаме тези неискащи да гласуват българи?
69
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В цивилизованите държави колкото са гласували, толкова определят. Ниската избирателна активност не делигимтимира властите, както лъже руския чорап.
68
11
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Пак, Румене, се изказваш неподготвен. Прочети още веднъж Конституцията и крайно време да научиш наизуст какви са ти правомощията по нея. Не е хубаво да си на всяка манджа мерудия, дръж се малко по-достойно.
67
7
 
14
 
! Отговори
Рундьо КъдеРундьо преди 5 месеца
Българският Филип Киркоров
66
7
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
До Гражданска Война Каква гражданска война? Тук има окопационни войски!
65
15
 
8
 
! Отговори
Сърбайте си попарата преди 5 месеца
Нито съм му фен, нито съм го избирал или ще го избирам, но тук е, колкото и да ми е противен, ПРАВ!
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След искане на голям спонсор (100 милиона $) на университета Пенсилвания в САЩ, ръководителката на университета си е подала оставката. Това става, след изслушване на ръководителките на треите най-големи университета в САЩ по повод проявите на "антисемитизъм и исламофобия" в тях и след уклончивия и отговор на въпроса осъдителни ли са призивите за унищожаване на Израел, чути на демонстрации там.
63
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
М-ДА-А НЯМА ПО-ГОЛЕМИ СЪРБОМАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ!!!СЕГА Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТАКА КАКТО СЪРБИЯ ОТДАВНА Е ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ И БЪЛГАРИЯ ДА ГО НАПРАВИ И ДА ДАДЕ ИСТНСКИ ПРАВА НА МАКЕДОНЦИТЕ!!!
62
9
 
5
 
! Отговори
Пейнкиллър преди 5 месеца
Какво лошо има да ядеме храна от доставка?Нали даваме работни места на клети рус0роби които за друго не стават.
61
7
 
4
 
! Отговори
Пенкилер преди 5 месеца
До ПейнкилърНещо не я виждам вашата кадърност... Жълт0паветни бройлери целите в заеми и кредити, вечер ядете храна на доставка. Ама като полаете по някой вече ви олеква, като упойка срещу реалноста!!!
60
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Киро наруши Конституцията а сега я изнасилва на парапета. С пормените в К91 поданици на Ердоган и даже на Байдън и Путин ще могат да са български министри, депутати и даже премиери. Всичко това е само за да се даде индулгениця на Просто Киро със задна дата. НАРОДЕЦА обаче ...? Русофобите да си дадат сметка чу Русия през 1878г.. е направила държава на народ който не е годин нито да основе нито да подреди собствена държава.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДОБРЕ ИЗИГРАНИ КАРТИ НЯМА ЩО!СЕГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА РУСКИ ГАЗ НА БРАТЯТА СЪРБИ, А НЕ ОБРАТНОТО...ДОРИ И МНОГОХИЛЯДНИЯТ КОНЦЕРТ В СОФИЯ НА ЛЕПА БРЕНА И ДРАГАНА МИРКОВИЧ НЕ МОЖА ДА ОМИЛОСТИВИ ВУЧИЧ!
58
4
 
11
 
! Отговори
Bad Face преди 5 месеца
Когато Парламента е съставен основно от ПОЛИТИЧЕСКИ ШАРЛАТАНИ, всичко е ВЪЗМОЖНО. При тях чувствата за срам, достойнство, респект, уважение ... са хирургически отстранени. В България всичко е възможно!!!!
57
7
 
14
 
! Отговори
А сега де... преди 5 месеца
Кое му е успешното бе Радев на изминалата година? Ти хем не си доволен , хем изпращаш успешна година.Глупост след глупост казваш.Отново се изцепи...Не се притеснявай . Отново ще те поканят за Нова година във Виена с дъщеря си.Ще се кефиш на класическа музика.
56
6
 
8
 
! Отговори
Пейнкилър преди 5 месеца
52 Все друг ви е виновен на вас рус0робите че сте не кадърни
55
6
 
12
 
! Отговори
Гражданска Война преди 5 месеца
Изглежда че Радев се опитва да подложи обстановката за гражданска война. Вероятно ще се опита да надигне армията срещу Парламентарната Република в рамките на мандата си.
54
2
 
6
 
! Отговори
Достатъчно преди 5 месеца
Кешовица е натрупал ще си живее като ромски барон в СЦЗ
53
5
 
16
 
! Отговори
Рублен Плешата преди 5 месеца
Резидент с критично нисък кредит на доверие съботиращ Бъргария по пътя и към европейското развитие.Ще остане в историята като Лузър.
52
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха, преди 5 месеца
...според руските таракани, който не харесвал превратаджията Радев, да ходел на фронта! Той ни бил "пазел"? Перверзията е пълна! Над 50 държави. подкрепят Украйна , и не са се засилили да търчат на фронта! Толкова за "спасителя"! Всъщност, те и украинците сами добре се справят! По последни данни, колкото мобилизира Путин,толкова и Украйна му връща обратно!