Промените в Конституцията на финалната права, гласуват ги окончателно

НС ограничава правомощията на президента за служебното правителство
53
Промените в Конституцията на финалната права, гласуват ги окончателно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите ще приемат днес на трето четене промените в Конституцията.

Основните поправки предвиждат  депутатите и министрите да имат двойно гражданство, президентът да може да назначава служебен премиер от определен кръг лица и парламентът да не прекъсва работа.
Мнозинството в НС се отказа от първоначалната си идея да промени датата на националния ни празник от 3 март на 24 май.

Депутатите решиха още, че депутатите ще могат да имат двойно гражданство с условието да са живели в страната през последните 18 месеца в страната.

Двойно гражданство ще могат да имат и министрите, като за тях не важи ограничението да са пребивавали в България през последната година и половина.  Депутатите промениха и срока за провеждане на избори.

Съгласно приетите поправки избори за Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

До момента текстът гласеше: „Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното“.

С полагането на клетвата на новите депутати се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Друга поправка в Конституцията определя науката, образованието и културата за национални ценности.

Парламентът одобри и разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Депутатите записаха още в промените: „НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“.

С поправките в основния закон депутатите силно ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебно правителство, когато новосформиран парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Държавният глава вече няма да може сам да решава кой да е служебният премиер.

Той ще е длъжен да го назначи след консултации с парламентарните групи. Освен това за служебен премиер ще се избира между председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Отпадна първоначалната идея председателят на ВКС също да може да бъде служебен премиер.

Според промените в Конституцията при невъзможност да бъде излъчен редовен кабинет, парламентът няма да бъде разпускан.

Другата много важна промяна е, че правомощията на служебното правителство могат да бъдат налагани допълнително със закон.

Задачата на служебното правителство е само да организира честни и свободни избори.

В поправките на Конституцията мнозинството записа също, че носител на съдебната власт е съдът, но прокуратурата и следствието са част от съдебната власт.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела. Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Конституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма американска пратка за България ,състояща се от окови и камшици .Българина беше човек вече е РОБ на САЩ.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Промените глсаят СТАРАТО СОЦ УПРАВЛЕНИЕ с модефикация КАКВО КАЖЕ КОЛОНЯТОРЪТ от ул. КОЗЯК. Кражбите и будещетото ЗАЛИЧАВАНЕ на териротията НЯМА ДА СПИРА в ИМЕТО НА САЩ
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 24...Ако бъде съден по българския закон , няма как да се качи и да замине.Въпроса е , къде живее и се е установил .Освен това не се споменава длъжността по която ще бъде съден.Има много подробности по които не се уточнява
23
2
 
9
 
! Отговори
Хмм... преди 4 месеца
Измислените от посолството промени в основният закон и лансирани от Киран, Дебелян, Боко и Бойкикев, могат много лесно да бъдат отменени от КС, стига той да има смелостта да се докаже като истински български съд тълкуващ и бранещ правото и независимостта на НАШАТА, а не нечия друга чужда и натрапена псевдо Конституция!
22
2
 
2
 
! Отговори
Васко преди 4 месеца
Трябваше да запишат в новата конституция и текст: за президент на Република България да не се предлага и избира военен с офицерски чин !
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 9....И когато те приемат тебе за чужд агент под прикритие , искат ли ти документ за двойно гражданство от агентурата...Що пишеш безмислици.Толковс ли сте интелигентни вие агентурата. Че толкова можете да измислите.Или вашите глупости вървят само за пред членове на ,,Възраждане" и ,,Атака".
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ако министъра с двойно гражданство извърши престъпление по нашите закони и трябва да бъде съден, но например има и Украинско или Американско гражданство, какво се случва? Качва се на самолета и по-живо и здраво.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аре ва Копейка, скачай там, бунтувай се, блокирай, открадни пак кабелите, открадни дограмата както в областната управа... Направи нещо бе Копейка, не виждаш ли че ще приемат промените, и не можем да ги спрем! Бунтувай се бе Копейка!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е лут този който яде баницата, а този който му е даде! А сега какво! Кой даде власт на тези! И до кога Българина ще мълчи?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунизма е престъпен режим Но това знае само народа.Както винаги между народ и власт всичко се разминава.За това е този сблъсък и разделение между народа.Докато властниците ядът и пият заедно , и лицемерно се борят по между си.В този смисъл , те не представляват народа.Ако комунизма бъде обявен за престъпен режим , тогава няма да има разправии..Но тъй като на властиците това не им изнася.Дамо пред народа се борят.Но са едни и същи.Комунисти демократи.И демократи комунисти.Това е истината
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Татко Петко е много горд от сина си Кики, цялата конституция пренаписаха за него, МНОГО МИЛО!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На тези хубосници и ем молко боя. Гласуват си закончета за тяхна изгода.Ето ви и промяната, нагла и безочлива.
14
1
 
5
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
И с какво тези "промени" ще повлияят на цените на лекарствата и хранителните стоки?с нищо!Те обслужват само котерийните борби на върхушката и я правят недосегаема за престъпленията й!За да могат да крадат още по-спокойно и ненаказани!Това е положението!Работят за себе си , а не за народа!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народен съд трябва
12
6
 
4
 
! Отговори
asd преди 4 месеца
Досега президента всякак се опитваше да омаскари редовните правителства, за да се добере до изпълнителната власт. Това много спъваше държавата.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11. А дано! Ще му опростим 2 кюлчета. Съвсем сериозно.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ добре ги врътнаха в последния момент за домашното насилие, ( да важи и за еднополовите двойки). Без друго нужните 160 + са на косъм. Бойко не е *** и знае, че ако саботира това, ще му донесе дивиденти. Ще видим
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоест, други държави съвсем спокойно ще могат да внедряват свои агенти в НС.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За депутати има изискване,а за министрите не важи.Линейките от Карлуково да палят и да ги прибират тея!Искат да ни съсипят държавата.Това искат.
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двойно гражданство ще могат да имат и министрите, като за тях не важи ограничението да са пребивавали в България през последната година и половина.Демек всеки вербуван може да стане министър веднага,да обяви война и да избега на някой осттов,а ние после да се чудим какво да правим.Вие нормални ли сте?!В другитв държави неслучайно това е забранено!Опасно е за националната сигурност!