Промените в Конституцията са факт, мнозинството ги прие на трето четене

Последното гласуване е поименно
Обновена: 20 дек 2023 11:58 | 20 дек 2023 10:55, Камелия Цветанова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в Народното събрaние прие финалното, трето четене промените в Конституцията. От БСП, ИТН и „Възраждане“ гласуваха против. Третото четене на поправките в основния закон е поименно.

Проектът за промени в Конституцията беше внесен на 28 юни от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители от ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС. Обсъждането в зала започна на 6 октомври и ще завърши днес. За приемането им са необходими 160 гласа.

Основните поправки предвиждат  депутатите и министрите да имат двойно гражданство, президентът да може да назначава служебен премиер от определен кръг лица и парламентът да не прекъсва работа.

Мнозинството в НС се отказа от първоначалната си идея да промени датата на националния ни празник от 3 март на 24 май.

Депутатите решиха още, че депутатите ще могат да имат двойно гражданство с условието да са живели в страната през последните 18 месеца в страната.

Двойно гражданство ще могат да имат и министрите, като за тях не важи ограничението да са пребивавали в България през последната година и половина.

Депутатите решиха още, че НС ще работи дори по време на предизборна кампания.

Съгласно приетите поправки избори за Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

Парламентът одобри и разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Депутатите записаха още в промените: „НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“.

С поправките в основния закон депутатите силно ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебно правителство, когато новосформиран парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Държавният глава вече няма да може сам да решава кой да е служебният премиер.

Той ще е длъжен да го назначи след консултации с парламентарните групи. Освен това за служебен премиер ще се избира между председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Отпадна първоначалната идея председателят на ВКС също да може да бъде служебен премиер.

Според промените в Конституцията при невъзможност да бъде излъчен редовен кабинет, парламентът няма да бъде разпускан.

Другата много важна промяна е, че правомощията на служебното правителство могат да бъдат налагани допълнително със закон.

Задачата на служебното правителство е само да организира честни и свободни избори.

В поправките на Конституцията мнозинството записа също, че носител на съдебната власт е съдът, но прокуратурата и следствието са част от съдебната власт.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела. Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Конституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
добра ли е водата, жаби? :)
50
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представете си ако премиер стане човек с двойно гражданство с турско и българско какво правим тогава директно на подчинение на султана
49
4
 
26
 
! Отговори
Леле Мале преди 4 месеца
Кое Велико Народно Събрание направи промени в конституцията че не разбрах........ само ВНС може да прави промени, как тези направиха промени не ми стана ясно.А народ спи дълбок сън от който няма да се събуди никога.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде промените в конституцията минаха. Сега вече от ПП-ДБ могат да ритнат столчето на Пеевски и да изхвърлят ДПС от сглобката. Нали ДПС им трябваше само заради конституционното мнозинство. Да видим сега дали ДПС ще мине към опозицията.
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не можахме да станем 16 та република на СССР но ще станем територия на Европейския съюз в която всеки ще си прави каквото си иска
46
2
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
Двойно гражданство ще могат да имат и министрите, като за тях не важи ограничението да са пребивавали в България през последната година и половина. --- Сега директно ще ни сложат кравар за външен и за отбраната. След укрите, САЩ ще хвърлят нас да се бием с Русия за "благото" на САЩ. Костадинов беше много прав с думите си за този башибозук, марионетки на Посолството от Козяк.
45
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато е създадена конституцията има една точка че може да, се променя само с Велико народно събрание а днес почнаха да я променят направо от посолствата
44
10
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Честито НЕКА да е успешна тази промяна в конституцията
43
4
 
24
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ преди 4 месеца
Значи пада правителството заради некадърност и си назначават след това служебен премиер пак това некадърно правителство.......честито промени ов.це..... и тези с двойното гражданство Кърджали и източни родопи ги отпишете от Българската територия вече.Те са турска провинция.ЗАКРИВАЙ
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ура - Али Раза премиер ! -избирайте си турски имена ,че по-хубавите бързо свършват.
41
1
 
11
 
! Отговори
до 42 преди 4 месеца
Всичко каквото са обещали??? Май сънуваш нещо..... Борисов не обещаха ли да го изчегърцат заедно с ГЕРБ.... май нещо като тях лъжеш...
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това с двойното гражданство не ми харесва. Смятам, че стария текст ще се върне рано или късно. Ще се злоупотребява. Да си спомним как Кирил Петков излъга за гражданството си и Радев си замълча т.е. подкрепи го в лъжата му. Ще се появят нови кариеристи-вреди*тели.
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съдбата винаги си прави големи гаври... с това двойно гражданство което направиха един ден да не стане така че да имаме министри с българско и руско гражданство....невдоми са божиите пътища....
38
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Досега каквото са обещали преди изборите от ПП-ДБ всичко са изпълнили. Пенсии и заплати вървят нагоре, реформа в съдебната система, свалиха Гешев, поправки в конституцията, Шенген..Ето затова гласувам за тях.
37
1
 
11
 
! Отговори
За да станат преди 4 месеца
Промените ФАКТ, трябва да влязат в сила с публикуването им в Държавен вестник!
36
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде честито! Днес е повод за празник на всички българи!
35
2
 
11
 
! Отговори
Татко Петко преди 4 месеца
Браво сине, ти пренаписа историята и конституцията!
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинско-полската граница замря - поляците възобновиха блокирането на единствения отворен ГКПП на границата с Украйна
33
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпрос към употребяващите прякорите Боко тиквата, Кирчо и Кокорчи, Христо хомо активиста, дядо Прас и др. Явно като клика подкрепяте някой друг в парламента, чудя се Итн ли е или Възраждане? Рядко чета тук ама се набива на очи как квакате едно и също по цял ден...
32
0
 
7
 
! Отговори
До До 25 преди 4 месеца
поста ми беше ироничен и точно това имах предвид. мишките забравиха да затворят тая вратичка... :D