Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем

Целта на България за влизане в Еврозоната е 1 януари 2025 г
18 яну 2024 19:40, Нели Христова
274
Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем
Снимка: БГНЕС

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. "Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
1
 
! Отговори
medical warning преди 3 месеца
дори статия за такива "изказвания" е медицински extremely dangerous с название като корона(рно-артериален) вирус, dnes.bg да не са решили да се самоубиват днес?
177
0
 
1
 
! Отговори
medical warning преди 3 месеца
"час по-скоро" и коронарно.артериална ?вирусна криза, или дори пандемия е >>extremely dangerous, I am not recognizing his studies in Harvard for this
176
0
 
1
 
! Отговори
medical warning преди 3 месеца
коронарно-артериална ?вирусна криза и приемане на евро по време на нея, I am not agreableOffence against the Euro moneys
175
0
 
1
 
! Отговори
medical warning преди 3 месеца
хахаха, тези си гласуват за неврохирурга, тъй като приемане на евро по време или малко след колонарно-артериална криза ще е не просто голяма грешка, а вече прекалява(те)Този няма Харвард, заради това предложение, сори, I am not recognizing his studies
174
1
 
3
 
! Отговори
Дори да оставим преди 3 месеца
всякакви други аргументи настрана, за които няма да ни стигнат ограничените букви тук, фактът, че Дания, от самото начало, е настоявала да не приема еврото и е извоювала това право, говори достатъчно красноречиво! И това дори е било мнооого преди времето на натрупаните дългове които сега е поканено да плаща магарето България (само затова се кани магаре, когато гостите вече повръщат след края на сватбеното увеселение), въпреки че дори не е яло, пило и се веселило като Гърция, Испания и други.
173
1
 
2
 
! Отговори
до 167 преди 3 месеца
Грешиш. Той е завършил специални курсове за подготовка на продажни колониални губернатори и диктатори. Не приказвам празни приказки. Това обучение съществува съвсем официално. Информацията е публикувана онлайн. Стига да се интересува човек, да знае какво търси и да ползва английски, тя не е никаква тайна. Даже наскоро пак четох такава статия, но не запазих линка, а и да бях, щяха да го изтрият.
172
1
 
4
 
! Отговори
Хари преди 3 месеца
Пускай се Кирчо по парапета и не мисли за народа,народа Кирчо те е прежалил,и тебе Кирчо,и теб Кокорчо и вас гнусни предатели и разбойници!!!
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, къде ще ходим, че няма да го въведем.
170
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? МИЕ ЛИ ВЕЧЕ КЪЛКИТЕ В ЛАМАНША?
169
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Тези милите и те не знаят какво правят на форум на който милиардерите учат милионерите как трябва да живеят обикновените хора , които и не спестяват даже.кица и тя с нейните селфита с познати и непознати е като беден роднина от село в големия град, видял някой, за който е чувал. Смях.
168
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До toti. Опитваш се да се правиш на умен и културен, но това не ти се удава. Доминиканската република е една, не са няколко; плодовете на крушата са голи, без мъх, не са праскови. Културните селяни отдавна поумняха и станаха граждани, дори сега, след 34 години, над 250-300 хил. души всекидневно идват в столицата на работа. Лошото е, че не се ограмотиха политически и позволиха на Сидеров, Б.Борисов, Пеевски и двамата канадци да ги яхат. Това ще е до време.
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Станахте ясни след като на едно среднощно съвещание си изприказвахте целите,които преследвате и реалната позиция, която партията ви има в политическия живот. Един присъстващ на заседанието ви записа, на другия ден медиите публикуваха записа и вие за една седмица се скрихте като мишки. Но сте достатъчно нахални, стана ясно кое посолство стои зад гърба ви и пак се втурнахте в борба за власт.Не се съюзихте с ДПС, ББ стори това и сега отново ви прави на маймуни вместо вие да имате инициативата.
166
1
 
2
 
! Отговори
До Киро Тъпото преди 3 месеца
Като замразиш цените тогава ще вкарваш еврото...
165
11
 
3
 
! Отговори
Искаме Еврото преди 3 месеца
Копейките ще изгаснат окончателно, след въвеждане на Еврото у нас!
164
8
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 3 месеца
Българите сме прости хора,все ни е страх да не се прекараме!Навремето се избивахме за долари и марки сега си искаме лева,абе такива сме си прости и упорити!
163
1
 
7
 
! Отговори
Тия 30 милярда преди 3 месеца
голям зор дорде ги прибарате!
162
9
 
3
 
! Отговори
Точно това няма да преди 3 месеца
До 172. toti Ха стига сте ревали бе селяни!!От такива бъзливци сме на туй дередже,но ходите по Хърция,по Доминикани и Хаити и се кефите, но тука си оставате селски голи крушки без дръжки!!!Няма да се промени нищо.а ще си ходите свободно на кини в Франция и ядете Виенски кифлички...!!. . . . . . . . . Напротив, това всичкото ще се промени и ще ми липсва Гърция, Доминиканската и всички други! За съжаление повечето са като тебе - резусни накаци с мисловни дефицити! Никакво съжаление вече!
161
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре война отколкото еврозона!
160
5
 
17
 
! Отговори
друже преди 3 месеца
До Loyko Нещата не се основават на страх , а на познанието , че това е пирамида , управлявана от мошеници и некадърници .
159
2
 
9
 
! Отговори
приятелю преди 3 месеца
До Loyko Не е проблемът в страха , а в познанието , че това е пирамида , управлявана от мошеници и некадърници .