Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем

Целта на България за влизане в Еврозоната е 1 януари 2025 г
18 яну 2024 19:40, Нели Христова
274
Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем
Снимка: БГНЕС

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. "Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А имам сега и едно запитване към пишещите по долу: Знаете ли, че над 65% от външно търговските банки в България са Гръцки? Знаете ли че над 50% от търговските кораби по света са Гръцки? А знаете ли защо Белгийците не ни искаха в Шенген - понеже цялата търговия ще мине в ръцете на Гърците!
96
1
 
17
 
! Отговори
рей делио преди 3 месеца
След като го казва от сбирката в давос, която е реално насочването на политиците от страна на бизнес корпорациите, тогава се страхувайте наистина.... Киро лъжата нямаше и да се коалира с герб и т.н. Този става за по голям резил и от прословутите 800 дни на царя, но докато има шарани ще има и рибари....
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен не ме е страх от еврото. Мен ме е страх от такива неостри като слонски седалищни части хора като вас.
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До102Е имали пари купили сa ги пък храниш украинците в хотелите и ква ти е файдата потупване по рамото или усмивка от служебното куче.Е Кирчо дай евтин петрол щом не искаш руски,ами нямало ,дай евтина газ ,ами нямало .И кой плаща скъпия бензин и скъпата газ бъгарина пък после това било онова било .Айде обратно в Канада тук от такива няма нужда от зелена тиква семе не ни трябва
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Идеалист . Никога не е късно да стане. Има такива наклонности.
92
0
 
29
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Защо не всички в ес имат евро? Ако беше такава благодат, нямаше да има страна членка без евро.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чили правилно пееше плачейки Слави Трифонов и създаде партия "Няма такъв народ" ... ами то действително, Царство България веке не съществува. Българските Ковбои - селяни не притежават своя земя и Българското Черноморие не е притежание на Българи и сега Българската Валута няма да е вече Българска. По магазините не можеш веке да си купиш и нищо българско производство!
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо не го въведат в Чехия, в Унгария, в Швеция, Полша, Дания.
89
2
 
31
 
! Отговори
да знаете преди 3 месеца
Щом Кире Истината го казва, значи ще трагедия с евракиса.....
88
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо 700 хиляди имота по Българското Черноморие са в ръцете на Комунистите от СССР - станали сега така наречени олигарси?
87
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Национален ПРЕДАТЕЛ !
86
5
 
22
 
! Отговори
хубаво е в Швейцария преди 3 месеца
Тези добре си живеят по курортите за наша сметка! Потрошиха луди пари за воаяжа, без никаква полза за хората в страната.
85
2
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 3 месеца
Нови Парламентарни Избори е най коректното,което можете да ни предложите Шайка Шарлатани и Продажници на снимката!!!-:(
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тва на снимката да не от някой гей парад ? Тез ли ши опраят България ???
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да вземем за пример Полша! СССР по време на инвазията на Сталин, не успя да създаде Колхози. Полша е в шенген, но си запази валутата и чужденци не могат да купуват полска земя! А в българия ко стана. СССР по време на инвазията на Сталин създадоха ТКЗС и отнеха земята на Българските Селяни! След 1989г ТКЗС станаха Частна собственост на Комунистите и те започнаха да я разпродават на Чужденци. А сега след влизане в Шенген, освен земята, но и валутата няма да е Българска!
82
1
 
19
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Спокойно бе, Сгобката. Скоро началниците ви няма да имат толкова много влияние и нещата ще си дойдат на местата. Гледайте тогава да сте далеч от БГ. А по възможност и от Европа. Ще бъде много полезно за вас.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При влизане курсът не е гарантиран. Трябва народното събрание да гласува решение, да няма влизане при по-неблагоприятин курс.
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука не е Русия, но не е и сащ -- А Русия е много по-близо от сащ. Даже границата й се мести всеки месец по-близо. Брюкселската гинеколожка не може да направи нищо, освен да ни спре за шенген и да ни натика по-бързо в еврозоната, където ще бъдем още по-лесна плячка за ограбване чрез ецб.
79
3
 
8
 
! Отговори
как да ти се получи преди 3 месеца
Кицата май се праи на гламав , че е лауреат но обществено презрение и се проба да менторства
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КП да обясни: 1. Какво му е лошо на лева? 2. Защо Полша, Чехия, Унгария, отличниците от бившия соц, не делаят еврото?