Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем

Целта на България за влизане в Еврозоната е 1 януари 2025 г
18 яну 2024 19:40, Нели Христова
274
Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем
Снимка: БГНЕС

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. "Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Името Европа идва от обратно прочетеното име на Българина - Бога Орфей Родопееца Канос. Йефро - Йевро - Европа. Първата територия на Европа е била между планината Родопите и село Византия. Брата на Орфей е Музей и затова ние Боговете - Българите сме правили Музей по земята, покривайки с Истината за Торта с която покриваме Земята - ИсТория. ....
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Петков се бил радвал на икономическия ни растреж.Койтожвидиш ли, щял да стане още по добър..Е колко по добър...Ние още малко , според оптимистичните прогнози на управляващите , ще стигнем и задминем германците.Само дето там заплатите им са четири пъти нашите.
115
0
 
12
 
! Отговори
bl преди 3 месеца
Не се страхувам от еврото, от Петков и от фекалии, но това не означава че искам да имам нещо общо с които и да е от тях.
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българи! Пазете Славната Българска История - на Първата Човешка Златна Цивилизация - Варненската. Пазете Славната Българска История на Великата Българска Империя, преименувана на Римска Империя, на която почти всички Императори са от Български произход. Българи, пазете Славните Български Царски, Кралски Родове от Рода Дуло - деца и внуци на синовете Петър и Павел и дъщеря Синтия на Българина Исус и съпругата му Диана (Мария Магдалена), по цялата Земя! България ше Пребъде, понеже е Божествена!
113
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-после ще станем европейци
112
0
 
11
 
! Отговори
До ама тая дупка преди 3 месеца
От 6 милиарда лева дефицит в бюджета дето само расте, кой ще я запълни? Че с дефицити не приемат в еврозоната..
111
3
 
9
 
! Отговори
Ванга преди 3 месеца
Бъдещето е на изтока
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много да се учите от Китай и изтока западнали нещастници
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
корупция,мафия,бедност и евро как я кажете????
108
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай е най - крадливото племе на света и на зубрене, и на крадене на технологии... Едно време ние Белите Хора отидохме с Двуколесница на кон в Китай - сега в китайската енциклопедия пише, че те са измислили "Колелото". По време на Желазната Епоха им показахме как от руда се произвежда Желязо и в Китайската енциклопедия пише, че те са измислили добива на Желязо. Сега ние Белите Хора направихме Чиповете от Силикон, Компютрите и Телефоните и след 100 години ще напишат, че те са ги измислили!
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нещо за Англия що бега от еврото скандинавските страни,Швейцария източна Европа ние бедни и последни оп евро къ бе?
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези шарлатани и в Давос отидоха :)
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време цял Китай се бореше с "бандата на четиримата". Да не са тези от снимката?
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо почти цялото злато на света се намира в тунелите под Алпите в Швайцария? А защо преди да гръмнат двата небостъргача в Нюйорк през 2001г натовариха златото на Америка и го закараха в Швейцария? А защо Силиконовата Банка в Калифорния, след като свърши технологията в силиконовата долина в Калифорния за производство на чипове, компютърни и телефонни технологии през 2023г банкрутира? А защо веднага два дни след това в Швейцарската Силиконова Банка бе Изкупена от Националната Швайцарска Банка?
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Букет" долни типове с подмокрена репутация, изтъпанили се в Давос, за да разберат всички какви негодници управляват в момента България, хем да ни излагат, хем да не видят Шенген в следващата петилетка?
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може да се отрече, че бяха прави - при въвеждане на еврото няма да има висока инфлация! Тя се случи преди еврото! Вие да не си мислехте, че кило салам ще го купувате по 4 евро? Не драги - по 8! Сега е на път да достигне левовия еквивалент, след година ще стане! И така от 8 лв преди еврото- 8 евро след лева! Честито! Ама е истина, инфлация няма да има.
101
2
 
24
 
! Отговори
последни влязохме преди 3 месеца
в еврозоната, последни трябва да приемем еврото, ако го приемем, но на тези им е платено да ни вкарат еврото за да окрадат активите от 70 милиарда. А вие си говорете, и да знаете, ние ви вярваме, а вас всичките трябва по най бързия начин да ви въведем в специален режим.
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 112Точно така само дето ще дадем някакво злато като гаранция за това евро щото никой няма си ти го подари и едва ли не ще смениш само хартийките
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По Дунава киpпич плува и с българска валута се надyва. На кирпича 5-6 пи"чa. Ой ви вази 5-6 пи"чa, кой ви сложи на киpпича? Нас ни сложи Христо пи"чa да поддържаме киpпича! Ний сме Боко пи"чa, Шиши пи"чa, Кирчо пи"чa, Наско пи"чa, Асен пи"чa. Към Виена плуваме да отнесем златото на България плувайки на кирпича.
98
7
 
8
 
! Отговори
Истината!!! преди 3 месеца
То с валутния борд все едно, че мооого отдавна сме приели еврото само че не го използваме!!!