Политолози: Евроизборите ще са ключови

Според Цветанка Андреева смените ще бъдат минимализирани
22 яну 2024 21:16, Красимир Ангелов
5

Тези рокади и смени на министри бяха договорени. Най-вероятно смените ще бъдат обсъдени, коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Ако промените са козметични, това означава, че ГЕРБ няма да иска да носи отговорност за управлението, смята политологът Георги Киряков.

"Ще остави Габриел този път като министър-председател, но всичко нататък ще приписва на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това предвиждам зад принципното съгласие да няма особени промени. Иначе би трябвало с Мария Габриел, самата ГЕРБ и Бойко Борисов, да предложат състав на новия кабинет, ако имат намерение да поемат пълната отговорност", уточни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Андреева девет месеца са малко време, за да се сменят много фигури и затова смените ще бъдат минимализирани.

"Парламентарното мнозинство е ключът към управлението. То подсигурява съществуването на правителството. И трите формации, в това число и ДПС слагам, особено по-важните решения ще оформят коалицията, която поддържа изпълнителната власт", посочи тя.

Събеседникът ѝ Киряков не вижда сега да има индикации за сключване на коалиционно споразумение: "Вероятността след тази ротация да има още една ротация е много по-голяма, отколкото да няма. Важен индикатор ще бъдат резултатите от европейските избори", посочи той.

Според Андреева при открити процедури и конкурентност между експертиза и експерти за регулаторите, на ДПС не би следвало да бъде оспорено правото им да участват като коалиционен партньор.

"Логиката е, че колкото повече формации участват в тези назначения, толкова повече ще се спази принципът за конкурентоспособност", допълни тя.

Според нея ще бъде интересно отношението на партиите към евроизборите - дали ще подходят, редейки листите като визионери за Европа, или отново ще превърнат листите за "паркинг за пенсионирането и отстраняването на удобни политици".

"Вероятността Никола Минчев сам да е пожелал да се оттегли от българската политика е много голяма", коментира още Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
Споко друзья преди 3 месеца
След ротацията има няколко месеца, идва чичо ви Тръмп и ТОЙ ще казва вече
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въже за българските политици! И клон! Здрав клон!
2
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Кво ще им ключовото, като на никой вече не му дреме за избори. Само на вас политолозите,които сте на хранилката ви се иска да е така и на тези шебеци кандидатите за депутати.
1
1
 
11
 
! Отговори
Гaля oт nocoлcтвoтo преди 3 месеца
Cnиpaмe aлa-бaлaтa и минaвaмe нa aбpa-kagaбpa!